Εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας αναζητά εναγωνίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που να μπορεί να πείσει τη Γερμανία και άλλες διστακτικές χώρες της ΕΕ να αποδεχτούν μία απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters.

Την ίδια ώρα, ορισμένες χώρες της ΕΕ ζητούν και νέες κυρώσεις, σχεδόν οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό των κορυφαίων τραπεζών της Ρωσίας, Sberbank και Gazpromneft, από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, την παύση των εισαγωγών πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία, την απαγόρευση περισσότερων ρωσικών ΜΜΕ, την αναστολή βίζας για τους Ρώσους και την υπαγωγή στη μαύρη λίστα ατόμων και εταιρειών που συνδέονται με το Κρεμλίνο, ανέφεραν διπλωμάτες.

Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έχει προταθεί επίσημα και τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές θέσεις επ’ αυτών. Ούτε έχει οριστεί ημερομηνία για να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανέφεραν πηγές της ΕΕ.

Το πετρέλαιο

Σε εξέλιξη βρίσκονται ωστόσο ενέργειες για την αξιολόγηση του κόστους αντικατάστασης του ρωσικού πετρελαίου με εισαγωγές από άλλους προμηθευτές, είπε μία από τις πηγές, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή συνομιλεί με πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να βοηθήσει στη διευθέτηση συμφωνιών για άμεσες εναλλακτικές λύσεις, σε λογικές τιμές.

Πηγή αποκάλυψε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν πλήρη εκτίμηση των επιπτώσεων της απαγόρευσης του πετρελαίου ως μέρος πιθανών περαιτέρω κυρώσεων.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν την κύρια πηγή συναλλάγματος του Κρεμλίνου και πολλοί εντός της ΕΕ έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι πληρωμές πετρελαίου επειδή ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Γερμανία είναι ο κύριος αντίπαλος ενός εμπάργκο πετρελαίου. Παρόλο που δεν αποτελεί τη μοναδική χώρα που τηρεί αυτή τη στάση, μια αλλαγή στη θέση της θα ωθήσει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, εκτίμησε η πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για να τερματίσει τις ρωσικές εισαγωγές φέτος, αλλά έχει επίσης ταχθεί υπέρ μιας σταδιακής μετάβασης για την αποφυγή μεγάλης οικονομικής αναστάτωσης. Περίπου το ένα τρίτο του γερμανικού αργού πετρελαίου προήλθε από τη Ρωσία το 2021.

Τα συμβόλαια

Μια άλλη στρατηγική που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να πειστούν όσοι αμφιβάλλουν, είναι να παραταθεί η περίοδος εκκαθάρισης για να τερματιστούν τα υπάρχοντα συμβόλαια ή να εισαχθεί σταδιακά η πλήρης απαγόρευση του πετρελαίου, είπε η πηγή.

Η Γερμανία πίεσε επιτυχώς να παραταθεί η περίοδος εκκαθάρισης από τρεις σε τέσσερις μήνες όταν η ΕΕ ενέκρινε την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο είναι επίσης μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο, αλλά η απαγόρευσή του δεν έχει ακόμη συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ λόγω της εξάρτησης του μπλοκ από αυτό.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το πέμπτο πακέτο κυρώσεων στους απεσταλμένους των κρατών μελών της ΕΕ στις 6 Απριλίου, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία ζήτησαν άμεση απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου.

Ο απεσταλμένος της Γερμανίας ήταν από τους πιο ειλικρινείς αντιπάλους της θέσης αυτής, λέγοντας ότι θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί στο μέλλον, όμως θα έπρεπε να διερευνηθούν προσεκτικά οι επιπτώσεις γιατί θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γερμανική οικονομία, είπαν διπλωμάτες. Εκπρόσωπος της γερμανικής αποστολής στην ΕΕ δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ΕΕ εργάζεται για την απαγόρευση του πετρελαίου, αλλά δεν έχει υποδείξει πότε θα μπορούσε να προταθεί και να εγκριθεί.

Τα πυρηνικά

Στο μεταξύ, ο Γερμανός απεσταλμένος είπε στη συνάντηση της 6ης Απριλίου ότι η απαγόρευση της εισαγωγής πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος περαιτέρω κυρώσεων.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας, εξαρτώνται από το ρωσικό πυρηνικό καύσιμο για τη λειτουργία των πυρηνικών τους αντιδραστήρων που έχουν σχεδιαστεί από τη Ρωσία, οι οποίοι με τη σειρά τους παρέχουν μεγάλο μερίδιο της ηλεκτρικής τους ενέργειας.

Άλλα μέτρα που επισημάνθηκαν από ορισμένα κράτη, αλλά δεν υποστηρίχθηκαν ομόφωνα, αφορούν την περαιτέρω απαγόρευση ρωσικών ΜΜΕ, τα οποία κατηγορούνται για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με μεγάλους ρωσόφωνους πληθυσμούς, ειδικά στη Βαλτική, και επειδή δυνητικά έρχεται σε σύγκρουση με το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης στη πληροφορία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η ΕΕ έχει ήδη μπλοκάρει το Russia Today και το Sputnik. Άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς που έχουν επισημανθεί για απαγόρευση είναι τα κρατικά RTR-Planeta και R24.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης νέες τραπεζικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού από το σύστημα SWIFT της Sberbank και της Gazpromneft, των δύο ρωσικών τραπεζών που διαχειρίζονται τις περισσότερες πληρωμές ενέργειας στη Ρωσία, ανέφεραν πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή