Θετικές εξελίξεις προοιωνίζονται για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, μετά την πρόσφατη στροφή των 180 μοιρών της ιταλικής βουλής, η οποία ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα υποστήριξης του μεγάλου project.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, «αναμένουμε περαιτέρω κινήσεις στήριξης του έργου και δεν αποκλείουμε αυτές σε ένα μήνα να εκδηλωθούν». Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να επιδιώξει τη συμμετοχή της στη διακρατική συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2020 και αφορούσε στην ανάπτυξη και την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Το έργο αν και συνεχίζει να αμφισβητείται από αμερικανικούς παράγοντες ως προς τη βιωσιμότητα του, εντούτοις η πρόσφατη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών στην Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε τη συμφωνία για την προώθηση της συγκεκριμένης εναλλακτικής όδευσης μεταφοράς κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της κυπριακής ΑΟΖ προς την Ευρώπη. Και αν η Ρώμη εκδηλώσει κι επίσημα, μέσω της κυβέρνησης της, την πρόθεση υπογραφής τότε η πολιτική στήριξη του έργου δυναμώνει.

 Η ΔΕΠΑ, η Edison και ο Ντράγκι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό σχέδιο που τρέχουν οι ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Edison, είχε ετοιμαστεί με τη συμμετοχή και της Ιταλίας ως χώρας υποδοχής του φυσικού αερίου. Ωστόσο πριν από δύο με τρία χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις του γειτονικού μας κράτους απέσυραν τη στήριξη τους προβάλλοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου.

Οι επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Ευρώπης που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδήγησαν τον Μάριο Ντράγκι σε αλλαγή στάσης υποδεικνύοντας τον αγωγό ως μία σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας, την οποία και θα πρέπει να μελετήσει η Ε.Ε. Ακολούθησε η έκδοση ψηφίσματος όλων των κομμάτων της ιταλικής βουλής με προτροπή στον Ιταλό πρωθυπουργό για τη συνυπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος.

Οι ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Edison, όπως αναφέρουν πηγές, δεν σταματούν να εργάζονται για την τεχνική ωρίμανση του έργου και στη φάση αυτή προχωρούν στην εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ του διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής εταιρείας Κώστα Ξιφαρά στο πλαίσιο της διυπουργικής συνόδου Ενέργειας ανάμεσα στις τρεις χώρες συμβόλιζε ακριβώς τη σημασία της υλοποίησης του αγωγού. Πρόπλασμα του μεγάλου σχεδίου μπορεί να αποτελέσει άλλωστε και η πρόταση της Energean στην κυπριακή κυβέρνηση για την εξαγωγή ποσοτήτων αγωγού από τα κοιτάσματα της ελληνικής εταιρείας στο Ισραήλ προς το νησί της Αφροδίτης… Το αέριο από εκεί σε πρώτη φάση μπορεί να διοχετεύεται μέσω FSRU προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια