Στις εξορμήσεις τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι κυβερνητικοί βουλευτές έρχονται αντιμέτωποι με την αγωνία των πολιτών για την ακρίβεια. Και τώρα ερχόμαστε στο δια ταύτα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν δεδομένη. Δεν ήταν σίγουρο όμως πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έλεγαν για μετά το Πάσχα. Και είναι κοινή ομολογία ότι η φετινή έξοδος στην επαρχία δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.
Η απεύθυνση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, χθες, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ούτε ως προς τη στιγμή. Ούτε ως προς την ουσία. «Καθημερινά σε πόλεις και γειτονιές συναντώ εργαζόμενους, και κυρίως νέους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η κοινή αγωνία που διακρίνω στα πρόσωπα όλων είναι η ακρίβεια από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές στο ρεύμα, στο ράφι του σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο».
Αυτό είπε χθες ο πρωθυπουργός. Αισθάνονται, είπε, ότι χωρίς βοήθεια από την οικογένεια, δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Έχουν δίκιο. Γιατί οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί.
Η σκυτάλη στις επιχειρήσεις…
Το ενδιαφέρον είναι το μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο. «Έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση» είπε. Και τόνισε: «Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Με τις δηλώσεις του χθες ο Πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα και προς πολλές κατευθύνσεις:
Προς εργαζόμενους, χαμηλόμισθους και ανέργους
“Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων”. Απευθύνεται «η απόφαση σε χαμηλόμισθους και ανέργους”. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους. Παραδοχή πως “οι αμοιβές είναι ακόμα πολύ χαμηλές”, πληγές από τη 10ετή κρίση.
Προς κοινωνικούς εταίρους, αντιπολίτευση και πολίτες για εξάντληση των δυνατοτήτων της οικονομίας
Η αύξηση του κατώτατου μισθού φτάνει τα “απώτατα όρια της οικονομίας”.
Προς ψηφοφόρους
“Όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου”. «Ανάπτυξη για όλους» ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας. Και αυτόν το στόχο υπηρετεί η πολιτική μας. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να τον πετύχουμε.
Αξιοπιστία
“ Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας. Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης”.
_________________________________________________________
O Xατζηδάκης, ο κατώτατος μισθός και η Καινή Διαθήκη
Την Καινή Διαθήκη επιστράτευσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να αιτιολογήσει το ύψος της αύξησης το κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ μηνιαίως.
«Δε θα μπορούσατε κάτι καλύτερο;», ρωτούσαν σταθερά τον υπουργό στα τηλεοπτικά πάνελ.
Θα μπορούσαμε, απάντησε ο υπουργός, αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα θα περνούσαμε από «…το ωσαννά, στο σταύρωσον αυτόν».
Και εξήγησε: μια μεγαλύτερη αύξηση θα ικανοποιούσε – πρόσκαιρα – τον κόσμο, αλλά θα έβαζε σε δοκιμασία την οικονομία και τις επιχειρήσεις και ενδέχεται να οδηγούσε σε απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.
**********************************
Στο στόχαστρο του υπουργού και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με αρνητικό πληθωρισμό το 2019 είχε αυξήσει το μισθό 11% και σήμερα η κυβέρνηση με πληθωρισμό πάνω από 9% τον αυξάνει κατά 7,7%».
Η πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρίς προηγούμενο, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Έφθασε να προτείνει κατώτατο μισθό 800 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και την ΓΣΕΕ η οποία διεκδικούσε 751 ευρώ!
________________________________________
Μικρό καλάθι…
Το Μαξίμου αντιλαμβάνεται τις τελευταίες ώρες ότι δεν υπάρχει καμία προθυμία σε επίπεδο ΕΕ για μια κοινή λύση στο ενεργειακό ζήτημα. Γεγονός που οδηγεί την Αθήνα σε πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, με χρηματοδότησή τους από κονδύλια του προϋπολογισμού.
Προτού ανακοινωθούν, η ελληνική πλευρά θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση κοινής λύσης από τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση, κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης, το οποίο θα φτάσει κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξουν και συνέπειες σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2022, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στο τέλος της χρονιάς, κάτι το οποίο παραδέχονται στις συζητήσεις τους αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Πέραν όλων, η κυβέρνηση διατείνεται ότι επιθυμεί να έχει συμμαζεμένα δημοσιονομικά, προκειμένου να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα του 2023. Τρόπον τινά, ο πληθωρισμός μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο της Ελλάδας, καθότι η άνοδός του οδηγεί σε μείωση τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, όπως ανέφερε στη στήλη αρμόδια πηγή.
Πάντως, όλα τα παραπάνω ενδέχεται να μη χρειαστεί να απασχολήσουν στο μέγιστο βαθμό τη ΝΔ, εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προσφύγει σε κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως εκτιμούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Tο draft της πρότασης για την οριστική λύση στο ενεργειακό ζήτημα νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αναμένεται να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό τις επόμενες ώρες.
