![Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχονται νέες υποβαθμίσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/the-world-bank-1.jpg)
Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια περίοδο «εξαιρετικής αβεβαιότητας», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται περαιτέρω υποβαθμίσεις στις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 στο 3,2%, έναντι 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριου.
Διαβάστε επίσης – Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος στη Ουκρανία φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη
Διευκρίνισε επίσης, ότι η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στις αναπτυξιακές προοπτικές για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, που περιλαμβάνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 5,7% το 2021.
«Νομίζω ότι αυτό που είναι πραγματικά ξεκάθαρο είναι ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται στην αρνητική πλευρά», είπε η Ράινχαρτ σε συνέντευξή της στο «Daybreak: Australia» του Bloomberg Television την Τρίτη. «Η σειρά των διαταραχών» από τα lockdown της Κίνας μέχρι τον αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία όλα δείχνουν αυτό, υπογράμμισε.
Νέο γενναίο πακέτο
Χθες, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, αποκάλυψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, για ένα νέο πακέτο αντιμετώπισης κρίσεων διάρκειας 15 μηνών και ύψους περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη του Απριλίου 2022 έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. δολ. θα διατεθούν τους επόμενους τρεις μήνες.
«Πρόκειται για μια συνεχή, μαζική απάντηση στην κρίση, καθώς αυτή συνεχίζεται», είπε, προσθέτοντας ότι η νέα πρωτοβουλία θα ξεπεράσει τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια που κινητοποιήθηκαν για την αρχική φάση της πανδημίας Covid-19.
Η συνέντευξη τύπου του Μάλπας δόθηκε ενόψει της εαρινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η επισιτιστική ασφάλεια, ο πληθωρισμός, το χρέος και το σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου