Την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων θα εξετάσει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα, μιλώντας στη Δούμα, η επικεφαλής της τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η οποία, ξεκινώντας τη νέα πενταετή θητεία της ως υπεύθυνη νομισματικής πολιτικής, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση μεγάλης κλίμακας, απότοκο των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της χώρας.

Η ίδια πρόσθεσε πως η Ρωσία προσανατολίζεται και σε αλλαγές όσον αφορά τους ελέγχους συναλλάγματος για να διασφαλίσει ότι η ισοτιμία του ρουβλίου δεν θα παρεκκλίνει σε μια σκιώδη τραπεζική αγορά από τα επίσημα επίπεδα.

Η έκτακτη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου βοήθησε να σταθεροποιηθεί το ρούβλι και να μην εκτοξευτεί ο πληθωρισμός, τόνισε η Ναμπιουλίνα. Στη συνέχεια, η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο στο 17% στις 8 Απριλίου και η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 29 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Οι Δυτικοί πυροβολούν τα πόδια τους με τις κυρώσεις

Ο Αντρέι Κόστιν, επικεφαλής της VTB, εκ των κορυφαίων ρωσικών τραπεζών που έχει μπει στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης, είπε σήμερα ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 15% αυτόν τον μήνα και στο 12%-13% τέλος του έτους, όπως μετέδωσε το Τass.

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε ότι η Ρωσία, η οποία πέτυχε την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 13 ετών το 2021, στο 4,7%, θα υποστεί τώρα διαρθρωτικές αλλαγές καθώς η πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το εμπόριο περιορίζεται από τις σκληρές δυτικές κυρώσεις. Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων, μπορεί να προκύψουν προβλήματα λόγω της υψηλής υποκατάστασης από εισαγωγές, ακόμη και ενώ υπάρχει  σημαντική εγχώρια παραγωγή.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Θα χρειαστούν 2 χρόνια για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 4%, λέει η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Ρωσία παράγει δικό της χαρτί, αλλά χρησιμοποιεί ξένους λευκαντικούς παράγοντες ή χρειάζεται επειγόντως ξένης κατασκευής υλικά συσκευασίας για τρόφιμα που παράγονται στη Ρωσία.

Η Ναμπιουλίνα είπε επίσης ότι η Ρωσία στοχεύει να διευρύνει τον αριθμό των χωρών που δέχονται τις ρωσικές τραπεζικές κάρτες Mir, μια εναλλακτική στη VISA και στη MasterCard ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Διαβάστε περισσότερα

Επισημαίνεται ότι η Mir και η UnionPay της Κίνας είναι από τις λίγες επιλογές που έχουν απομείνει για τους Ρώσους να κάνουν πληρωμές στο εξωτερικό αφού οι ρωσικές τράπεζες απομονώθηκαν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως μέρος των κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις