Προ ημερών, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Ινδία είναι έτοιμη να στείλει τρόφιμα στον υπόλοιπο κόσμο μετά τα σοκ της προσφοράς και τις αυξανόμενες τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Μόντι είπε ότι η Ινδία έχει «αρκετή τροφή» για τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της και ότι είναι «έτοιμη να προμηθεύσει με τρόφιμα τον κόσμο από αύριο» εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ ) το επιτρέψει.

Οι τιμές των εμπορευμάτων ήταν ήδη σε υψηλό 10 ετών πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω των παγκόσμιων προβλημάτων συγκομιδής. Μετά τον πόλεμο συνεχίζουν ένα ξέφρενο ράλι, και έχουν διαμορφωθεί σε ιστορικά υψηλά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «καταστροφικός για τα παγκόσμια τρόφιμα»

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων σιταριού. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν επίσης το 55% των παγκόσμιων ετήσιων εξαγωγών ηλιελαίου και το 17% των εξαγωγών καλαμποκιού και κριθαριού. Μαζί, αναμενόταν να εξάγουν 14 εκατομμύρια τόνους σιταριού και πάνω από 16 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού φέτος, σύμφωνα με την UNFAO.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού και σιταριού στον κόσμο. Στις αρχές Απριλίου, είχε σε απόθεμα 74 εκατομμύρια τόνους από τα δύο βασικά προϊόντα. Από αυτά, 21 εκατομμύρια τόνοι έχουν διατηρηθεί για το στρατηγικό της απόθεμα και το Δημόσιο Σύστημα Διανομής (PDS), το οποίο παρέχει σε περισσότερους από 700 εκατομμύρια φτωχούς πρόσβαση σε φθηνά τρόφιμα.

Η Ινδία είναι επίσης ένας από τους φθηνότερους παγκόσμιους προμηθευτές σιταριού και ρυζιού: εξάγει ήδη ρύζι σε σχεδόν 150 χώρες και σιτάρι σε 68. Εξήγαγε περίπου 7 εκατομμύρια τόνους σίτου το 2020-2021. Οι έμποροι, αντιδρώντας στην αυξανόμενη ζήτηση στη διεθνή αγορά, έχουν ήδη συνάψει συμβόλαια για εξαγωγές άνω των 3 εκατομμυρίων τόνων σιταριού από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι εξαγωγές αγροκτημάτων ξεπέρασαν το ρεκόρ των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021-2022.

Σύμφωνα με τον Ashok Gulati, καθηγητή γεωργίας στο Ινδικό Συμβούλιο Έρευνας για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, η χώρα έχει την ικανότητα να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους ρυζιού και 16 εκατομμύρια τόνους σιταριού σε αυτό το οικονομικό έτος:  «Εάν ο ΠΟΕ επιτρέψει να εξάγονται κρατικά αποθέματα, οι ποσότητες μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αυτό θα μειώσει τις παγκόσμιες τιμές » υπογραμμίζει.

Η ρωσική εισβολή είναι πιθανό να έχει «σοβαρές συνέπειες» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με το IFPRI, μια δεξαμενή σκέψης. Η UNFAO εκτιμά ότι μια παρατεταμένη διακοπή των εξαγωγών σιταριού, λιπασμάτων και άλλων εμπορευμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των υποσιτισμένων ανθρώπων στον κόσμο από οκτώ σε 13 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή