Να περιορίζεται, κυρίως, σε δωρεές, διαμαρτυρίες και άλλα είδη ακτιβισμού φαίνεται η λέξη «κλιματική αλλαγή» στο Χόλιγουντ, καθώς, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από μελέτη, η αναφορά στο ζήτημα αυτό είναι αρκετά σπάνια σε ταινίες και σειρές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει διασημότητες, όπως ο Ντι Κάπριο, η Τζέιν Φόντα ή και ο Ντον Τσιλ, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, με τον Ντι Κάπριο να πρωταγωνιστεί, επίσης, και στο “Don’t Look Up”, ταινία που αναφέρεται στον κίνδυνο της απάθειας της ανθρωπότητας απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο, βάσει μίας νέας μελέτης, η οποία βασίστηκε σε 37.453 κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σενάρια, από το 2016 μέχρι το 2020, μόνο το 2,8% της μυθοπλασίας φαίνεται να αναφέρεται σε λέξεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Απόρροια αυτής της διαπίστωσης, η δημοσίευση ενός σχεδίου δράσης, την Τρίτη, με όνομα “Good Energy: A Playbook for Screenwriting in the Age of Climate Change”, στο οποίο προτείνονται διάφοροι τρόπο προσέγγισης του ζητήματος μέσω ταινιών και σειρών, με συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφορές

Όπως αναφέρει και η αρχισυντάκτρια του εν λόγω σχεδίου δράσης: «Προσεγγίζουμε το ζήτημα ευρύτερα, προβάλλοντας και τις επιπτώσεις του προβλήματος αλλά και τις λύσεις», με μία εύκολη λύση να αποτελεί, αναφορικά, το να βάλουμε ηλιακούς συλλέκτες στο εξωτερικό των κτηρίων.

Συχνές αναφορές, επίσης, στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής σε σκηνές ταινιών ή σειρών μπορούν, επίσης, να φανούν αποτελεσματικές έναντι του προβλήματος.

Ακόμη, η Φόρτενμπερι, σεναριογράφος (“The Handmaid ‘s Tale”) και θεατρικός συγγραφέας, έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα ότι η βιομηχανία ψυχαγωγίας θα πρέπει να επανεξετάσει όχι μόνο το τι γράφει αλλά και το για ποιους γράφει, επισημαίνοντας ότι στα σενάρια θα πρέπει να γίνονται και αναφορές σε απλούς πολίτες, οι οποίοι επηρεάζονται σημαντικά από το εν λόγω ζήτημα, όπως π.χ. ένας αγρότης στο Περού ή το Κεντάκι.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μία γενική «αφύπνιση» στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, με αρκετά ντοκιμαντέρ και προγράμματα να αναφέρονται σε αυτό, γεγονός που γεννά την ελπίδα ότι και οι σεναριογράφοι θα ξεκινήσουν σταδιακά να αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή σε διάφορες ταινίες και σειρές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα