Στις αρχές της εβδομάδας, η Άγκυρα καταδίκασε έντονα (αν και όχι εξίσου έντονα σε σύγκριση με το παρελθόν…) όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον νέο γύρο βίαιης καταστολής σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε «πολύ ενοχλημένος» από τις πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους στην πόλη, καθώς και από την εισβολή εκατοντάδων εποίκων στο ιερό για τους μουσουλμάνους χώρο όπου βρίσκεται το Τέμενος του αλ-Άκσα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να κάνει το ίδιο και μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα, παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ στις 24 Μαΐου. Συνοδευόμενος, μάλιστα, από τον συνάδελφό του και υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, καθώς είναι φανερό ότι το πάρε-δώσε των δύο χωρών εντείνεται και περιστρέφεται κυρίως στα ζητήματα της ενέργειας – τουλάχιστον για την ώρα.

Όλα δείχνουν, εξάλλου, ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία, «μαγειρεύεται» και μια συνάντηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Νάφταλι Μπένετ (εφόσον, βεβαίως, η κυβέρνησή του δεν χάσει την εξουσία…).

Η αντίφαση και η εξήγηση

Ευλόγως θα ισχυριστεί κανείς ότι η τουρκική στάση απέναντι στο Ισραήλ διέπεται από μία αντίφαση. Διότι δεν μπορεί η κυβέρνησή του να θεωρείται από τη μία ένοχη για ενέργειες που συνάδουν με δύναμη κατοχής και, ταυτόχρονα και σαν να μην τρέχει τίποτα, να προσεγγίζεται για αμοιβαία επωφελείς μπίζνες.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, αποφάσισε να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και πώς ενεργεί, με αρκετά κυνικό τρόπο. «Είναι άλλο πράγμα τα βήματα που κάνουμε στο επίπεδο των πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των περιφερειακών και διεθνών αναγκών και άλλο η υπόθεση της Ιερουσαλήμ», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας – και πρόσθεσε: «Ακόμη και εάν όλος ο κόσμος παραμένει σιωπηρός, εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δίκαιο για την Ιερουσαλήμ με την πιο δυνατή φωνή».

Έκανε, επίσης, λόγο για συνεχιζόμενη αδικία απέναντι στους Παλαιστίνιους και κάλεσε όλο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί – προφανώς κατά του Ισραήλ, που διαπράττει αυτή την αδικία. Του ίδιου Ισραήλ με το οποίο θέλει να συσφίξει τις σχέσεις του, μετά από μια μακρά περίοδο «ψυχρού πολέμου».

Κάνει ό,τι συνηθίζεται…

Πρακτικά, ο Ερντογάν θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Επιδιώκει, με άλλα λόγια, να συνάψει μια συμμαχία με το Ισραήλ και την κυβέρνησή του, που θα καταστήσει την Τουρκία πρωταγωνίστρια και στο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου – περιορίζοντας, ταυτόχρονα, τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, θέλει να τα έχει καλά με τους Άραβες και να είναι ο «ήρωας» των Παλαιστινίων. Η αιτία είναι ότι τα καθεστώτα της περιοχής τον στηρίζουν για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και έχει ποντάρει πολλά σε αυτά (ο λόγος που τα ξαναβρήκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για να ενισχύσει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης.

Αλλά ας μην μας προκαλεί εντύπωση. Ο Ερντογάν κάνει με το Ισραήλ ακριβώς ό,τι και με τη Ρωσία – και κάτι ανάλογο με ό,τι κάνει όλος ο «πολιτισμένος» κόσμος για να προωθήσει τα γεωπολιτικά και οικονομικά του συμφέροντα. Ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες και αυτοδιάθεση των λαών α λα καρτ…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