Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Ο Μακρόν μπορεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, πολλοί εφιάλτες έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, οι Αμερικανοί υπέρ του Τραμπ. Στην κοντινή γειτονιά της Ευρώπης μία χώρα δέχεται επίθεση και καταστρέφεται, χιλιάδες άνθρωποι δολοφονούνται. Πόσες προειδοποιητικές βολές χρειάζονται ακόμη οι Ευρωπαίοι, για να αφυπνιστούν; Για να καταλάβουν πως δεν είναι αυτονόητο να ζουν σε ένα κράτος δικαίου, με πλήρη ελευθερία; Ότι είναι τόσο εύθραυστο αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που επί δεκαετίες εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία τους; Αυτή την Κυριακή μία και μοναδική εκλογική αναμέτρηση μπορεί να ανατρέψει τα πάντα».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στην κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και επισημαίνει ότι «ο απολογισμός του Εμανουέλ Μακρόν στην οικονομική πολιτική είναι επιτυχημένος, κι όμως η Μαρίν Λεπέν καταφέρνει να αυτοπροβληθεί ως θεματοφύλακας της αγοραστικής δύναμης (των Γάλλων)». Επιπλέον, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, ότι «η Λεπέν μπορεί να υπόσχεται δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά οι οικονομολόγοι του φιλελεύθερου Ινστιτούτου Montaigne εκτιμούν ότι η υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων θα άνοιγε στα κρατικά ταμεία μαύρη τρύπα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα μάλλον να ενταφιαστούν οριστικά οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί χρέους, που ήδη σήμερα παραβιάζονται. Ο πληθωρισμός θα προκαλούσε ακόμη υψηλότερες δημόσιες δαπάνες. Παράλληλα θα πλήθαιναν οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Γαλλίας να εξυπηρετήσει το χρέος της, άλλωστε εδώ και μερικές εβδομάδες αυξάνονται τα επιτόκια για την έκδοση νέων ομολόγων».

Κι αν κέρδιζε η Λεπέν;

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κυκλοφορεί με τίτλο: «Τι θα γινόταν, αν…», χωρίς να κατονομάζει το αδιανόητο: Τι θα γινόταν, αλήθεια, αν κέρδιζε η Μαρίν Λεπέν; «Για την ΕΕ μία νίκη της Λεπέν θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο ακόμη και από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας», επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Στην ηγεσία της Γαλλίας, ιδρυτικού μέλους της ΕΕ, θα βρισκόταν μία πολιτικός που έχει στόχο να μετατρέψει την Κοινότητα σε ‘Ένωση Ελεύθερων Εθνών’. Δεν θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά να την αναμορφώσει σύμφωνα με τις δικές της προδιαγραφές. (…) Η Γερμανία θα έχανε τον πιο σημαντικό της εταίρο. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο στενός συντονισμός ανάμεσα στο Βερολίνο ή τη Βόννη και το Παρίσι ήταν εκείνος που έδινε ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όταν επικρατούσε ένταση ανάμεσα στην καγκελαρία και το Ελιζέ, ούτε η Ευρώπη προχωρούσε. Στο παρελθόν η όποια ένταση ποτέ δεν κρατούσε πολύ. Με μία νίκη της Λεπέν, θα γινόταν μόνιμη κατάσταση».

«Η ακροδεξιά της διπλανής πόρτας» είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο της Tageszeitung (TAZ), που απεικονίζει την Λεπέν πίσω από το παραβάν του εκλογικού κέντρου. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι σκιαγραφεί το απευκταίο σενάριο: «Noooon, meeerde! Μία κραυγή τρόμου ακούγεται, καθώς την Κυριακή στις οκτώ το βράδυ, στο βάθρο του νικητή δεν εμφανίζεται ο Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά η Μαρίν Λεπέν. Μέχρι σήμερα ήταν ένα υποθετικό σενάριο ή και μία απόπειρα εκφοβισμού για λόγους πολιτικών συμφερόντων. Αλλά αυτή τη φορά, και για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να ανέλθει στην εξουσία η Ακροδεξιά στο Παρίσι. Εντελώς νόμιμα και μάλιστα με τη σιωπηλή ανοχή που επιδεικνύουν πολλοί αριστεροί ‘αντιφασίστες’ εκ πεποιθήσεως, οι οποίοι προτιμούν να απέχουν, παρά να δώσουν την ψήφο τους, από υποχρέωση, στον μισητό Μακρόν».

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου υπενθυμίζει: «Οι αποχές μπορούν να κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση. Από τους ψηφοφόρους του αριστερού λαϊκιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν, που είχε καταλάβει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο, οι μισοί προτίθενται να απέχουν από τον δεύτερο γύρο. Μόνο το ένα τρίτο θα ψηφίσει Μακρόν, το ένα πέμπτο θα ψηφίσει Λεπέν».

Κριτική εφ’ όλης της ύλης

Το εκλογικό σύστημα στη Γαλλία μέμφεται ο γαλλογερμανός πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, μιλώντας στο περιοδικό DER SPIEGEL. «Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η πολιτική δεν τους εκπροσωπεί πλέον», υποστηρίζει. «Δεν έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να αλλάξουν κάτι με την ψήφο τους». Απαντώντας στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε να καταργηθεί το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα στη Γαλλία, ο βετεράνος πολιτικός λέει τα εξής: «Οπωσδήποτε. Είναι σκάνδαλο για τη Δημοκρατία να εκπροσωπούνται με ελάχιστες έδρες στη Βουλή πολιτικά κόμματα που έχουν λάβει πολλά εκατομμύρια ψήφους. Εάν κερδίσει τις εκλογές ο Μακρόν, θα χρειαστεί έναν συνασπισμό και ένα πολιτικό πρόγραμμα, που θα συνυπογράφουν όλοι. Η γαλλική πολιτική υποφέρει εδώ και δεκαετίες από την ανικανότητά της να διαπραγματεύεται και να δρομολογεί συμβιβασμούς».

Πηγή: DW/ Γιάννης Παπαδημητρίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα