![Ανοίγει καταστήματα στην Ελλάδα ο πολωνικός όμιλος μόδας LPP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/2.Nowe-kierunki-strategii-biznesowej-LPP-1030x687-1.jpg)
Πεδίο δόξης λαμπρό αναδεικνύεται η ελληνική αγορά για τους retailers της ανατολικής Ευρώπης, καθώς μετά την πολωνέζικη εκπτωτική αλυσίδα Pepco (σ.σ. μια μικρογραφία των Jumbo), η οποία θα ανοίξει 4 καταστήματα στην Αθήνα το Φθινόπωρο, ο πολωνικός όμιλος LPP, ένας από τους μεγαλύτερους λιανέμπορους «γρήγορης μόδας» (fast fashion) της Πολωνίας, ανακοίνωσε ότι εισέρχεται και στη χώρα μας το 2023.
Στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, ο όμιλος LPP θα έρθει με τη μάρκα Sinsay, για να ακολουθήσει η Κύπρος όπου πρόκειται να αναπτυχθεί η Reserved, μέσω συστήματος δικαιόχρησης. Επιπλέον, η παρουσία του ομίλου στην αγορά της Αλβανίας πρόκειται να εγκαινιαστεί μέσα στο 2022.
Να σημειωθεί ότι οι αγορές της νοτίου Ευρώπης, και συγκεκριμένα η Ιταλία και η Ελλάδα, χαρακτηρίζονται ως «πολλά υποσχόμενες» για τον πολωνικό όμιλο.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους, η οικογενειακή εταιρεία με έδρα το Γκντανσκ, σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερα από 500 νέα καταστήματα με συνολική έκταση λιανικής περίπου 500.000 τ.μ., δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μάρκα Sinsay.
Συγκεκριμένα, για την αλυσίδα Sinsay προγραμματίζεται το άνοιγμα περί των 440 καταστημάτων, ενώ ακόμη 100 σημεία όμως πρόκειται να προστεθούν φέτος και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές από τα έτερα brands που ο όμιλος αναπτύσσει (Cropp, House και Mohito).
Αντιστάθμισμα στις πολεμικές απώλειες
Η απόφαση για επέκταση σε νέες αγορές, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, όπου ο πολωνικός όμιλος «βλέπει δυνατότητες ανάπτυξης για τα brand της», πάρθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως αντιστάθμισμα στη διακοπή των δραστηριοτήτων του σε Ρωσία και Ουκρανία.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/croppfixed1_900x615-600x410.jpg)
Οι απώλειες στις πωλήσεις λόγω του Ουκρανικού εκτιμώνται στο 25% περίπου επί του συνολικού τζίρου του ομίλου LPP.
Παρόλα αυτά, η κατάσταση της εταιρείας παραμένει σταθερή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και τα αναμενόμενα έσοδα για το τρέχον οικονομικό έτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε πάνω από 16 δισ. ζλότι (3,4 δισ. ευρώ). Επιπλέον, στα 5 δισ. ζλότι (περί το 1 δισ. ευρώ) υπολογίζονται τα έσοδα μόνο από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις για φέτος.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/o-nas-slider-600x163.jpg)
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι συγκεκριμένες αποφάσεις και τα φιλόδοξα σχέδια για περαιτέρω διεθνή επέκταση θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε τη σταθερή κατάσταση του ομίλου, ανεξάρτητα από την κατάσταση στις ανατολικές αγορές», δήλωσε ο Przemysław Lutkiewicz, Αντιπρόεδρος της LPP.
Οι νέες συνθήκες και οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία ανάγκασαν την εταιρεία να εστιάσει εκ νέου τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες από τις ανατολικές αγορές προς τις κεντρικές, νότιες και δυτικές περιοχές της Ευρώπης, επισημαίνεται. Ωστόσο, δεν αλλάζει τις υιοθετούμενες παραδοχές για την ενίσχυση της LPP ως πλήρως πολυκαναλικής εταιρείας.
Ποιος είναι ο όμιλος LPP
Με 5 brands: Reserved, Cropp, House, Mohito και Sinsay και παρουσία σε 40 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή, ο όμιλος LPP δραστηριοποιείται στον κλάδο της «γρήγορης μόδας» (fast fashion) τα τελευταία 30 χρόνια και είναι εισηγμένος στην πολωνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ο πολωνικός όμιλος διαχειρίζεται 2.000 καταστήματα σε περισσότερες από 27 αγορές ανά τον κόσμο συνολικής επιφάνειας άνω των 1,7 εκατ. τ.μ. και απασχολεί 27.000 εργαζόμενους, ενώ τα ηλεκτρονικά του καταστήματα να εξυπηρετούν περισσότερες από 30 αγορές.
