Για το 2021 η Apple ανακοίνωσε ότι αύξησε κατά 20% τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα της, ποσοστό που αποτελεί την υψηλότερη επίδοσή της έως σήμερα. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ξεκίνησε την περασμένη χρονιά την ανακύκλωση χρυσού ενώ προχώρησε στη χρήση ανακυκλωμένου βολφραμίου και κοβαλτίου στις συσκευές της, δύο σπάνιων μετάλλων.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα στατιστική που ανακοινώθηκε είναι ότι τη χρονιά που πέρασε η Apple παρέδωσε προϊόντα με το 59% του αλουμινίου σε αυτές να προέρχεται από ανακύκλωση, ενώ σε ορισμένες συσκευές το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 100%.
Στόχος της Apple είναι να τερματίσει τη χρήση πλαστικού στις συσκευασίες της έως το 2025. Σημειώνεται ότι έχει μειώσει τη χρήση πλαστικού κατά 75% από το 2015.
Το 2017 η Apple είχε ανακοινώσει το στόχο χρήσης μόνο ανακυκλώσιμων ή ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα της. Για το 2021, τα προϊόντα της περιλάμβαναν 45% ανακυκλωμένα, σπάνια μέταλλα και κατά 30% ανακυκλωμένο κασσίτερο. Ειδικότερα, σε όλα τα νέα iPhones, iPads, AirPods και Mac χρησιμοποιήθηκε κατά 100% ανακυκλωμένος κασσίτερος στην κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα των εν λόγω συσκευών.
Επιπλέον, οι μπαταρίες των iPhones χρησιμοποιούσαν το 2021 κατά 13% ανακυκλωμένο κοβάλτιο. Στα τελευταία μοντέλα, iPhone 13 και iPhone 13 Pro, χρησιμοποιείται πιστοποιημένα ανακυκλωμένος χρυσός τόσο στην κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα όσο και στις καλωδιώσεις των καμερών.
Το όφελος από τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης μετάλλων είναι ότι μειώνεται έτσι η ανάγκη εξόρυξης. Σύμφωνα με την Apple, μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης που εφαρμόζει μπόρεσε να ανακτήσει τόσο χρυσό και χαλκό από ένα μετρικό τόνο υλικών από ανακυκλωμένα iPhones όσο θα είχε στη διάθεσή της από ένα μετάλλευμα 2.000 μετρικών τόνων. Επιπρόσθετα, η επαναχρησιμοποίηση υλικών επέτρεψε στην εταιρεία να παραδώσει στην αγορά 12,2 εκατομμύρια ανακατασκευασμένες συσκευές.
Στην ευρύτατη προσπάθεια ανακύκλωσης υλικών η Apple κάνει χρήση και ρομποτικών συστημάτων. Ήδη χρησιμοποιούσε την Daisy, ένα ρομπότ αποσυναρμολόγησης συσκευών που αναλαμβάνει τον διαχωρισμό των μπαταριών από τις συσκευές. Η Daisy είναι σε θέση να αποσυναρμολογήσει 23 διαφορετικούς τύπους συσκευών iPhone.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία προσφέρει τις άδειες ευρεσιτεχνίας της Daisy ώστε και άλλες εταιρείες να μπορέσουν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Πλέον χρησιμοποιείται και ο Taz, μία μηχανή που αναλαμβάνει το διαχωρισμό των μαγνητών από τα ηχεία και τα ακουστικά των συσκευών ώστε να ανακτήσει περισσότερα σπάνια μέταλλα. Ένα άλλο ρομπότ είναι ο Dave που αναλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση των μηχανισμών αφής στις συσκευές ώστε να ανακτηθούν μέταλλα όπως ατσάλι, βολφράμιο και μαγνήτες.
Στους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί για το μέλλον είναι η εταιρεία να επιτύχει μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων σε συνδυασμό με τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Ήδη από το 2018 η Apple λειτουργεί γραφεία, καταστήματα και κέντρα δεδομένων χρησιμοποιώντας κατά 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα