Η αιτία της απόφασης; Η συνολική αναθεώρηση των επενδυτικών του σχεδίων του γαλλικού κολοσσού σε όλον τον πλανήτη. Η έμφαση δίνεται πλέον στη μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, παραγωγής υδρογονανθράκων σε άλλες περιοχές με πιο ώριμες παραχωρήσεις και άλλων μορφών ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές αέριων ρύπων.
Η αποχώρηση των Γάλλων δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα assets της Κρήτης δεν έχουν αξία. Οπως έχουν δείξει προηγούμενα σεισμικά δεδομένα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων οι δύο περιοχές είναι ελπιδοφόρες ως προς τον εντοπισμό σοβαρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Τα τρία σενάρια
Σε ό,τι αφορά τώρα την τύχη του μεριδίου των Γάλλων (40%), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΤ , τα τρία σενάρια θέλουν:
- Την απόκτηση του ποσοστού είτε από την αμερικανικήExxonMobil (κατέχει επίσης το 40% της κοινοπραξίας) είτε από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ή το μερίδιο του 40% των Γάλλων μεταβιβάζεται και στους δύο εταίρους.
Προϋπόθεση βέβαια, είναι να επιθυμούν την απόκτηση του οι άλλοι δύο εταίροι. Και όπως έγραψε ο ΟΤ, την περασμένη Δευτέρα πηγές θέλουν και την ExxonMobil να αποχωρεί.
- Την είσοδο νέου επενδυτή.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την είσοδο νέου επενδυτή στην κοινοπραξία, στη θέση των Γάλλων. Πηγές αναφέρουν πως ήδη τα ΕΛ.ΠΕ, η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥ βρίσκονται σε τέτοια διαδικασία συνομιλώντας με ξένους παίκτες.
- Την επιστροφή των παραχωρήσεων στο ελληνικό δημόσιο
Το τρίτο σενάριο θέλει στην περίπτωση που κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν επιθυμεί την παραμονή στην κοινοπραξία τότε τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επιστρέφονται στο ελληνικό δημόσιο.
Διίστανται οι απόψεις για τα μέτρα
Διαφορετικές απόψεις φαίνεται να υπάρχουν στην κυβέρνηση ως προς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, συνεπικουρούμενος από τον Παντελή Κάπρο (για όσους δεν τον ξέρουν είναι καθηγητής του ΕΜΠ και ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού), τάσσονται υπέρ της επιδότησης της διαφοράς στις τιμές ρεύματος, ώστε τα τιμολόγια όλων των καταναλωτών να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Αντιθέτως, ο Αλέξης Πατέλης (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού) επιμένει ότι η επιδότηση θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στους οικονομικά ευάλωτους.
Είναι από τα θέματα στα οποία συμφωνούν ο Πατέλης και ο (υπουργός Οικονομικών) Σταϊκούρας. Πώς τα βρήκαν επ’ αυτού; Είναι απλό. Επειδή το κόστος μιας οριζόντιας στήριξης μπορεί να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ!
Ο πρωθυπουργός «ακούει» και την προοπτική της οριζόντιας στήριξης. Αν και ξέρει ότι μπορεί να απειλήσει κάθε δημοσιονομικό στόχο για φέτος.
Γι’ αυτό και στην Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, θα ζητήσει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος, μαζί με τις δαπάνες για την άμυνα κι αυτές για την ενέργεια. Σε συνεννόηση και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, απ’ ό,τι μαθαίνουμε.
Η αιτία; Γνωρίζει ότι άλλος τρόπος για να κοπάσει η κοινωνική δυσαρέσκεια της μέσης οικογένειας (και επιχείρησης) από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, δεν υπάρχει.
Επιχείρηση «καθαρά χέρια»
Περιπτώσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων στελεχών και υπαλλήλων σε θέσεις «κλειδιά» ψάχνει οι ελεγκτές των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ και ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους. Στο στόχαστρο βρίσκονται εφοριακοί και τελωνειακοί με «υψηλή επικινδυνότητα».
Όπως πληροφορείται η στήλη, ο Γιώργος Πιτσιλής έδωσε ήδη το σήμα για στοχευμένους αλλά και δειγματοληπτικούς ελέγχους «πόθεν έσχες» και εγκύκλιό του καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια. Οι «αδιάφθοροι» της ΑΑΔΕ θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί βάζοντας στο «μάτι» όσους εμφανίζουν περιουσία στο εξωτερικό, έχουν υψηλούς τόκους καταθέσεων, έχουν λάβει μερίσματα από το εξωτερικό και εσωτερικό της χώρας, κατέχουν σκάφος αναψυχής, έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία, έχουν λήψη ή παροχή δωρεών, έχουν εμφανίσει ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και περιπτώσεις με μη σημαντικές οικογενειακές δαπάνες ή ανυπαρξία αυτών.
Καθυστερήσεις
Πολύ «πίσω» πάνε τα μεγάλα placements που προετοίμαζε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς συμπεριλαμβανομένων. Aιτία; Οι ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στις αγορές. Σχετικά έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις όλων των άμεσα εμπλεκομένων.
Τικ τακ – τικ τακ…
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα της Tik Tok (και) στην Ελλάδα. Σε αυτή τη φάση στελεχώνεται από τους ανθρώπους που θα την «τρέξουν». Το ακόμα πιο θετικό νέο είναι ότι όσοι προσληφθούν από την αμερικανική πλατφόρμα για την εδώ αγορά θα είναι αποκλειστικά Έλληνες.
Και εξηγούμαστε: Το γράφουμε γιατί δεν είναι αυτονόητο. Πόσες ξένες επενδύσεις δεν τις «έτρεξαν» στελέχη… εισαγωγής, που μέχρι να καταλάβουν που βρίσκονται χάθηκαν (πολύς) χρόνος και (ακόμα περισσότερο) χρήμα;
Ο φόβος του διοικητή
Τι φοβάται περισσότερο απ’ όλα – και το λέει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τώρα τελευταία – ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας; Τη νέα γενιά «κόκκινων δανείων», λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.
Άλλο Μακρόν, άλλο Λεπέν
Έχετε αναρωτηθεί τι θα γίνει η Ελλάδα αν την Κυριακή το βράδυ επικρατήσει στις γαλλικές προεδρικές κάλπες η Μαρί Λεπέν; Το πιθανότερο είναι ότι θα τεθεί εν αμφιβόλω η πιο στενή συμμαχία της χώρας μας εκτός συνόρων. Γιατί, άλλο Μακρόν κι άλλο Λεπέν. Και κάπως έτσι, η πιο σημαντική στρατηγική – γεωπολιτική επένδυση της Ελλάδας θα κινδυνεύσει να μείνει «ορφανή».
Σας διαβεβαιώνουμε ότι το έχει σκεφθεί από την πρώτη Κυριακή των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και μάλιστα, από τη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα exit polls, που ήταν σκέτη ψυχρολουσία (και για την… Αθήνα).
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα