
Χρειάστηκαν μόλις 16 λεπτά για να λογομαχήσουν για πρώτη φορά, γύρω από την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, στο χθεσινοβραδινό τους ντιμπέιτ οι δύο μονομάχοι του δεύτερου προεδρικού γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν.
Και ακριβώς 34 λεπτά για να φανεί για πρώτη φορά εκνευρισμένη η ακροδεξιά υποψήφια -όταν ο Εμανουέλ Μακρόν την κατηγόρησε ότι «εξαρτάται από το ρωσικό καθεστώς και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν», αφού το κόμμα της αποπληρώνει από το 2014 δάνειο 9 εκατ. ευρώ στη ρωσική τράπεζα First Czech Bank.
Στην πραγματικότητα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε αρχίσει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στο ντιμπέιτ προτού καν αυτό ξεκινήσει: ώρες νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εκφράσει την ευχή να καταλάβει η Λεπέν ότι «έκανε λάθος» όσον αφορά τη Ρωσία και τον Πούτιν, ενώ ο φυλακισμένος ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι είχε καλέσει τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν την Κυριακή δηλώνοντας «σοκαρισμένος» που η Λεπέν δανείστηκε χρήματα από μια «γνωστή υπηρεσία ξεπλύματος χρήματος που δημιουργήθηκε με παρότρυνση του Πούτιν. Θα σας άρεσε αν έπαιρνε δάνειο ένας γάλλος πολιτικός από την Κόζα Νόστρα; Ε λοιπόν, το ίδιο είναι» δήλωσε ο Ναβάλνι.
Το «προεδρικό» ύφος της Λεπέν…
Η Μαρίν Λεπέν προσπάθησε από την αρχή να κρατήσει ένα «προεδρικό» ύφος, αντίθετα με την καταστροφική της εμφάνιση στο αντίστοιχο ντιμπέιτ του 2017, υποσχόμενη να γίνει «η πρόεδρος της αποκατεστημένης ομόνοιας ανάμεσα στους Γάλλους».
Προσπάθησε επίσης να ασκήσει δριμεία κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν για τα πεπραγμένα της (πρώτης) προεδρικής του θητείας. Βρέθηκε όμως η ίδια πολλές φορές αμυνόμενη, για τις θέσεις, τις απόψεις και το πρόγραμμά της.
…Όσο ο Μακρόν προσπαθούσε να την «επαναδαιμονοποιήσει»
Ηταν εμφανής η προσπάθεια του γάλλου προέδρου να την «επαναδαιμονοποιήσει». Και ορατός ο κίνδυνος να φανεί υπερβολικά επιθετικός, ή και συγκαταβατικός, στην πορεία.
Ο γάλλος πρόεδρος φρόντισε να αναδείξει την αντίφαση ανάμεσα στις τωρινές δηλώσεις της Λεπέν – «Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη και συμπόνια μου προς τον λαό της Ουκρανίας. Η επίθεση που δέχεται είναι απαράδεκτη» – και στον «θαυμασμό» που εξέφραζε παλαιότερα για τον Πούτιν, το γεγονός ότι είχε δικαιολογήσει το 2014 την προσάρτηση της Κριμαίας, ή ότι οι ευρωβουλευτές της ψήφισαν μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου κατά της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας. «Τα συμφέροντά σας συνδέονται με το ρωσικό καθεστώς» δήλωσε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Λεπέν.
Στο τραπέζι τα προγράμματα και το Frexit
Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά προγράμματα, για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, συγκρούστηκαν χθες το βράδυ επί δυόμισι ώρες ενώπιον εκατομμυρίων γάλλων τηλεθεατών.
«Είμαι πεπεισμένος πράγματι πως η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή και πως τα δύο αυτά αλληλοσυμπληρώνονται και πως μέσω της Ευρώπης θα γίνουμε περισσότερο ανεξάρτητοι» διακήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο ολοκληρωμένη» πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός» του αντέτεινε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως εκείνος «θέλει να αντικαταστήσει» την κυριαρχία της Γαλλίας με εκείνη της ΕΕ.
Ο γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την ακροδεξιά αντίπαλό του πως εξακολουθεί να θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ, «απλώς δεν το λέτε πια» -άλλωστε ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματός της, μεταξύ άλλων και το σχέδιό της να επιβάλει την «εθνική προτεραιότητα» στη Γαλλία, είναι ασύμβατο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις συνθήκες.
«Θέλω να αλλάξω εκ βάθρων την ΕΕ ώστε να αναδυθεί μια ευρωπαϊκή συμμαχία των εθνών. Θέλω λοιπόν να εξελίξω αυτόν τον ευρωπαϊκό οργανισμό» επέμεινε η Λεπέν καταγγέλλοντας τον Μακρόν ότι παρασύρεται σε «συνωμοσιολογίες».
Οσο περνούσε η ώρα τόσο πιο έντονος γινόταν ο διάλογος, με τον Εμανουέλ Μακρόν ειδικότερα να διακόπτει συχνά την αντίπαλό του.
Ακολούθησαν πολλές ακόμα αψιμαχίες: μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποίησε μια μεγάλη οικολογική στροφή μετά τον πρώτο εκλογικό γύρο θέλοντας να δελεάσει τους ψηφοφόρους της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ειδικότερα τους νέους κατηγόρησε την ακροδεξιά υποψήφια ως «σκεπτικίστρια του κλίματος», κι εκείνη τον κατηγόρησε ως «υποκριτή του κλίματος».
Η ετυμηγορία των γάλλων πολιτών, την ερχόμενη Κυριακή.


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση