Για το 2021 η Apple ανακοίνωσε ότι αύξησε κατά 20% τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα της, ποσοστό που αποτελεί την υψηλότερη επίδοσή της έως σήμερα. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ξεκίνησε την περασμένη χρονιά την ανακύκλωση χρυσού ενώ προχώρησε στη χρήση ανακυκλωμένου βολφραμίου και κοβαλτίου στις συσκευές της, δύο σπάνιων μετάλλων.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα στατιστική που ανακοινώθηκε είναι ότι τη χρονιά που πέρασε η Apple παρέδωσε προϊόντα με το 59% του αλουμινίου σε αυτές να προέρχεται από ανακύκλωση, ενώ σε ορισμένες συσκευές το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 100%.

Στόχος της Apple είναι να τερματίσει τη χρήση πλαστικού στις συσκευασίες της έως το 2025. Σημειώνεται ότι έχει μειώσει τη χρήση πλαστικού κατά 75% από το 2015.

Το 2017 η Apple είχε ανακοινώσει το στόχο χρήσης μόνο ανακυκλώσιμων ή ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα της. Για το 2021, τα προϊόντα της περιλάμβαναν 45% ανακυκλωμένα, σπάνια μέταλλα και κατά 30% ανακυκλωμένο κασσίτερο. Ειδικότερα, σε όλα τα νέα iPhones, iPads, AirPods και Mac χρησιμοποιήθηκε κατά 100% ανακυκλωμένος κασσίτερος στην κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα των εν λόγω συσκευών.

Επιπλέον, οι μπαταρίες των iPhones χρησιμοποιούσαν το 2021 κατά 13% ανακυκλωμένο κοβάλτιο. Στα τελευταία μοντέλα, iPhone 13 και iPhone 13 Pro, χρησιμοποιείται πιστοποιημένα ανακυκλωμένος χρυσός τόσο στην κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα όσο και στις καλωδιώσεις των καμερών.

Το όφελος από τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης μετάλλων είναι ότι μειώνεται έτσι η ανάγκη εξόρυξης. Σύμφωνα με την Apple, μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης που εφαρμόζει μπόρεσε να ανακτήσει τόσο χρυσό και χαλκό από ένα μετρικό τόνο υλικών από ανακυκλωμένα iPhones όσο θα είχε στη διάθεσή της από ένα μετάλλευμα 2.000 μετρικών τόνων. Επιπρόσθετα, η επαναχρησιμοποίηση υλικών επέτρεψε στην εταιρεία να παραδώσει στην αγορά 12,2 εκατομμύρια ανακατασκευασμένες συσκευές.

Στην ευρύτατη προσπάθεια ανακύκλωσης υλικών η Apple κάνει χρήση και ρομποτικών συστημάτων. Ήδη χρησιμοποιούσε την Daisy, ένα ρομπότ αποσυναρμολόγησης συσκευών που αναλαμβάνει τον διαχωρισμό των μπαταριών από τις συσκευές. Η Daisy είναι σε θέση να αποσυναρμολογήσει 23 διαφορετικούς τύπους συσκευών iPhone.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία προσφέρει τις άδειες ευρεσιτεχνίας της Daisy ώστε και άλλες εταιρείες να μπορέσουν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Πλέον χρησιμοποιείται και ο Taz, μία μηχανή που αναλαμβάνει το διαχωρισμό των μαγνητών από τα ηχεία και τα ακουστικά των συσκευών ώστε να ανακτήσει περισσότερα σπάνια μέταλλα. Ένα άλλο ρομπότ είναι ο Dave που αναλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση των μηχανισμών αφής στις συσκευές ώστε να ανακτηθούν μέταλλα όπως ατσάλι, βολφράμιο και μαγνήτες.

Στους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί για το μέλλον είναι η εταιρεία να επιτύχει μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων σε συνδυασμό με τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Ήδη από το 2018 η Apple λειτουργεί γραφεία, καταστήματα και κέντρα δεδομένων χρησιμοποιώντας κατά 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου