![Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή σε έλαια που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/palm-gec49e0f69_1920.jpg)
Έντονος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των περιβαλλοντολόγων ότι η παγκόσμια αναζήτηση εναλλακτικών προς το ηλιέλαιο φυτικών ελαίων θα ανακόψει τις προσπάθειες για περιορισμό των προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλιελαίου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής – από κατεψυγμένες πατάτες και μπισκότα μέχρι μαγιονέζα και βρεφική τροφή. Αλλά, λόγω του πολέμου τίθεται εν αμφιβόλω η επαρκής διαθεσιμότητα ηλιελαίου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες τροφίμων να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο φοινικέλαιο και στο σογιέλαιο (άλλο ένα «μπετ νουάρ» για τους περιβαλλοντολόγους), περιφρονώντας τη ζημιά που προκαλείται στα τροπικά δάση για την παραγωγή τους.
«Είναι κακή εξέλιξη για τους ανθρώπους, τα δάση και την άγρια ζωή όταν το φυτικό λάδι φτάνει σε υψηλά επίπεδα τιμών», δήλωσε η Kiki Taufik, ακτιβίστρια της Greenpeace στην Ινδονησία, γράφει το Politico.
Η ΕΕ εισάγει κανονικά το ήμισυ της παραγωγής ηλιελαίου της Ουκρανίας, αλλά οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Κατόπιν αυτού, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, Iceland, η οποία δίνει έμφαση στην πώληση κατεψυγμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασμένων γευμάτων και των λαχανικών, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο φοινικέλαιο, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως το συγκεκριμένο λάδι είναι μοχλός αποψίλωσης των δασών και της απώλειας οικοτόπων στη Νοτιοανατολική Ασία.
Η Iceland δεν είναι η μόνη που έκανε αυτήν τη στροφή. Πολλές ακόμη σκέφτονται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, δήλωσε ο Pietro Paganini, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων βιώσιμης διατροφής Competere.
Πολλές εταιρείες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ αναφέρουν, σύμφωνα με το Politico, ότι μια γενικευμένη στροφή προς το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί φοινικέλαιου τρίβουν τα χέρια τους, καθώς βλέπουν να επιστρέφουν σε μια αγορά όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία τα τελευταία χρόνια αποκλείονταν όλο και περισσότερο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Συμβουλίου των χωρών παραγωγής φοινικελαίου που αποτελείται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία, οι οποίες παράγουν μαζί το 85% του παγκόσμιου φοινικελαίου: «Ενώ η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αναταραχή στον κόσμο (…) η λύση για τα βρώσιμα έλαια μπορεί να βρίσκεται στον αντίποδα των παλιών τρόπων, με υιοθέτηση διαφόρων… εφαρμογών φοινικέλαιου».
Αν και είναι πολύ νωρίς για να δούμε την αυξανόμενη ζήτηση σε εμπορικά στοιχεία – τα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές συνήθως δημοσιεύονται εβδομάδες ή μήνες αργότερα – ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει ήδη παρατηρήσει υψηλό ρεκόρ στις τιμές του φοινικέλαιου τον Μάρτιο, αποδίδοντας την άνοδο ως απάντηση στις ελλείψεις ηλιελαίου.
Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η χαλαρή νομοθεσία ε σχέση με την προέλευση των προϊόντων στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει παράθυρο για να «γλιστρήσει» ξανά στα πιάτα των καταναλωτών της ΕΕ το φοινικέλαιο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΑΠΕ: Έρχεται το νέο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Νέος «οδικός» χάρτης για τις ΑΠΕ – Στο Μαξίμου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκλειδώνει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή