![Παγκόσμιο Συμβούλιο: Ο τουρισμός θα ανακάμψει από την πανδημία έως το 2023](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/τουριστες.jpeg)
Οι παγκόσμιοι κλάδοι των ταξιδιών και του τουρισμού αναμένεται να επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023 και να αναπτυχθούν με ρυθμό που θα ξεπεράσει τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), όπως ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).
Σύμφωνα με τον WTTC η βιομηχανία του τουρισμού αναμένεται να καταγράψει ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5,8% από το 2022 στο 2023, συγκριτικά με αύξηση 2,7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, και να δημιουργήσει 126 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε το WTTC σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σε διάσκεψη του Συμβουλίου στη Μανίλα.
Το 2019, ο τουρισμός αντιστοιχούσε στο ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού ‘αποδεκάτισε’ τη βιομηχανία των 9,6 τρισ. δολαρίων, μειώνοντας στο ήμισυ την αξία του παραγόμενου προϊόντος και αφήνοντας 62 εκατ. ανθρώπους χωρίς δουλειά.
«Η ανάκαμψη πρόκειται να είναι τόσο εντυπωσιακή που θα ανακάμψει πραγματικά με ισχύ. Αυτό, πράγματι, εξαρτάται φυσικά από το εκ νέου ‘άνοιγμα’ της Κίνας», δήλωσε η πρόεδρος του WTTC Τζούλια Σίμσον, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις να ξανανοίξουν τα σύνορά τους.
Η κινεζική πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην COVID και τα συνεχή lockdown έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και τα εγχώρια και διεθνή ταξίδια.
Το ΑΕΠ της βιομηχανίας ταξιδίων και τουρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,35 τρισ. δολάρια φέτος και στα 9,6 τρισ. δολάρια το 2023, επιστρέφοντας στα προ της πανδημίας επίπεδά του.
Οι θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο αναμένεται να ανακάμψουν στα 300 εκατ. φέτος και στα 324 εκατ. το 2023, κοντά στα 333 εκατ. που καταγράφηκαν στο 2019, σύμφωνα με το WTTC.
Μόνο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το ΑΕΠ της βιομηχανίας της φιλοξενίας πιθανόν να ανέλθει στα 3,4 τρισ. δολάρια το 2023, ήδη πάνω από τα 3,3 τρισ. δολάρια που καταγράφηκαν το 2019, σύμφωνα με το WTTC.
Συγκριτικά με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, καταγράφεται υστέρηση στα ταξίδια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού λόγω των αυστηρών συνοριακών περιορισμών σε πολλές χώρες. Στη νοτιοανατολική Ασία, οι ταξιδιώτες επιστρέφουν τώρα στα αεροπλάνα καθώς στις χώρες της περιοχής αυτής αίρονται οι κανόνες για είσοδο των επισκεπτών και για καραντίνα λόγω της COVID-19.
Ωστόσο η πλήρης ανάκαμψη θα είναι βραδεία, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
![Commerzbank: Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Commerzbank-1-600x400.jpg)
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων