
Έντονος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των περιβαλλοντολόγων ότι η παγκόσμια αναζήτηση εναλλακτικών προς το ηλιέλαιο φυτικών ελαίων θα ανακόψει τις προσπάθειες για περιορισμό των προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλιελαίου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής – από κατεψυγμένες πατάτες και μπισκότα μέχρι μαγιονέζα και βρεφική τροφή. Αλλά, λόγω του πολέμου τίθεται εν αμφιβόλω η επαρκής διαθεσιμότητα ηλιελαίου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες τροφίμων να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο φοινικέλαιο και στο σογιέλαιο (άλλο ένα «μπετ νουάρ» για τους περιβαλλοντολόγους), περιφρονώντας τη ζημιά που προκαλείται στα τροπικά δάση για την παραγωγή τους.
«Είναι κακή εξέλιξη για τους ανθρώπους, τα δάση και την άγρια ζωή όταν το φυτικό λάδι φτάνει σε υψηλά επίπεδα τιμών», δήλωσε η Kiki Taufik, ακτιβίστρια της Greenpeace στην Ινδονησία, γράφει το Politico.
Η ΕΕ εισάγει κανονικά το ήμισυ της παραγωγής ηλιελαίου της Ουκρανίας, αλλά οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Κατόπιν αυτού, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, Iceland, η οποία δίνει έμφαση στην πώληση κατεψυγμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασμένων γευμάτων και των λαχανικών, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο φοινικέλαιο, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως το συγκεκριμένο λάδι είναι μοχλός αποψίλωσης των δασών και της απώλειας οικοτόπων στη Νοτιοανατολική Ασία.
Η Iceland δεν είναι η μόνη που έκανε αυτήν τη στροφή. Πολλές ακόμη σκέφτονται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, δήλωσε ο Pietro Paganini, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων βιώσιμης διατροφής Competere.
Πολλές εταιρείες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ αναφέρουν, σύμφωνα με το Politico, ότι μια γενικευμένη στροφή προς το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί φοινικέλαιου τρίβουν τα χέρια τους, καθώς βλέπουν να επιστρέφουν σε μια αγορά όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία τα τελευταία χρόνια αποκλείονταν όλο και περισσότερο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Συμβουλίου των χωρών παραγωγής φοινικελαίου που αποτελείται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία, οι οποίες παράγουν μαζί το 85% του παγκόσμιου φοινικελαίου: «Ενώ η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αναταραχή στον κόσμο (…) η λύση για τα βρώσιμα έλαια μπορεί να βρίσκεται στον αντίποδα των παλιών τρόπων, με υιοθέτηση διαφόρων… εφαρμογών φοινικέλαιου».
Αν και είναι πολύ νωρίς για να δούμε την αυξανόμενη ζήτηση σε εμπορικά στοιχεία – τα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές συνήθως δημοσιεύονται εβδομάδες ή μήνες αργότερα – ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει ήδη παρατηρήσει υψηλό ρεκόρ στις τιμές του φοινικέλαιου τον Μάρτιο, αποδίδοντας την άνοδο ως απάντηση στις ελλείψεις ηλιελαίου.
Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η χαλαρή νομοθεσία ε σχέση με την προέλευση των προϊόντων στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει παράθυρο για να «γλιστρήσει» ξανά στα πιάτα των καταναλωτών της ΕΕ το φοινικέλαιο.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X