Ο όμιλος υπολογίζεται ότι διανέμει περισσότερα από 259 εκατομμύρια είδη ρουχισμού σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική ετησίως και διευθύνεται από τον ιδρυτή της, Marek Piechocki.
Πολωνοί εναντίον Ισπανών και Σουηδών
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος της Ουκρανίας ο οποίος της κοστίζει το ¼ των πωλήσεων της, οι οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν πως η οικογενειακή πολωνική εταιρεία λιανικής μόδας πέρασε σχεδόν αλώβητη από το «ναρκοπέδιο» των περιορισμών λόγω του Covid, ξεπερνώντας τόσο τους διεθνείς ανταγωνιστές της όσο και κάθε μετοχή του δείκτη blue-chip της Βαρσοβίας.
Οι μετοχές της LPP κέρδισαν 108% το 2021, δέκα φορές περισσότερο από τον δείκτη WIG20 της Βαρσοβίας. Η αποτίμηση του Σουηδού ανταγωνιστή της Hennes & Mauritz AB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη το 2021, ενώ ο ιδιοκτήτης των Zara, η ισπανική Inditex SA, κέρδισε 5%.
Και οι τρεις εταιρείες ρούχων αντιμετώπισαν lockdown, μια συνεχή μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ωστόσο η LPP κατάφερε να παρουσιάσει ισχυρά κέρδη και να θέσει φιλόδοξους στόχους για το 2022. Σε αντίθεση με την H&M και τη Zara, συνέχισε να επενδύει σε μεγάλο βαθμό για την ενίσχυση της φυσικής της παρουσίας σε μικρότερες αγορές, ενώ ο κλάδος επικεντρώθηκε στις διαδικτυακές πωλήσεις.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Morgan Stanley: Το μεγάλο «πίβοτ» της Metlen, στα 48 ευρώ η τιμή στόχος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/MYTILINAIOS--600x400.jpg)
Τιμή στόχο στα 48 ευρώ για τη Metlen, δίνει η Morgan Stanley
Ετήσια EBITDA τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το 2028 και μετά, με καλές προοπτικές ανόδου, εκτιμά η Morgan Stanley
![Βλαχόπουλος (Πειραιώς): Η ανθεκτικότητα είναι στρατηγική επιλογή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_MAR_1429-600x400.jpg)
Βλαχόπουλος (Πειραιώς) στο Euromoney: Στρατηγική επιλογή η ανθεκτικότητα
Ο κ. Βλαχόπουλος ανέφερε ότι η Πειραιώς αξιοποιεί την τεχνολογία για τα data με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών στις εταιρικές χρηματοδοτήσεις
![ΓΣΕΒΕΕ: Πρόταση-Σχέδιο Νόμου για αδειοδότηση των τεχνικών και βιοτεχνικών επαγγελμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/DSC_0122-600x399.png)
Πρόταση-Σχέδιο Νόμου ΓΣΕΒΕΕ για αδειοδότηση των τεχνικών και βιοτεχνικών επαγγελμάτων
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η αναπτυξιακή προοπτική της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής απελευθέρωσης
![L’Oréal Hellas: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3-4-600x400.jpg)
L’Oréal Hellas: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής
Μια συνεργασία της L’Oréal Hellas που στόχο έχει να στηρίξει το μέλλον της κομμωτικής δημιουργώντας ευκαιρίες σε νέους σπουδαστές του κλάδου
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
![Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/Eurolife-FFH-600x250.jpg)
Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου
Η Eurolife FFH προσφέρει ουσιαστικό όφελος στους ασφαλισμένους της
![Ελληνικές τράπεζες: η Mediobanca ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμά Πειραιώς, Alpha Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trapezes_flags_NEA_2025-600x352.png)
«Ψήφος» στις ελληνικές τράπεζες από τη Mediobanka – Οι νέες τιμές στόχοι
Η τάση αύξησης των ελληνικών δανείων παραμένει ισχυρή και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Mediobanca για τις ελληνικές τράπεζες
![Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/avax-600x401.jpg)
Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx για το διάστημα 2024-2028 - Η avax εκτιμάται ότι θα παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές τα επόμενα έτ
![Τράπεζες: Γιατί φορτώνουν με επιπλέον έξοδα το τελευταίο τρίμηνο του 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_banking24a-600x352.png)
Γιατί «φορτώνουν» με επιπλέον έξοδα τους ισολογισμούς οι τράπεζες - Ο πήχης για τα μερίσματα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από τις τράπεζες