![Υπ. Ανάπτυξης: Ξεκίνησε η διανομή ψηφιακών υπογραφών νέου τύπου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/virtual-meeting-gf7cfebf93_640.jpg)
Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η διανομή άυλων (νέου τύπου) ψηφιακών υπογραφών προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να πάρουν απλά ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά του και αφορά στη διανομή συνολικά 376.500 ψηφιακών υπογραφών και, συγκεκριμένα:
• 270.000 στα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
• 3.000 σε συμβολαιογράφους
• 43.500 σε δικηγόρους
• 60.000 σε μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
Ειδικότερα, από την 31η Μαρτίου ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η διάθεση των απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών για συμβολαιογράφους και δικηγόρους, μέσα από τη συνεργασία της ΚΕΕΕ με τους συμβολαιογραφικούς και δικηγορικούς συλλόγους. Έτσι, οι δύο επαγγελματικοί κλάδοι μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης του ψηφιακού τους πιστοποιητικού, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη λάβει μέσω e-mail από τους επιστημονικούς τους συλλόγους. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για τη διανομή των ψηφιακών υπογραφών και στις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες.
Μέχρι στιγμής, 800 συμβολαιογράφοι και 5.476 δικηγόροι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης ψηφιακού πιστοποιητικού και έχουν ήδη εκδοθεί 1.995 ψηφιακά πιστοποιητικά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ένα πολύ μεγάλο έργο που θα επιταχύνει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, διανέμουμε άυλες ψηφιακές υπογραφές νέου τύπου προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες. ‘Έτσι, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες περισσότερες από 376.000 επιχειρήσεις και πρόσωπα σχετιζόμενα με την οικονομία. Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη του κόσμου τα κάνουμε και στο μέλλον, θα κάνουμε ακόμα περισσότερα».
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Οι ψηφιακές υπογραφές αποτελούν ένα από τα θεμέλια κάθε ψηφιακού κράτους. Από την αρχή της θητείας μας, έχουμε προβεί σε μια σειρά από νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν ακριβώς στην καθιέρωση των ψηφιακών εργαλείων στην καθημερινότητα επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Με την έναρξη της διανομής των άυλων ψηφιακών υπογραφών μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Δικαιοσύνης, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δημιουργούμε έτσι ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο και ασφαλές πλαίσιο ώστε ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, αλλά και πολίτες να μπορούν να υπογράφουν ψηφιακά τα έγγραφά τους».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Η ψηφιακή μετάβαση της δικαιοσύνης υλοποιείται σταθερά για τη διευκόλυνση όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του δικαστικού συστήματος με την απόδοση ηλεκτρονικών υπογραφών σε χιλιάδες δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Διευρύνουμε έτσι την πρόσβαση του νομικού κόσμου στις δικαστικές υπηρεσίες και εξασφαλίζουμε πιο γρήγορες και αξιόπιστες υπηρεσίες, απλοποιώντας την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΑΒ Βασιλόπουλος: Cage – free αυγά σε όλα τα καταστήματα, κατάργηση των αυγών κλωβοστοιχίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/vasilopoulos-768x479-1-600x374.jpg)
ΑΒ Βασιλόπουλος: Cage – free αυγά σε όλα τα καταστήματα, κατάργηση των αυγών κλωβοστοιχίας
Η πρωτοβουλία για cage-free αυγά είναι ένα βήμα της ΑΒ Βασιλόπουλος για την ηθική εκτροφή και την ευημερία των ζώων
![Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-13-at-14.20.07_fa1a80fa-600x400.jpg)
Θεοδωρικάκος από το ΕΒΕΑ: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων
Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου - Ποιες είναι οι βασικές κυβερνητικές παρεμβάσεις
![Γυναίκες: Μεγαλύτερη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια – Τι προβλέπει το υπό ψήφιση ν/σ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/men-women-work-768x505-1-600x395.jpg)
Περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια - Τα κριτήρια
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσμοθετείται υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 33% στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών
![AKTOR: Δυναμική συμμετοχή της Aktor Romania στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της Ρουμανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ακτορ.jpg)
Aktor: Συμμετέχει σε έργα 750 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της Ρουμανίας
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που υλοποιεί η θυγατρική της Aktor, Aktor Romania, ξεπερνά τα €750 εκατ.
![Eurobank Equities για BriQ Properties: Υψηλή απόδοση, χαμηλός κίνδυνος, σύσταση buy](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/briq.jpg)
Eurobank Equities για BriQ Properties: Υψηλή απόδοση, χαμηλός κίνδυνος, σύσταση buy
Η BriQ Properties είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, επισημαίνει η Eurobank Equities
![Vodafone: Έφτασε στην Κρήτη το υποβρύχιο καλώδιο 2Africa](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone_2Africa-600x449.jpg)
Έφτασε στην Κρήτη το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών 2Africa
Το καλώδιο χωρητικότητας έως 180 terabits/δευτερόλεπτο έφτασε στην Κρήτη και προσαιγιαλώθηκε στον σταθμό της Vodafone Ελλάδας στο νότιο τμήμα του νησιού
![Ίντερνετ: Χαμηλές ταχύτητες καταγράφει για το ελληνικό δίκτυο η Ookla](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/laptop-2-600x392.jpg)
Χαμηλές... πτήσεις για τις ταχύτητες στο ελληνικό ίντερνετ - Η έρευνα της Ookla
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ookla, η Ελλάδα έχει μέση ταχύτητα download της τάξης των 57,9 Mbps, επίδοση που την κατατάσσει στην 96η θέση μεταξύ 154 χωρών
![Fourlis: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών από το stock option plan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/fourlis3-600x487.png)
Fourlis: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών από το stock option plan
Τι ανακοίνωσε η εισηγμένη εταιρεία - Οι νέες μετοχές από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου
![Sunlight Group: Δημιουργεί αξία μέσω στρατηγικής αναπροσαρμογής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Sunlight-Group-600x450.jpg)
Σε στρατηγική αναδιάρθρωση προχωρά ο Όμιλος Sunlight
Η Sunlight Group, μέσω των θυγατρικών της Triathlon Group, αποεπενδύει το πλειοψηφικό της μερίδιο (47,88%) στην Voltabox AG («VBX»).
![Σούπερ μάρκετ: Πόσα έβαλαν στα ταμεία το 2024 – Τι άλλαξε στις πωλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/supermarketkarotsirafia-1-600x400.jpeg)
Πόσα έβαλαν στα ταμεία τα σούπερ μάρκετ το 2024 - Τι άλλαξε στις πωλήσεις
Ενισχυμένος ήταν ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2024 - Περισσότερα δαπάνησαν οι Έλληνες σε σχέση με το 2023