
Με «διπλωματία τροφίμων» πρόκειται να διαχειριστεί η ΕΕ τις αυξανόμενες τιμές σιταριού και λιπασμάτων και τις αναμενόμενες ελλείψεις στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αφήγημα της Ρωσίας, σύμφωνα με το οποίο, οι κυρώσεις της Δύσης είναι αυτές που έχουν πυροδοτήσει την επικείμενη επισιτιστική κρίση.
Οι γειτονικές χώρες της ΕΕ, και, κυρίως, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τις εισαγωγές λιπασμάτων και σιταριού. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικές αυξήσεις τιμών στα εν λόγω προϊόντα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το μπλοκ των 27 πρόκειται να ανακοινώσει, την Τρίτη, τις νέες πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβούν τα κράτη, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών.
Πιο αναλυτικά, η Γαλλία, ξεκίνησε να προωθεί το νέο της πρόγραμμα “Farm”, το οποίο αποσκοπεί στη διανομή τροφίμων στα φτωχότερα έθνη.
Παράλληλα, η Ουγγαρία πρότεινε την αλλαγή των κλιματικών στόχων της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της γεωργικής της παραγωγής, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξετάζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των εισαγωγών τροφίμων.
Φταίει η… παραπληροφόρηση
Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η κύρια αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι η επιβολή των δυτικών κυρώσεων, χαρακτηρίζοντάς τους ισχυρισμούς αυτούς ως ένα είδος παραπληροφόρησης.
Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας: «Δεν είναι οι κυρώσεις αυτές που προκαλούν τον κίνδυνο μελλοντικής επισιτιστικής κρίσης, αλλά η κατοχή…της Ουκρανίας από τη Ρωσία».
Η δήλωση αυτή ενισχύεται και από τους ισχυρισμούς του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ, ότι οι επιθέσεις στα λιμάνια της Ουκρανίας και οι βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο για την Ουκρανία να κάνει εξαγωγές των γεωργικών της προϊόντων.
Ταυτόχρονα, το πρόβλημα αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις επιθέσεις της Ρωσίας σε αποθήκες καυσίμων στην Ουκρανία, περιορίζοντας, έτσι, τη διάθεση καυσίμων στη χώρα, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει εξαγωγές.
Η δράση της ΕΕ
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η ΕΕ προσπαθεί να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων, μέσω Πολωνίας, στηρίζοντας την παράδοση καυσίμων σε Ουκρανούς αγρότες.
Ακόμη, το μπλοκ των 27 αποφάσισε την παροχή πακέτου οικονομικής βοήθειας 225 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ώστε να στηρίξει τα πιο ευάλωτα έθνη.
Σχεδόν το ήμισυ του ποσού αυτού θα διατεθεί στην Αίγυπτο, ενώ ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Παλαιστίνη θα λάβουν έκτακτα κονδύλια ύψους 15 έως και 25 εκατομμύρια ευρώ έκαστη.
Τέλος, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρόκειται να λάβουν πακέτο τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της γεωργίας, με τη Σερβία, όμως, να εγείρει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων, εξαιτίας των στενών σχέσεων που φαίνεται να διατηρεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη Ρωσία.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα