Στην πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια γρήγορα και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο λόγω των αυξημένων πιέσεων που υπάρχει από το μέτωπο του πληθωρισμού, αναφέρθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς.
«Μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή και δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω με την στρατηγική στην οποία ποντάρουν οι αγορές για το δεύτερο μισό του έτους» σχολίασε, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο Λετονός τραπεζίτης που θεωρείται από τα.. γεράκια του συμβουλου, βλέποντας ουσιαστικά και περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προς τα τέλη της χρονιάς.
Η δημοσίευση των δηλώσεων αυτών προκάλεσε άμεσα αντίδραση στις αγορές συναλλάγματος με το ευρώ να κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου στο 1,0827.
Θυμίζουμε πως οι αγορές χρήματος επιμένουν να ποντάρουν σε ποσοστό άνω του 50% σε μια αύξηση των ευρωεπιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσης μέχρι τον Ιούλιο, αλλά και σε μια επιπλέον μετριοπαθή αύξηση ύψους 0,25% το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο.
Βεβαίως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι οικονομικοί τριγμοί που πυροδότησε έκαναν τους τραπεζίτες διεθνώς πιο προσεκτικούς, αλλά δίχως να αλλάζουν βασική ρότα. Τόσο η αμερικανική Federal Reserve όσο και η βρετανική BoE προχωρούν κανονικά με τα σχέδια τους για αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη του πληθωρισμού, κάτι που έχει αυξήσει την πίεση που δέχεται η ΕΚΤ να ακολουθήσει στο ίδιο μονοπάτι.
«Σταδιακά δεν σημαίνει αργά» τόνισε ο κ. Κάζακς, επισημαίνοντας πως μια πρώτη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης «μοιάζει σωστή» για την ώρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και πιο δυναμικές κινήσεις αναλόγως με τα μακροοικονομικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση με τα νούμερα που παρουσιάζει σήμερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ δεν πρέπει να περιμένει άλλο, τόνισε χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε πως το συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει πως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανοδική πορεία των επιτοκίων είναι να έχει προηγουμένως αποφασιστεί ο τερματισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που «τρέχει» από το 2015. Το θέμα αυτό έχει ανακοινωθεί πως θα είναι στην ατζέντα στη συνεδρίαση της 8ης-9ης Ιουνίου.
«Δεν έχουμε δει σοβαρά στοιχεία στρεσαρίσματος στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι που με κάνει να πιστεύω πως ο τερματισμός του QE νωρίς, κατά το τρίτο τρίμηνο, είναι πιθανός και σωστός» σχολίασε ο Λετονός τραπεζίτης. «Το αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τα τέλη Ιουνίου είναι κάτι που θα το συζητήσουμε, όταν λάβουμε τα νέα (οικονομικά) στοιχεία».
Latest News
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019