Tην αντίθεση της Κίνας στις «μονομερείς κυρώσεις» και το «μακρύ χέρι του νόμου» επανέλαβε σε ομιλία του την Πέμπτη, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών κατά της Ρωσίας, αλλά φρόντισε επίσης να μην παράσχει τέτοια βοήθεια στη Μόσχα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο.
Μιλώντας μέσω βίντεο στο ετήσιο Φόρουμ του Μποάο για την Ασία που πραγματοποιείται στο νησί Χαϊνάν, στη Νότια Κίνα, ο Σι προειδοποίησε ότι οι τακτικές οικονομικής «αποσύνδεσης» και πίεσης, όπως η αποκοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, δεν θα λειτουργήσουν.
«Η Κίνα θα ήθελε να προωθήσει μια παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας» που υποστηρίζει «την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά ο Σι.
«Αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας»
«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση της εθνικής ασφάλειας στη βάση της ανασφάλειας για τις άλλες χώρες».
Η Ρωσία επέμεινε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις οφείλουν να σεβαστούν μια συμφωνία του 1999 που βασίζεται στην αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας» ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος άλλων.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν έρθει πιο κοντά το τελευταίο διάστημα, μετά την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας από πολλές χώρες της Δύσης λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει. Μάλιστα το Πεκίνο έχει αποδώσει την κρίση της Ουκρανίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Ο Σι τόνισε ότι απαιτούνται προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία της Κίνας είναι ανθεκτική και ότι η μακροπρόθεσμη τάση της δεν έχει αλλάξει.
Latest News
H «ατμομηχανή» της Ευρώπης αγκομαχά - Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες