Μπορεί να το ρούβλι να μην το δείχνει, ωστόσο οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας φαίνεται ότι λειτουργούν και προκαλούν έντονη ανησυχία στην κεντρική τράπεζα.
Σε μια αποκαλυπτική μαρτυρία ενώπιον του κοινοβουλίου της Δούμας, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (CBR) είπε στους νομοθέτες της χώρας ότι έπρεπε να επιστρατεύσει κάθε εργαλείο που είχε στη φαρέτρα της μόνο και μόνο για να αποτρέψει μια πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας επηρέασαν την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνωσαν τη ζήτηση για ξένα νομίσματα και προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, εκροές μετρητών από τις τράπεζες και αύξηση της ζήτησης για αγαθά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, όπως αποκαλύπτει το Fortune.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της CBR στο κοινοβούλιο, η Ναμπιουλίνα ζωγράφισε στους νομοθέτες μια εικόνα για το πόσο ζοφερή ήταν η κατάσταση που αντιμετώπιζε.
Οι καταθέτες απέσυραν 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καταβροχθίζοντας τα τραπεζικά κέρδη ενός έτους και το ένα τρίτο του συσσωρευμένου κεφαλαίου τους.
Χωρίς την επιβολή αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων, θα υπήρχε «μια σειρά από χρεοκοπίες και ένα φαινόμενο ντόμινο» σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστήριξε.
«Ξεκίνησαν ξανά οι διακοπές αποπληρωμής των δανείων. Επί του παρόντος, η ζήτηση για αυτά είναι συγκρίσιμη με τον πρώτο μήνα [του] lockdown του 2020».
Έχουν επίσης χορηγηθεί πολυάριθμα μορατόριουμ που διευκολύνουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για τις τράπεζες, με τους λογιστές να επιτρέπεται ουσιαστικά να παγώνουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς τους σε τεχνητά υψηλά επίπεδα πριν από την κρίση.
«Η σημερινή κλίμακα της ρυθμιστικής χαλάρωσης είναι άνευ προηγουμένου», παραδέχτηκε, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά τα μέτρα χαλάρωσης δεν θα ήταν ανάλογα με την κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονταν.
Δεδομένου ότι οι ξένοι αντασφαλιστές ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους με ρωσικές εταιρείες, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να αυξήσει το εγγυημένο κεφάλαιο στη ρωσική Εθνική Αντασφαλιστική εταιρεία 10 φορές για να διασφαλίσει ότι υπήρχαν αρκετά αποθέματα για την κάλυψη των ασφαλισμένων ζημιών.
Latest News
Η σουηδική SAAB θα παρουσιάσει υψηλότερες απο τις αναμενόμενες πωλήσεις για το 2024
Η μετοχή της SAAB , της σουηδικής εταιρειας εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 30,7% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Τα ποσοστά γεννήσεων στην Κίνα μειώνονται εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα της πολιτικής για το ένα παιδί που εφαρμόστηκε για 35 χρόνια
Χαμόγελα στις εταιρείες εξόρυξης για Γροιλανδία - «Τεράστια χάρη» το λιώσιμο των πάγων
Η Γροιλανδία, που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, έχει μεταμορφωθεί από την κλιματική κρίση
Προειδοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης στους οικονομικούς κολοσσούς της χώρας: Πρώτα η Ιταλία!
Μπορεί η Ρώμη να στηριχθεί στην Generali και την UniCredit σε περίπτωση κρίσης, αν αυτές γίνουν «πλήρως ευρωπαϊκές»;
Pimco: Η μόνη βεβαιότητα είναι η… αβεβαιότητα – Τι θα φέρει ο Τραμπ
Ποιες είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και οι συστάσεις της Pimco για επενδυτικά προϊόντα και τοποθετήσεις σε αγορές
Οι BRICS αυξάνονται και η απειλή δασμών του Τραμπ δεν αποθαρρύνει τα επίδοξα μέλη
Μια βασική αλλαγή πολιτικής με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ είναι η ρητή αντιμετώπιση των BRICS ως «οντότητας»
Πληθαίνουν οι κοπανατζήδες από τη δουλειά στη Γερμανία
Περικοπές ημερομισθίων και άλλα μέτρα κατά των αναρρωτικών αδειών εισηγούνται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Allianz και της Mercedes
ΔΝΤ: Δεν αποκλείει μια πληθωριστική έκρηξη στην «εποχή Τραμπ»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπο των οικονομικών σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανάπτυξη 1,6% προβλέπει το ΔΝΤ για τη Βρετανία το 2025
Οι αναλυτές του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο από το 4,75% στο 3,75% στη Βρετανία
Μπόνους 80 εκατ. δολαρίων δίνει στον Σόλομον η Goldman Sachs για να τον...κρατήσει
Ο Σόλομον πέρασε μια δύσκολη διετία στην Goldman Sachs, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροημέρευσή του ως διευθύνοντος συμβούλου