__________________________________________________
Το Πράσινο Ταμείο
Κονδύλια περίπου 16 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα απολέσει το Πράσινο Ταμείο για το 2022 από την ανακατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, η οποία έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να εξοικονομηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Πρόκειται για χρήματα τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση δράσεων και την ενίσχυση των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών της χώρας, δηλαδή της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης. Οι περιοχές αυτές δικαιούνταν 4,5% των εσόδων (υπολογίστηκαν για το 2022 έσοδα γύρω στο 1,6 δισ. ευρώ), ήτοι 72 εκατ. ευρώ και θα λάβουν το 3,5%, δηλαδή 56 εκατ. ευρώ.
__________________________________________________
Απορίες
Απορημένοι είναι οι τραπεζίτες με τη χαμηλή, για τα δεδομένα της κινητικότητας στην κτηματαγορά σήμερα, ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Όπως λένε, με τα επιτόκια στο 3%, ακόμη και σταθερά για 10 και πλέον χρόνια, θα έπρεπε οι πελάτες να κάνουν ουρές για χρηματοδότηση. Τι συμβαίνει όμως; Όπως σημειώνει φίλος της στήλης με ειδίκευση στη στεγαστική πίστη, το 80% των συναλλαγών αυτήν τη στιγμή γίνεται με μετρητά και μόνο το 20% με τραπεζικό δανεισμό. «Είναι πολύ το cash που κυκλοφορεί και αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να μετατρέψουν τις άτοκες καταθέσεις τους σε ακίνητα για να πετύχουν θετικές αποδόσεις» σημειώνει η ίδια πηγή μας.
Τονίζει πάντως ότι έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα προσπάθεια από τις τράπεζες να πειστούν όσοι θέλουν να προβούν σε αγορά ακινήτων, κάνοντας χρήση των μετρητών τους, να πάρουν δάνειο και να αποκτήσουν δύο σπίτια αντί για ένα. «Αμαρτία με τόσο χαμηλά επιτόκια να μην πάρεις σήμερα χρηματοδότηση για να αυξήσεις την περιουσία σου» καταλήγει ο φίλος μας.
__________________________________________________
Επένδυση 120 εκατ. ευρώ στο νησί των ανέμων
Οριστικά η Mandarin Oriental θα αναλάβει το μάνατζμεντ του ξενοδοχειακού «Project Blue», που υλοποιεί στη Μύκονο η Grivalia Hospitality. Πρόκειται για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ στο νησί των ανέμων. Αρκεί βεβαίως το έργο κάποια στιγμή σύντομα να ξεμπλοκάρει από το ΣτΕ όπου βρίσκεται σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι το δεύτερο ξενοδοχείο που θα «τρέξει» στη χώρα μας η διεθνής αλυσίδα. Το πρώτο λειτουργεί στο Costa Navarino.
____________________________________
Εξοδος μετά το Πάσχα;
Υπάρχει ενδεχόμενο η Ελλάδα να κινηθεί για μια μικρή έστω έκδοση μετά το Πάσχα; Αν κρίνει κανείς από τις διερευνητικές κινήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ναι. Αν γίνει κάτι, θα είναι μικρό (2 δισ. το πολύ) και μικρής διαρκείας. Κάτι σαν «δοκιμαστικό», δηλαδή. Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν κι από το περιεχόμενο της έκθεσης της S&P τη Μ. Παρασκευή.
_______________________________________________
Στα σκαριά νέο μεγάλο deal από την BC Partners
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 τοποθετείται χρονικά το επόμενο μεγάλο deal της BC Partners στην Ελλάδα. Κατά πάσα πιθανότητα στο κομμάτι της ενέργειας.
_______________________________________________
Ο πληθωρισμός ροκανίζει τα κέρδη
Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος ροκανίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, η σημαντική αύξηση στα κόστη βασικών α’ υλών, όπως το νωπό αγελαδινό γάλα, και βεβαίως τα κόστη ενέργειας και τα μεταφορικά κόστη, θα πιέσουν τα περιθώρια της κερδοφορίας της, παρά τις προσπάθειες για μετακύλιση της αύξησης στις τιμές πώλησης των προϊόντων.
Το ενδιαφέρον με τον πληθωρισμό είναι πως είτε υψηλός είτε υψηλότατος κάποιες κατηγορίες προϊόντων θα παρουσιάσουν πτώση, καθώς πλέον η πανδημία του κορωνοϊού τείνει να γίνει παρελθόν.
Η IRI Hellas έτρεξε δύο σενάρια με αύξηση τιμών στο 3% και στο 5%, εξετάζοντας το πώς θα επιδρούσε στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. Και στα δύο σενάρια η μείωση των πωλήσεων για αλκοολούχα, αναψυκτικά και γαλακτοκομικά θεωρείται δεδομένη.
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις