
Παίρνει στα χέρια του τη ζύμη και με γρήγορες κινήσεις και μοναδική μαεστρία τη μετατρέπει εν ριπή οφθαλμού σε φύλλο μπουγάτσας, που έχει μέγεθος σεντονιού, προκαλώντας τον ενθουσιασμό όλων όσοι τον παρακολουθούν μέσα από μια οθόνη υπολογιστή. Ο Φίλιππος Μπαντής, ο οποίος διατηρεί ένα από τα πιο γνωστά και μακροβιότερα μπουγατσατζίδικα της Θεσσαλονίκης, έγινε «καθηγητής» για μια μέρα, αφού δίδαξε online τα «μυστικά» της μπουγάτσας σε μαθητές πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Στο πλαίσιο τριήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε για την ελληνική κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ, έμαθαν διαδικτυακά να ανοίγουν φύλλο και ξετρελάθηκαν με την μπουγάτσα κρέμα, κρατώντας αναλυτικά σημειώσεις ώστε να δοκιμάσουν να την παρασκευάσουν στο σπίτι.
«Οι καλύτεροι επιστήμονες πάνω στη διατροφή από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο και όλοι οι καλεσμένοι ήταν εξαιρετικοί», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Φίλιππος Μπαντής, ο οποίος, από το εργαστήριό του «βρέθηκε», μέσω της τεχνολογίας, στο Χογκ Κονγκ.

«Παρουσίασα την μπουγάτσα ως το παραδοσιακό πρωινό στη βόρεια Ελλάδα και πλέον και σε όλη τη χώρα. Ένα προϊόν με βαθιά ιστορία, που υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια. Μίλησα για ώρες στους φοιτητές του πανεπιστημίου, που αν κρίνω από την ανταπόκρισή τους και τις πολλές ερωτήσεις που μου υπέβαλαν, ήταν μια εμπειρία με πολύ ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος τεχνίτης μπουγάτσας, για τον οποίο έγιναν αφιερώματα στον τοπικό τύπο του Χονγκ Κονγκ.
Οι φοιτητές δεν έχασαν λεπτό από την παρακολούθηση του …νόστιμου μαθήματος και η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης τους εντυπωσίασε, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους από την αρχή μέχρι το τέλος. Μεγάλη ήταν η έκπληξή τους, όπως λέει ο κ. Μπαντής, όσον αφορά τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπουγάτσας, όπως το αγνό βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Με εξαίρεση ελάχιστους Ευρωπαίους φοιτητές, που είχαν βρεθεί κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη και είχαν δοκιμάσει μπουγάτσα, για τους υπόλοιπους η γεύση είναι άγνωστη και είναι μεγάλη η ανυπομονησία για την πρώτη …μπουκιά του τραγανού φύλλου, που κρύβει μέσα του τη γλυκιά κρέμα ή το τυρί, κάτι που τους φάνηκε άκρως δελεαστική για τους γευστικούς ουρανίσκους.
«Τους εξηγήσαμε ότι υπάρχουν και άλλες γεύσεις και πως έχουμε προσαρμόσει πλέον τη γέμιση στις προτιμήσεις των πελατών. Πληροφορήθηκα, μάλιστα, πως υπάρχει παρόμοιος τρόπος παρασκευής και σε ένα δικό τους προϊόν, μία πίτα που υπάρχει στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, της οποίας το φύλλο ανοίγεται όπως της δικής μας μπουγάτσας», επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ο κ. Μπαντής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Ράιαν Γκόσλινγκ: Από το οσκαρικό La La Land στο Star Wars
Μετά από μήνες συζητήσεων, ο σταρ του Χόλιγουντ Ράιαν Γκόσλινγκ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη ταινία του franchise Star Wars.

Τι είναι Skinnytok και γιατί προσφεύγει το Παρίσι στην Κομισιόν
Το Skinnytok είναι μία νέα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία τάση που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

ΕΕ: Με δύο ογκολογικά φάρμακα ξεκίνησε η πρώτη κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας
Η κοινή αξιολόγηση θα είναι έτοιμη σε 30 μέρες από την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων από την Επιτροπή