
Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 5% σήμερα, αφότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τις εαρινές προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, με βάση τις οποίες αναμένεται επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ένα γεγονός που προκαλεί φόβους ότι η ζήτηση του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να συρρικνωθεί δραματικά.
Γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε στα 107,35 δολάρια το βαρέλι (-5,13%) ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Μαΐου, έπεσε στα 102,49 δολάρια το βαρέλι (-5,29%).
«Το αργό πέφτει σήμερα, καθώς επανεμφανίζονται οι φόβοι μιας ύφεσης, με την αναθεώρηση (σ.σ. προς τα κάτω) των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη» σχολίασε η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια στην τράπεζα Swissquote.
Υποχωρεί η ρωσική παραγωγή
Να σημειωθεί ότι κατά 1,45 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από τα καθορισμένα επίπεδα παραγωγής κινήθηκε η παραγωγή των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+, καθώς η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τις διογκούμενες δυτικές κυρώσεις. Την διαπίστωση αυτή περιλαμβάνει έκθεση του καρτέλ που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.
Στη μηνιαία έκθεση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είχε υποστηρίξει πως οι απώλειες στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου εκτιμάται πως θα διευρυνθούν στα 1,5 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο και θα διπλασιαστούν στα 3 εκατ. βαρέλια τον Μάιο, καθώς οι διεθνείς αγοραστές γυρίζουν την πλάτη τους στο ρωσικό αργό, λόγω της κατακραυγής για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και των κυρώσεων της Δύσης.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ
Μεγάλους κινδύνους για μείωση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού, ενίσχυση των προκλήσεων για χώρες που δεν έχουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν την κρίση, αύξηση επιτοκίων και μεγάλες προκλήσεις σε εμπορικό επίπεδο λόγω των κυρώσεων -και όχι μόνο- προβλέπει στη νέα έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται από το ΔΝΤ πλέον σε 3,6% φέτος και του χρόνου, μειωμένη κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Για την Ευρωζώνη προβλέπει ότι η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 2,8% και 2,3% αντίστοιχα.


Latest News
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Έφθασε η ώρα της «σκληρής» Moody's - Το μήνυμα που έστειλαν ΧΑ και ομόλογα
Η Moody’s θα δώσει σήμερα το βράδυ τη δική της οπτική για το πώς κινείται η ελληνική οικονομία