O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν διασταυρώνουν τα ξίφη τους την Τετάρτη, ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου του προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 24 Απριλίου. Κι όπως ήταν αναμενόμενο τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η ενεργειακή κρίση, το αυξανόμενο κόστος ζωής αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το βλέμμα στους αναποφάσιστους…
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.
Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει. Υποσχέθηκε πως θα είναι η πρόεδρος που θα του προσφέρει προστασία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Δήλωσε πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων αποφεύγοντας την φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες. «Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους» είπε η Λεπέν.
Το χαρτί του Μακρόν
Η ισχυρότερη γραμμή επίθεσης της Μακρόν εναντίον της ακροδεξιάς αντιπάλου του στην αρχή της συζήτησης ήταν ο παλαιότερος θαυμασμός της για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα δάνειο για την εκστρατεία του 2017 που συνήφθη μέσω ρωσικής τράπεζας και η αναγνώρισή της για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη, εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν. Πήρατε ένα δάνειο από μια ρωσική τράπεζα», είπε ο Μακρόν στην αντίπαλό του.
«Πολλές από τις επιλογές σας μπορούν να εξηγηθούν από αυτή την εξάρτηση», είπε, προσθέτοντας: «Δεν μιλάς με άλλους ηγέτες, μιλάς στον τραπεζίτη σου όταν μιλάς στη Ρωσία, αυτό είναι το πρόβλημα».
Σε μια έντονη ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία ο Μακρόν είπε κάποια στιγμή στη Λεπέν «Πλάκα μου κάνεις;» Η Λεπέν απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας: «Είμαι μια εντελώς ελεύθερη και ανεξάρτητη γυναίκα».
Η συζήτηση ήταν τεταμένη καθ’ όλη τη διάρκεια, γεμάτη με «μη με διακόπτετε», «αυτό είναι λάθος» και κατηγορίες από τον έναν στον άλλο ότι έχουν ένα πομπώδες, αφιλόδοξο όραμα για τη Γαλλία και το μέλλον της.
Έντονη συζήτηση
Με την ανεργία σε χαμηλό 13 ετών, ο Μακρόν δήλωσε περήφανος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη θητεία του και πρόσθεσε: «ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε αγοραστική δύναμη είναι να καταπολεμήσετε την ανεργία».
Οι δύο υποψήφιοι συνέχισαν να διακόπτουν ο ένας τον άλλον στην αρχή της συζήτησης, με τη Λεπέν να λέει ότι «στην πραγματική ζωή» οι προτάσεις της θα βελτιώσουν την κατάσταση των ψηφοφόρων πολύ περισσότερο από την αντίπαλό της, ενώ ο Μακρόν είπε ότι ορισμένες από τις προτάσεις της δεν ήταν ρεαλιστικές.
«Κυρία Λεπέν, αυτό που είπατε είναι ανακριβές», είπε ο Μακρόν στον αντίπαλό του για τις προτάσεις της για μείωση του ΦΠΑ για τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης. «Και δεν απαντήσατε σε καμία από τις παρατηρήσεις μου γιατί δεν έχετε απάντηση», είπε.
Η Λεπέν είπε ότι οι προτάσεις του Μακρόν για το κόστος ζωής θα ήταν αναποτελεσματικές.
Tο συνταξιοδοτικό και η πανδημία
Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».
Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».
Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».
Ως προς την κρίση του κορωνοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».
«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.
«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
Οι υποσχέσεις
«Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων, θα είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης» είπε η Λεπέν, ξετυλίγοντας το όραμά της για το μέλλον.
Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης. Θα είμαι πρόεδρος της εθνικής αδελφότητας, είπε η Μαρίν Λεπέν. Η ακροδεξιά υποψήφια τόνισε ότι θα ήταν η πρόεδρος που θα φρόντιζε τις καθημερινές ανησυχίες, όπως η αγοραστική δύναμη και τα σχολεία.
Παίρνοντας τον λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως η Μαρίν Λεπέν μάς θύμισε τις δύσκολες μέρες που περάσαμε, με κρίσεις σε πολλά επίπεδα, με μια πανδημία και έναν πόλεμο ξανά στην Ευρώπη. «Πρόκειται για καιρό φόβου και ανησυχίας, είπε ο Μακρόν, και τόνισε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. Είπε επίσης, ότι η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης.
Ουκρανία
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Μακρόν είπε ότι οι «καιροί είναι πολύ σοβαροί, η Ρωσία ενισχύει την επίθεσή της στα ανατολικά, στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη και θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή, όπως ήδη υπάρχει. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ο ρόλος της Ευρώπης. Η οδός που έχει διαλέξει η Ρωσία είναι θλιβερή».
«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ουκρανικό λαό, η εισβολή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη», είπε από την πλευρά της η Λεπέν, προσθέτοντας ότι «σαφώς πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, με ανθρωπιστική, οικονομική και αμυντική βοήθεια». Επανέλαβε ότι συμφωνεί με τις κυρώσεις σε τράπεζες και ολιγάρχες, αλλά διαφωνεί με τον αποκλεισμό των εισαγωγών πετρελαίου και αερίου, καθώς έτσι θα επηρεαστεί πολύ ο γαλλικός λαός. Η Λεπέν εξέφρασε την ανησυχία της πως η Ρωσία θα γίνει στενός σύμμαχος με την Κίνα στο μέλλον και μαζί θα αποτελέσουν μια υπερδύναμη, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά.
Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά δάνεια, η Λεπέν ισχυρίστηκε πως είναι νόμιμα και πως δεν είχε άλλη λύση. Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι «υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες». Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (…) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», είπε η Λεπέν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε την Λεπέν «ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια Ευρώπη των εθνών, εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη».
Το Frexit
Ο Μακρόν κατηγόρησε την Λεπέν ότι επιδιώκει ακόμα την έξοδο της χώρας από την ΕΕ: «απλώς δεν το λέτε πια» τόνισε με την Λεπέν να το αρνείται: «Θέλω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σέβεται τα κυρίαρχα έθνη – θέλω να αλλάξω την ΕΕ».
Ειδικότερα ο Μακρόν αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ως παράδειγμα της σημασίας της, λέγοντας ότι η Ευρώπη ήταν η «πρώτη ήπειρος που παρήγαγε και εξήγαγε εμβόλια».
Ο Μακρόν πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε μαζί να θέτουμε τα θεμέλια για μια Ευρώπη της άμυνας και είμαι πεπεισμένος ότι η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή και ότι τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται.
«Μέσω της Ευρώπης θα είμαστε πιο ανεξάρτητοι για την ενέργειά μας, την τεχνολογία μας, την άμυνά μας, τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Είναι καλό για τη χώρα μας», είπε ο Μακρόν.
Η Λεπέν απάντησε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία».
Είπε: «Υπάρχει γαλλική κυριαρχία, τίποτα άλλο». «Είστε πολύ ευρωκεντρικός, κε Μακρόν. Για μένα η Γαλλία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια δύναμη»
«Τέρμα οι θυσίες του λαού μας για να ευνοήσουν άλλες χώρες. Γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; Η Γερμανία το κάνει. Δεν θέλω να φύγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το ήθελα, θα το έλεγα».
Latest News
Δανία προς Τραμπ: Η Γροιλανδία θα αποφασίσει για την ανεξαρτησία της
Η Δανία δηλώνει πως είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής
Μετά την ιδιωτική Αστυνομία και ιδιωτική Πυροσβεστική Υπηρεσία
Στα 10.000 δολάρια ημερησίως είναι το κόστος μιας ομάδας 20 πυροσβεστών με 4 οχήματα
Ιστορική στιγμή στην πολύπαθη Γάζα - Έναρξη εκεχειρίας Ισραήλ - Χαμάς από 19 Ιανουαρίου
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ επιβεβαίωσε τη συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Αμερικανικές κυρώσεις στον σταθμό Ζαπορίζια και τον νέο διευθυντή του
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων από drones για τις οποίες η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη
Γάζα: Η Χαμάς ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας – Τι λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο ότι ενέκρινε τη συμφωνία για τη Γάζα
Οι παγκόσμιες απειλές το 2025 - Τι αναφέρει το Global Risks Report [γραφήματα]
Το μακροπρόθεσμο τοπίο επισκιάζεται επίσης από τεχνολογικούς κινδύνους
Ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με θέμα την ελληνική οικονομία
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Think Tank Synergia, θα είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης
Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για ΠτΔ – Η δήλωση Τασούλα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή - Ποιοι είναι η διαδικασία που προβλέπεται
Τον Κ. Τασούλα προτείνει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης - Όλο το μήνυμα
Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα στις 11:30 το μεσημέρι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μητσοτάκης: Κ. Τασούλας η πρόταση για ΠτΔ - Live το μήνυμα
H προγραμματισμένη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετατίθεται τις επόμενες ημέρες