Τη δημιουργία παγκόσμιου περιουσιολόγιου για το κυνήγι της φοροαποφυγής και πιο συγκεκριμένα των πάμπλουτων Ρώσων ολιγαρχών που προσπαθούν να κρύψουν τα χρήματα τους λόγω του πολέμου και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ζητά με επιστολή της προς το G20 ομάδα επιφανών διεθνών οικονομολόγων με επικεφαλής τον Αμερικανό νομπελίστα Τζόζεφ Στίνγκλιτς και τον Γάλλο Τομά Πικετί.
Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα The Guardian και απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας του G20 ενόψει της συνεδρίασης τους. Στην επιστολή ζητείται η δημιουργία ενός παγκόσμιου περιουσιολόγιου με το οποίο θα συνδέονται περιουσιακά στοιχεία με εταιρείες και σχήματα, ώστε να εντοπίζονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους. Την πρόταση υπογράφουν 14 επιφανή πρόσωπα, οικονομολόγοι και μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής για την μεταρρύθμιση της παγκόσμιας εταιρικής φορολόγησης (ICRICT).
G20 ministers urged to use oligarch crackdown to tackle tax havens https://t.co/KKLQwSWziY
— The Guardian (@guardian) April 19, 2022
Απώτερος στόχος είναι να καταπολεμηθεί η συγκέντρωση υπερβολικού πλούτου στους φορολογικούς παραδείσους, κάτι που διευρύνει τις ανισότητες και την ανέχεια μεταξύ των φτωχότερων του πλανήτη, όπως και η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι ώστε να σταματήσει να προσφέρει διέξοδο και… παραθυράκια στους πλούσιους φοροφυγάδες. Μάλιστα, την τρέχουσα περίοδο που η αναζήτηση του κρυμμένου πλούτου των Ρώσων ολιγαρχών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Δύσης, η πρόταση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICRICT, από την έναρξη της πανδημίας οι περιουσίες των σούπερ πλουσίων του πλανήτη έχουν διπλασιαστεί(!) στα 1,5 τρισ. δολάρια, διευρύνοντας έτσι την ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως θα εντείνει την κατάσταση αυτή. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή από τον πακτωλό των χρημάτων αυτών, οι Ρώσοι ολιγάρχες εκτιμάται πως ελέγχουν τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια, χρήματα τα οποία κρύβουν σε φορολογικούς παραδείσους και σε offshore εταιρείες που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους.
«Απέναντι στον τοίχο της αδιαφάνειας, οι προσπάθειες των κρατών που προσπαθούν να επιβάλουν τις κυρώσεις (κατά των Ρώσων ολιγαρχών) σκοντάφτουν» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Κάποιες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει, όμως οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη «πολιτική θέληση» για να προχωρήσουν τα πράγματα πιο δυναμικά, κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με αφορμή τον πόλεμο και την βούληση για την εφαρμογή των κυρώσεων. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πως χρειάζεται να πατάξουμε τους φορολογικούς παραδείσους εφαρμόζοντας μέτρα διαφάνειας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…».
Latest News
Η οικογένεια Λόντερ αφήνει πίσω το τιμόνι... της Estée εν μέσω φουρτούνας
Παραιτούνται από τις θέσεις τους στην Estée Lauder τα μέλη της οικογένειας
Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley με αθλητικά assets - «Κατώφλι» τα 250.000 δολάρια
Το νέο «αθλητικό» χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley - Ελάχιστη επένδυση τα 250.000 ευρώ
Οι αγορές δείχνουν να μην επηρεάζονται από την γεωπολιτική
Οι αγορές συχνά, συνεκτιμούν όλες τις πληροφορίες και αντιδρούν ανάλογα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά τη δική της «CIA»
Η πρόταση περιλαμβάνεται στην «έκθεση Νιινίστο» για την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει μείζονες απειλές
O «ενταφιασμός» του Θατσερισμού -Τι φέρνει ο προϋπολογισμός των Εργατικών στη Βρετανία
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως προϋπολογισμός με πρόσημο Εργατικών
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς