Τα περιθώρια στο δημοσιονομικό και ταμειακό μέτωπο -και τις ενδεχόμενες ευρωπαϊκές λύσεις -έχουν βάλει στο τραπέζι στην κυβέρνηση προκειμένου να διευρυνθούν οι πολιτικές για την απορρόφηση του μεγάλου κόστους που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών.

Το βλέμμα  είναι στραμμένο στις προσδοκώμενες ευρωπαϊκές κοινές αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής τέλη Μαΐου όμως ήδη καταστρώνεται ένα εναλλακτικό  σχέδιο. Όπως ανέφερε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο η Ελλάδα θα εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση.  Η κυβέρνηση έχει αναφέρει την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση καθότι κανένα εθνικό ταμείο δεν μπορεί να απορροφήσει το κόστος με το βλέμμα να βρίσκεται στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών στις 30-31 Μαΐου. Σημαντικές επίσης είναι οι συσκέψεις τον Μάιο των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης καθότι στο τραπέζι θα είναι οι επιπτώσεις στις οικονομίες και ως εκ τούτου οι συνεδριάσεις ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να μην υπολογίζονται κάποιες δάπανες, όπως για την ενέργεια, στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Πριν από το Πάσχα, η χώρα αναμένει θετικά νέα από τη Eurostat (22/4), δηλαδή χαμηλότερο έλλειμμα ίσως και πάνω από μία μονάδα του ΑΕΠ για το 2021. Από το οικονομικό επιτελείο υπάρχει η διαβεβαίωση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για επιπλέον στήριξη, αλλά με προσεκτικά βήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δισ. ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να μπαίνει σε νέες περιπέτειες, όμως από τα ισχυρά όπλα που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο είναι καταρχάς το υψηλό διαθεσιμο ταμειακό μαξιλάρι ύψους 40 δισ. Ευρώ και οι θετικότερες επιδόσεις της οικονομίας πέρσι αλλά και τους πρώτους μήνες τους έτους. Καλή εικόνα εκπέμπεται και από το τουρισμό με τις ήδη κρατήσεις να στέλνουν μηνύματα για υψηλά έσοδα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο, αναφερόμενος στην ενεργειακή αναταραχή και τις ανατιμήσεις τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντέταξε αμέσως το θώρακα της στήριξης από τον Σεπτέμβριο». Ανέφερε «με ρωτούν αν αυτά αρκούν. Πρώτος θα απαντήσω πως όχι, γιατί όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου η οποία έφτασε να διπλασιαστεί, τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός. Ενώ οι ανατιμήσεις μεταφέρονται σε όλο και περισσότερα προϊόντα. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδίσει» υπογράμμισε. Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει 4 δισ. σε αυτή τη μάχη και εξήγησε «Ψηφίσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό προσθέτοντας 2 δισ. Θα έχουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες και ΑΜΕΑ θα λάβουν την επόμενη Τετάρτη 200 ευρώ για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Συνεχίζονται οι μέριμνες για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς».

Μιλώντας την κυριακή στο MEGA o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε επίσης ότι «αν δεν παρέμβει η ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, θα παρέμβουμε εμείς με επιδότηση των καταναλωτών» Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, και πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, ο ίδιος τόνισε ότι «σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».

Σχετικά με τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα το αξιολογεί η κυβέρνηση. Είναι δύσκολο μέτρο γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά. Το μέτρο αξιολογείται, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. Θα αφορά το πολύ σε 2 – 3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά».

«Δημοσιονομικά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού», ανέφερε.  «Οι παρεμβάσεις δε θα σταματήσουν, το θέμα είναι να αποκτήσουν δραστικότερο χαρακτήρα», τόνισε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης, ενώ εξήγησε ότι «κάναμε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που στηρίζεται στο γεγονός ότι πήγαμε καλύτερα το 2021 από πλευράς δημοσιονομικής, έχουμε αξιόλογα μικρότερο έλλειμμα, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την παρέμβαση για το ηλεκτρικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας