Δύο μήνες συμπληρώνονται στις 24 Απριλίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Με τον πόλεμο να έχει αφήσει πίσω του πολλές χιλιάδες νεκρούς, καταστροφές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, πλέον και οι επιπτώσεις της σύρραξης στην παγκόσμια οικονομία είναι σαφείς και ξεκάθαρες.

Όπως περιγράφει το CNBC, σε ένα ήδη ταραχώδες πλαίσιο παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων εν μέσω ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, λόγω και της διαταραχής στις εφοδιαστικές αλυσίδες μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιδεινώνει την ανισομετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, βλάπτει το καταναλωτικό κλίμα και απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Πληθωρισμός

Τους επενδυτές τρομάζει ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η επιβραδυντική του επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη – το διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 7,7% φέτος στις ΗΠΑ και το 5,3% στην ευρωζώνη. Οι ανησυχίες για την αύξηση των τιμών ωθούν τους επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα, οδηγώντας υψηλότερα τις αποδόσεις. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες προκειμένου να ελεγχθεί η αύξηση των τιμών, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα sell-offs στην αγορά.

Ανάπτυξη

Στο μεταξύ, ήδη το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα χαμηλώνουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας πιέσεις στις τιμές», ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, από 4,1% σε 3,2%, επικαλούμενη την πίεση που άσκησε στην παγκόσμια οικονομία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων και, μαζί με την Ουκρανία, σιταριού και καλαμποκιού. Οι μειωμένες προμήθειες αυτών των εμπορευμάτων έχουν οδηγήσει τις τιμές τους σε απότομη άνοδο», ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ.

Τρόφιμα

Μία από τις κρισιμότερες επιπτώσεις του πολέμου είναι η θεματική αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Οι απέραντες εκτάσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας αποτελούν «παγκόσμιους σιτοβολώνες», ενώ εκτός από σιτάρι εξάγουν και τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων. Οι τιμές των τροφίμων είχαν πάρει την ανιούσα ήδη πριν τον πόλεμο, ενώ η κλιματική αλλαγή που επιφέρει εκτεταμένες καταστροφές καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη οδηγεί σε ελλείψεις τροφίμων που θα επηρεάσουν κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα πρωτίστως στις αναπτυσσόμενες, αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή