Το Πάσχα των Καθολικών πέρασε, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στη δεύτερη κι αποφασιστική φάση του και μαζί του ακούγονται ακόμη πιο δυνατά οι επικρίσεις κατά της διστακτικής πολιτικής του Όλαφ Σολτς και την αναποφασιστικότητα του να δώσει, όσο ακόμη είναι καιρός, βαριά όπλα στην Ουκρανία.

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung προσεγγίζει το θέμα με νηφαλιότητα. «Αν το δούμε με ψυχραιμία, δύο πτυχές πρέπει να ληφθούν υπόψη», υπογραμμίζει. «Από τη μια οι ήδη κακά εξοπλισμένες γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν λειτουργικές, γιατί κανείς δεν ξέρει εάν τελικά ο πόλεμος δεν εξαπλωθεί και στη Δύση. Από την άλλη, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο συντονισμένα, έστω και μόνο για να μην δοθεί η ευκαιρία στη Μόσχα να επιχειρήσει διάσπαση. Ένας καλός οδηγός πλεύσης είναι πως ό,τι μπορεί να προσφέρουν οι ΗΠΑ, μπορεί να το προσφέρει και η Γερμανία».

Τα σοβιετικά τανκς στο μνημείο του Τρέπτο

Ο σχολιαστής της Nürnberg Nachrichten κάνει λόγο για ένα φοβερό δίλημμα. «Φυσικά και ναι στη βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη περίπτωση στα πρόθυρα του αφανισμού. Αλλά ποιες συνέπειες για τη χώρα μας και την πρόοδο αυτού του πολέμου θα έχει η κάθε υποστήριξη; Πώς μπορεί να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση, την οποία ο Πούτιν υπαινίσσεται πολλές φορές; Εξακολουθεί να ισχύει ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί πυρηνικός πόλεμος, για τον οποίο μερικές φορές μιλούν ορισμένοι με υπερβολική αφέλεια αυτές τις ημέρες.»

Στη γερμανική πρωτεύουσα υπάρχει το Σοβιετικό Μνημείο στην περιοχή Tiergarten, το οποίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μουτζουρώθηκε από αντιρωσικά συνθήματα με αποτέλεσμα να φρουρείται πλέον από την αστυνομία. Η Stuttgarter Nachrichten υπενθυμίζει ότιείναι ένα από τα τρία που θυμίζουν τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν τόσο καταστροφικός στην Ευρώπη. «Αλλά παράλληλα η περιοχή είναι επίσης και νεκροταφείο για 2.500 από τους 23.000 σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις τελευταίες μάχες για την πτώση του Βερολίνου, Ρώσοι και Ουκρανοί παρεμπιπτόντως. Όσο σαφές είναι ότι τα τανκς του Πούτιν διεξάγουν τώρα έναν τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία που απειλεί την Ευρώπη, άλλο τόσο σαφές είναι ότι τα σοβιετικά τανκς της εποχής υποστήριζαν ξεκάθαρα έναν αμυντικό πόλεμο ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Εκτός αυτού, η αφαίρεση (του σοβιετικού τανκ από το μνημείο) θα αποτελούσε κίνηση άρνησης ότι όχι μόνο Ρώσοι αλλά και Ουκρανοί στρατιώτες με αυτά τα τανκς απελευθέρωσαν τον κόσμο από τον Χίτλερ».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