Για μία ακόμη φορά οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν τη φήμη τους ως αποταμιευτές: Δεν είναι μόνο εξαιρετικά πειθαρχημένοι, αλλά και πολύ συντηρητικοί, όταν βάζουν χρήματα στην άκρη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB) το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διατηρεί ακόμη το παλαιό, καλό βιβλιάριο καταθέσεων στην τράπεζά του ή στο ταμιευτήριο που εμπιστεύεται. Το 38% έχει τοποθετήσει κάποια χρήματα σε προθεσμιακή κατάθεση. Παρεμφερείς τιμές έδειχνε και η προηγούμενη έρευνα για τη συμπεριφορά των αποταμιευτών, που έγινε το 2021.
Και όλα αυτά συμβαίνουν παρότι, με τη σημερινή πολιτική χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων που ακολουθούν οι τράπεζες στην ευρωζώνη, οι τοποθετήσεις αυτές προσφέρουν ασήμαντες αποδόσεις. Μάλιστα όλο και περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα επιβαρύνουν με χρέωση τις καταθέσεις από ένα ποσό και άνω (συνήθως από 100.000 ευρώ, αλλά πολλές φορές και μικρότερα ποσά), προκειμένου να αντισταθμίσουν τα αρνητικά επιτόκια που υφίστανται οι ίδιες. Επιπλέον, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός ροκανίζει τις αποταμιεύσεις. Υπολογίζεται ότι για ένα ποσό 1.000 ευρώ που παραμένει ανέγγιχτο επί 20 χρόνια, με ετήσιο πληθωρισμό 2% κατά μέσο όρο, η πραγματική του αξία μειώνεται στα 673 ευρώ. Πολύ χειρότερη είναι η εξέλιξη όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στο 6%, όπως συμβαίνει σήμερα.
Μετοχές αγοράζει ο ένας στους τρεις
Φαίνεται πάντως ότι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο Χρηματιστήριο που υπόσχεται- αν και δεν εγγυάται- καλύτερες αποδόσεις, αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο. Ήδη σήμερα το 33% των ερωτηθέντων έχει αγοράσει κάποιες μετοχές.
Στην αντίστοιχη έρευνα του 2021 το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 31%. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου έξι εκατομμύρια Γερμανοί εκφράζουν την προτίμησή τους σε «βιώσιμες επενδύσεις» με ηθικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2019. Προφανώς η τάση αυτή θα ενισχυθεί στα επόμενα χρόνια.
Πώς ξεχωρίζουμε τις «βιώσιμες επενδύσεις»;
«Η έλλειψη κατάρτισης ή κατάλληλης πληροφόρησης είναι οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες για όσους δεν ασχολούνται ακόμη με τις βιώσιμες επενδύσεις», εκτιμά ο επικεφαλής του συνδέσμου BdB Κρίστιαν Όσιγκ. Τα κριτήρια δεν είναι πάντα αυτονόητα. Σύμφωνα με συστάσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο φθινόπωρο, επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια ή ακόμη και σε ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, κρίνονται «βιώσιμες με οικολογικά κριτήρια» για ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές σε ανανεώσιμες πηγές. Και αυτό γιατί η πυρηνική ενέργεια, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον λιγνίτη, δεν εκλύει στην ατμόσφαιρα ρυπαντές που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Από την άλλη πλευρά ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν τί ακριβώς σημαίνει βιώσιμη επένδυση. Ο Κρίστιαν Όσιγκ υποστηρίζει ότι «δυστυχώς πολλές φορές η έγκριση ή η απόρριψη της αποκαλούμενης ‘πράσινης επένδυσης’ είναι ζήτημα εισοδηματικής τάξης». Όσο ανεβαίνει το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάθεση για ‘βιώσιμες επενδύσεις’. Πάντως στα νοικοκυριά με μηναίο διαθέσιμο εισόδημα άνω των 3.500 ευρώ (που ωστόσο συνιστούν μειοψηφία στη Γερμανία) ο ένας στους τέσσερις είναι πεπεισμένος ότι επιδίδεται σε «βιώσιμες επενδύσεις».
Οι επιλογές των νέων
Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα στους νέους, οι οποίοι κατά τεκμήριο συμπεριφέρονται λιγότερο συντηρητικά όσον αφορά στην τοποθέτηση χρημάτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας Wikifolio στους νέους έως 25 ετών που διαθέτουν χρήματα προς αποταμίευση, το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται κυρίως για μετοχές, ενώ ένα ποσοστό 35% θα προτιμούσε ένα έτοιμο, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ETF. Ωστόσο, ένα εξίσου υψηλό ποσοστό 35% δείχνει προτίμηση στα…κρυπτονομίσματα. Όσο για το βιβλιάριο καταθέσεων, έχει φανατικούς φίλους ακόμη και σε αυτές της ηλικίες. Ένα ποσοστό 31% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτιμά την ασφάλεια της παραδοσιακής αυτής αποταμίευσης.
Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AFP)
Πηγή: DW
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%