Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου θα τον ενημερώσει σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.
Από τη στιγμή που ο κ. Χατζηδάκης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη διαβούλευση και την πρόταση του ΚΕΠΕ για το πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, η κυβέρνηση θα είναι σχεδόν έτοιμη για τις οριστικές ανακοινώσεις.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε προαναγγείλει την συνάντηση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ώστε η κυβέρνηση να κάνεις τις ανακοινώσεις.
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου, σημείωσε πως «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος».
Η αύξηση στον κατώτατο μισθό
Η κυβέρνηση καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 6%.
Όπως έχει γράψει ο ΟΤ, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει μια υψηλή αύξηση που θα οδηγεί τον νέο κατώτατο μισθό στο πεδίο των 703 έως 710 ευρώ.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας προτείνει την «αποκατάσταση της αγοραστικής απώλειας των χαμηλόμισθων», εκτιμώντας ότι «η αύξηση θα πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τον μέσο πληθωρισμό του έτους», τον οποίο προσδιορίζει άνω του 5%.
Τα σενάρια
Το ύψος της αύξησης των μισθών σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και αερίου αποτελούν το σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ετσι οδεύουμε σε μια αύξηση: είτε 6% και νέο κατώτατο 703 ευρώ, είτε 7% και νέο κατώτατο μισθό στα 710 ευρώ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σενάριο, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά από κοινού με το 2% – θα κινείται κοντά ή και θα ξεπερνά την περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που πέρυσι ήταν 8,3%.
Αντιθέτως προς αυτή την εξέλιξη τεράστιο χάσμα χωρίζει τις απόψεις εργοδοτών και εργαζομένων. Σε αυξήσεις 3% ή 4% κατ’ ανώτατο όριο επιμένουν οι λεγόμενες «μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις» – ΣΕΒ και ΣΕΤΕ – ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ – γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%.
Η πρόταση του ΚΕΠΕ
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας Παναγιώτης Λιαργκόβας «το ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπέβαλε στον υπουργό Εργασίας Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο καταγράφει τις προτάσεις των διαβουλευόμενων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Τα ερευνητικά ιδρύματα που κατέθεσαν εκθέσεις αναφορικά με την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της διαβούλευσης συμφωνούν να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά διαφωνούν ως προς το μέγεθος αυτής της αύξησης. Συγκεκριμένοι θέτουν αμιγώς οικονομικά κριτήρια (νομισματική σταθερότητα, διατήρηση ανταγωνιστικότητας κ.λπ.) προκρίνοντας μικρότερη αύξηση, ενώ άλλοι θέτουν κριτήρια κοινωνικά (μείωση ανισότητας, φτώχειας και υλικής στέρησης) ζητώντας μια σαφώς υψηλότερη αύξηση».
Ανακούφιση
Και τονίζει ότι «μια μικρή αύξηση δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά την ανακούφιση των νοικοκυριών, καθώς θα απορροφηθεί πλήρως από τον πληθωρισμό. Από την άλλη, μια αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που μπορούν να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις θα έχει δυσμενείς συνέπειες κυρίως σε αυτούς τους οποίους ο κατώτατος μισθός καλείται να προστατεύσει.
Στην τελική απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τον κατώτατο μισθό είναι χρήσιμο να ληφθούν υπ’ όψιν τα εξής:
- Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και αναμένεται να διαμορφωθεί το 2022 σε επίπεδο άνω του 5%.
- Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά και η μείωση αυτή είναι πιο έντονη για τους φτωχότερους και οικονομικά αδύναμους.
- Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2022 παραμένουν θετικές, παρ’ όλη την αβεβαιότητα, και προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και βελτίωση της παραγωγικότητας.
- Η πρόβλεψη για ανάπτυξη αναμένεται να μετριάσει σε κάποιον βαθμό την αρνητική επίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην απασχόληση.
- Το γεγονός ότι μισθολογικές αυξήσεις δημιουργούν θετικές προσδοκίες.
- Από την άλλη πλευρά, μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει επίσης και τους μέσους μισθούς, ενώ θα έχει αρνητική επίδραση στην απασχόληση, μικρότερη στον βαθμό που θα επιτευχθούν αξιόλογοι ρυθμοί ανάπτυξης.
Επομένως, η αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022 πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τον μέσο πληθωρισμό του έτους».
Latest News
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 12 ερωτήσεις - απαντήσεις
To υπουργείο Εργασίας έδωσε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο που θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
EY Ελλάδος: Η πράσινη φορολογική πολιτική και η συμπεριφορική φορολογία
Η ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου που προωθεί την κοινωνικοοικονομική συνοχή και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη
Σε 2 ημέρες ολοκληρώθηκαν 1.450 ψηφιακές διακοπές εργασιών από την ΑΑΔΕ
Με την ενεργοποίηση και άλλων ψηφιακών εφαρμογών, το θέμα με τα εκκρεμή αιτήματα θα αποκατασταθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Έρχονται δώρα και «καμπάνες» - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Μειώσεις φόρων, έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων - Ολα όσα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Στο περίμενε… πάνω από τρεις μήνες 74.500 επικουρικές συντάξεις - Η υπόσχεση Κεραμέως
Οι υποσχέσεις για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και οι ρυθμοί απονομής
Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων για χρέη στην Εφορία
Ευκολότερη η ένταξη στην πάγια ρύθμιση για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 50.000 ευρώ
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις - Πού χρειάζεται προσοχή
Οι φορολογικές δηλώσεις συνοδεύονται με εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους - Τα πρόστιμα
Πότε και πόσο θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας - Τι αλλάζει στις προθεσμίες και τα πρόστιμα
Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτήθηκαν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου - Προσοχή στα στοιχεία των ειδοποιητηρίων