Με «διπλωματία τροφίμων» πρόκειται να διαχειριστεί η ΕΕ τις αυξανόμενες τιμές σιταριού και λιπασμάτων και τις αναμενόμενες ελλείψεις στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αφήγημα της Ρωσίας, σύμφωνα με το οποίο, οι κυρώσεις της Δύσης είναι αυτές που έχουν πυροδοτήσει την επικείμενη επισιτιστική κρίση.

Οι γειτονικές χώρες της ΕΕ, και, κυρίως, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τις εισαγωγές λιπασμάτων και σιταριού. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικές αυξήσεις τιμών στα εν λόγω προϊόντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το μπλοκ των 27 πρόκειται να ανακοινώσει, την Τρίτη, τις νέες πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβούν τα κράτη, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών.

Πιο αναλυτικά, η Γαλλία, ξεκίνησε να προωθεί το νέο της πρόγραμμα “Farm”, το οποίο αποσκοπεί στη διανομή τροφίμων στα φτωχότερα έθνη.

Παράλληλα, η Ουγγαρία πρότεινε την αλλαγή των κλιματικών στόχων της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της γεωργικής της παραγωγής, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξετάζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των εισαγωγών τροφίμων.

Φταίει η… παραπληροφόρηση

Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η κύρια αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι η επιβολή των δυτικών κυρώσεων, χαρακτηρίζοντάς τους ισχυρισμούς αυτούς ως ένα είδος παραπληροφόρησης.

Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας: «Δεν είναι οι κυρώσεις αυτές που προκαλούν τον κίνδυνο μελλοντικής επισιτιστικής κρίσης, αλλά η κατοχή…της Ουκρανίας από τη Ρωσία».

Η δήλωση αυτή ενισχύεται και από τους ισχυρισμούς του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ, ότι οι επιθέσεις στα λιμάνια της Ουκρανίας και οι βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο για την Ουκρανία να κάνει εξαγωγές των γεωργικών της προϊόντων.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις επιθέσεις της Ρωσίας σε αποθήκες καυσίμων στην Ουκρανία, περιορίζοντας, έτσι, τη διάθεση καυσίμων στη χώρα, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει εξαγωγές.

Η δράση της ΕΕ

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η ΕΕ προσπαθεί να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων, μέσω Πολωνίας, στηρίζοντας την παράδοση καυσίμων σε Ουκρανούς αγρότες.

Ακόμη, το μπλοκ των 27 αποφάσισε την παροχή πακέτου οικονομικής βοήθειας 225 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ώστε να στηρίξει τα πιο ευάλωτα έθνη.

Σχεδόν το ήμισυ του ποσού αυτού θα διατεθεί στην Αίγυπτο, ενώ ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Παλαιστίνη θα λάβουν έκτακτα κονδύλια ύψους 15 έως και 25 εκατομμύρια ευρώ έκαστη.

Τέλος, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρόκειται να λάβουν πακέτο τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της γεωργίας, με τη Σερβία, όμως, να εγείρει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων, εξαιτίας των στενών σχέσεων που φαίνεται να διατηρεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]