Σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την έκδοση «ομολόγων ειρήνης» που θα απευθύνονται στο σύνολο του επενδυτικού κοινού και απλούς ιδιώτες που θα θελήσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση τόσο του πολέμου όσο και της ανοικοδόμησης της χώρας, βρίσκεται η Ουκρανία σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η μέχρι τώρα έκδοση «πολεμικών ομολόγων» βοήθησαν την Ουκρανία να συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια από την έναρξη της σύρραξης, στις 24 Φεβρουαρίου. Όμως, με την ουκρανική οικονομία και τα δημοσιονομικά της να βρίσκονται σε τροχιά κατάρρευσης, οι αρχές θέλουν να «ανοίξουν» τις πωλήσεις ομολόγων σε ένα ευρύτερο επενδυτικό κοινό, πέρα από θεσμικούς managers και funds.

Παράλληλα υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες, καθώς λόγω των συνεχών κυβερνοεπιθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να προσφέρει περιορισμένη πρόσβαση σε online υπηρεσίες, καθιστώντας δύσκολο για τους ξένους να διασφαλίσουν πληροφορίες και πρόσβαση.

Λόγω των αυξημένων αναγκών, το Κίεβο θέλει να ανοίξει την βεντάλια όσων επιθυμούν να βοηθήσουν οικονομικά τόσο για την χρηματοδότηση του πολέμου όσο και για την συγκέντρωση κονδυλίων για την επόμενη ημέρα. Επιθυμεί λοιπόν σειρά νέων εκδόσεων ομολόγων, με τη στήριξη των θεσμικών αρχών σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στήριξη και συμβουλές λειτουργώντας και σαν μεσάζοντας μεταξύ του Κιέβου και των κυβερνήσεων των κρατών μελών αναφορικά με την πώληση των νέων ομολόγων. Αντιστοίχως, το Κίεβο βρίσκεται για το ίδιο θέμα σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, την SEC.

Σε δηλώσεις της χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεργκίεβα, υποστήριξε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι τεράστιες απαιτώντας μια ροή ύψους 5 δισ. δολαρίων το μήνα, τουλάχιστον για το επόμενο μήνα, για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες που προκάλεσε ο πόλεμος και η κατάρρευση των κρατικών εσόδων.

Αντιστοίχως, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απαιτούμενα κονδύλια ύψους τουλάχιστον μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας, χωρίς καν ο πόλεμος να έχει τελειώσει ακόμη και να μπορεί να γίνει συνολικός απολογισμός της καταστροφής.

Μέσα στον τελευταίο μήνα, η χώρα έχει διασφαλίσει βοήθεια που ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια, ποσό από το οποίο εξαιρείται η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που ασκεί το διάστημα αυτό την προεδρία του G7, υποστήριξε πως μέσα από την ομάδα εκτιμάται πως θα δρομολογηθούν 50 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου