![Σαγκάη: Το lockdown προκαλεί «εφοδιαστικό εφιάλτη» στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/shanghai-5-scaled.jpg)
Oi δυτικές εταιρείες στη Σαγκάη αντιμετωπίζουν έναν «εφοδιαστικό εφιάλτη» καθώς αρχίζουν να ανοίγουν ξανά μετά από το lockdown σε όλη την πόλη, όπως αναφέρει το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επισημαίνει ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν αρκετές ακόμη εβδομάδες.
Την Παρασκευή, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν περισσότερες από 600 εταιρείες να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους στον σημαντικό οικονομικό κόμβο της χώρας.
Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνονται και από επιχειρηματικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν επίσης ότι τα μέλη τους έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά της Covid στην Κίνα.
Αν και ορισμένες εταιρείες ξεκίνησαν εκ νέου τις δραστηριότητές τους στη Σαγκάη με τους εργαζομένους τους να κοιμούνται στους χώρους εργασίας, «πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού και των εφοδιαστικών δυσκολιών», δήλωσε η Μπετίνα Σόεν-Μπεχανζίν, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα και επικεφαλής του τμήματος της Σαγκάης.
«Εκτιμούμε ότι λιγότερο από το 30% του εργατικού δυναμικού τους είναι επιλέξιμο να πάει στη δουλειά λόγω των συνεχιζόμενων lockdown, επομένως υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ της πολιτικής που εξαγγέλλεται και αυτής που υλοποιείται στην πραγματικότητα», πρόσθεσε. «Όλοι συμφωνούν πάντως ότι αυτός ο εφιάλτης επιμελητείας θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου», εκτίμησε η κ. Σόεν-Μπεχανζίν.
Ανησυχία και από Βρετανία-ΗΠΑ
Τις τελευταίες εβδομάδες, επιχειρηματικοί όμιλοι που εκπροσωπούν εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες κινεζικές πόλεις.
Οι περισσότερες βρετανικές εταιρείες στην Κίνα αναμένουν ότι τα κέρδη τους θα μειωθούν φέτος λόγω των τοπικών περιορισμών για την Covid, σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.
Πάνω από τα δύο τρίτα των 200 και πλέον εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι περίμεναν χαμηλότερα έσοδα φέτος. Σχεδόν οι μισές από αυτές δήλωσαν ότι οι περιορισμοί είχαν επηρεάσει την ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν ξένα ταλέντα.
Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα και τη Σαγκάη σε περισσότερες από 160 εταιρείες διαπίστωσε ότι το 99% από αυτές είχε επηρεαστεί από την πανδημία.
Έδειξε επίσης ότι το ένα τρίτο των εταιρειών είχε «διακόψει πλήρως τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες για δύο ή περισσότερες ημέρες λόγω των μέτρων ελέγχου της Covid-19».
Σταδιακή επανεκκίνηση
Ο οικονομικός, κατασκευαστικός και ναυτιλιακός κόμβος της Σαγκάης σημείωσε άνοδο των μολύνσεων λόγω κορωνοϊού νωρίτερα φέτος και τέθηκε σε καθεστώς lockdown από τις αρχές για τη διενέργεια μαζικών τεστ στα τέλη Μαρτίου.
Καθώς πλέον οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, η Tesla επανεκκίνησε πρόσφατα την παραγωγή στο μέγα-εργοστάσιο της στην πόλη. «Χάσαμε πράγματι πολλές σημαντικές ημέρες παραγωγής», δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος Ιλον Μασκ.
Ωστόσο, τα εργοστάσια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στη Σαγκάη και της εταιρείας παραγωγής iPhone της Apple Pegatron παραμένουν κλειστά.
Η VW ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τη «σκοπιμότητα» της επανέναρξης των εργασιών στη Σαγκάη. Ενώ εκπρόσωπος της Pegatron δήλωσε στο BBC την Τετάρτη ότι «περιμένει περαιτέρω οδηγίες από [την] τοπική κυβέρνηση».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Καναδάς: Διορίζει «τσάρο φαιντανύλης» καθώς πλησιάζει η απειλή των δασμών του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsaros-faintanyl-600x450.jpg)
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ
![Ιαπωνία: Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο θυγατρική της Eneos με δραστηριότητα στα μέταλλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/about-jxtg-slide-rafinery-ENEOS-600x338.jpg)
Η Eneos στοχεύει στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τα τελευταία 7 χρόνια
Η Eneos, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι θα αντλήσει 2,61 δισ.δολ. απο την εισαγωγή θυγατρικής της
![Δασμοί Τραμπ: Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/exports-600x400.jpg)
Σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών λόγω δασμών Τραμπ
Τα κορυφαία εταιρικά στελέχη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ
![Aker BP: Διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό στο γιγαντιαίο κοίτασμα Equinor](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/EQUINOR-FIELD-600x224.jpg)
Μεγαλύτερα ποσοστά σε κοίτασμα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, διεκδικούν Total και Aker BP
Η Aker BP συμμετέχει ήδη με ποσοστό 31,57% και η γαλλική Total με 8,44% στο κοίτασμα της Βορειας Θάλασσας
![Πληθωρισμός ΗΠΑ: Αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_inflation_WORLD-600x352.png)
Δυσάρεστη έκπληξη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 2,9%
![Γραφίτης: Στα σκαριά deal Ζελένσκι και Τραμπ για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/grafitis-600x316.jpg)
Ο Τραμπ εποφθαλμιά τον γραφίτη της Ουκρανίας - Οι πολύτιμες χρήσεις του μαύρου ορυκτού
Ο τεράστιος υπόγειος ορυκτός πλούτος και ο γραφίτης της Ουκρανίας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Τραμπ
![Ρούβλι: Εκτινάχθηκε μετά την αποφυλάκιση αμερικανού δασκάλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/rouvli-600x395.jpg)
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_kimbal_musk-600x352.png)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.