
Ούτε ένα, ούτε δύο, άλλα έξι δισ. δολάρια έκτακτης βοήθειας δρομολογεί εσπευσμένα η αμερικανική κυβέρνηση προς τον τομέα πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει πως πυρηνικές μονάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες δεν θα βάλουν λουκέτο.
Στόχος η διασφάλιση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας, όσο το δυνατόν, με ίδια μέσα σε ένα διάστημα παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και μάλιστα με… πράσινο(!) τρόπο δεδομένου πως ο κλάδος λογίζεται ως… «καθαρός» με βάση την περιβαλλοντολογική στρατηγική του Λευκού Οίκου.
«Οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας συνεισφέρουν με πάνω από το μισό των αναγκών μας σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται να κρατήσει τα εργοστάσια αυτά ενεργά» σχολίασε χαρακτηριστικά η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ εξηγώντας πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την επίτευξη των νέων εθνικών στόχων καθαρής ενέργειας μέχρι το 2035.
It’s the largest federal investment in saving financially distressed nuclear reactors. https://t.co/WY15wpaGPR
— WNCT (@wnct9) April 20, 2022
Έτσι, λοιπόν, ιδιοκτήτες και διαχειριστές πυρηνικών μονάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κρατική χρηματοδότηση από ένα πρώτο πακέτο κονδυλίων ύψους 6 δισ. δολαρίων.
Τα κονδύλια θα προέλθουν από το μέγα πακέτο του ενός τρισ. δολαρίων για μεγάλα έργα υποδομών που έχει δρομολογήσει ο Λευκός Οίκος.
Υπολογίζεται πως τουλάχιστον δώδεκα μονάδες σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει την τελευταία δεκαετία, λόγω κυρίως του αυξημένου ανταγωνισμού από το μέχρι πρόσφατα φτηνότερο φυσικό αέριο, αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για νέες επενδύσεις. Εκτιμάται πως τουλάχιστον άλλες τόσες μονάδες κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ επτά έχουν ανακοινώσει την σταδιακή μείωση της λειτουργίας τους μέχρι να… κατεβάσουν ρολά το 2025.
Τα περισσότερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ έχουν χτιστεί μεταξύ 1970 και 1990, με αποτέλεσμα οι παλαιότερες μονάδες να αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος για τη συντήρηση τους. Σήμερα υπό κατασκευή βρίσκεται μόλις ένα νέο εργοστάσιο σε όλη τη χώρα, στην πολιτεία της Γεωργίας.


Latest News

Προχωρά στην εθνικοποίηση της British Steel, η κυβέρνηση Στάρμερ
Συνεδριάζει το Σάββατο το Κοινοβούλιο για να εγκρίνει την υπαγωγή της British Steel σε δημόσιο έλεγχο

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Αντρέας Κιντλ: Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ

Δύο μειώσεις ευρωεπιτοκίων αναμένουν οικονομολόγοι
Οι δασμοί Τραμπ απειλούν την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πού θα φτάσουν; Με δασμούς 125% απαντά η Κίνα στο 145% του Τραμπ
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος - Nέα αντίποινα ανακοίνωσε το Πεκίνο, προσφεύγει στον ΠΟΕ

Ευκαιρία για την Walmart οι δασμοί - Τι λένε ανώτερα στελέχη
Η Walmart, σε μίτινγκ με τους επενδυτές που είχε αυτή την εβδομάδα, εξήγησε γιατί μπορεί η κρίση των δασμών να αποτελέσει ευκαιρία

Οκτώ ευρώ για έναν καπουτσίνο στη Νέα Υόρκη - Το ηχηρό μήνυμα του CEO της Lavazza για τις τιμές
Η τιμή ενός καφέ έχει πλέον φτάσει στα όρια της λέει ο CEO της Lavazza - Ο Μπαραβάλε υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει στην κερδοσκοπία στην αγορά

O Κινέζος πρόεδρος υποδέχεται τους ευρωπαίους ηγέτες τον Ιούλιο στην Κίνα
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αναπτύξουν καλύτερους δεσμούς

Κίνα: Αυξημένες εξαγωγές αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία του Μαρτίου
Τα εργοστάσια έσπευσαν να πραγματοποιήσουν αποστολές πριν την επιβολή δασμών Τραμπ

Δασμοί Τραμπ: Κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα – Βυθίζονται οι αγορές
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και οι αντιδράσεις των αγορών

Απασφαλίζει η φον ντερ Λάιεν - Ποιο όπλο βγάζει από τη φαρέτρα κατά των ΗΠΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι θέλει «ισορροπημένη» συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να χτυπήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες ως αντίποινα