Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν – για πρώτη φορά στα χρονικά – τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Σε πραγματικές τιμές –αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός–, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας τα 2,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει το Ινστιτούτο. Που σημαίνει πως οι δαπάνες στον τομέα αυτό αυξήθηκαν και τα δύο χρόνια που ο κόσμος πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Μολαταύτα, οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στα προγράμματα κυρίως δυτικών κυβερνήσεων για την τόνωση των οικονομιών τους, ώστε να ανακάμψουν μετά την ύφεση που έφεραν τα lockdowns του 2020.
Έτσι, ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1%, στο 2,2%.
Ρεκόρ
«Ακόμη κι εν μέσω του αντίκτυπου της πανδημίας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μεγεθύνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ», συνοψίζει ο Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα, ερευνητής του SIPRI ειδικευμένος στις στρατιωτικές δαπάνες και στην παραγωγή όπλων.
«Υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε πραγματικές τιμές, λόγω του πληθωρισμού. Σε ονομαστικές τιμές, πάντως, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%», προσθέτει.
Η «πεντάδα»
Οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία.
Το SIPRI σημειώνει ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% του ΑΕΠ, στο 3,5%, ή στα 801 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει μείωση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη, αν και το Ινστιτούτο διευκρινίζει πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στις «τεχνολογίες επόμενης γενιάς».
Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9%, στα 65,9 δισεκ. δολάρια, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φθάνοντας στο 4,1% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή βοηθήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των υδρογονανθράκων που εξάγει η Ρωσία, καθώς προετοιμαζόταν να προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία
Το Κίεβο από τη δική του πλευρά κατέγραψε μείωση των στρατιωτικών δαπανών του το 2021 στα 5,9 δισεκ. δολάρια, ωστόσο το ποσό αυτό αντιστοιχεί μολαταύτα στο 3,2% του ΑΕΠ της Ουκρανίας. Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ξέσπασε η σύρραξηξ με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 72%.
Στην Ασία
Στην Ασία, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,7%, στα 293 δισεκ. δολάρια. Πρόκειται για την 27η συναπτή χρονιά μεγέθυνσής του ποσού που ανακοινώνεται επισήμως ότι διατέθηκε για την άμυνα, που όμως εκτιμάται πως στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω του τρόπου υπολογισμού του από το Πεκίνο. Η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών φαίνεται πως ωθεί προς τα πάνω αυτές άλλων κρατών της περιφέρειας: στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 54,1 δισεκατομμύρια δολάρια – είναι η μεγαλύτερη αύξησή τους από το 1972 –, ενώ στην Αυστραλία κατά 4% φθάνοντας τα 31,8 δισεκ. δολάρια.
Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών καταγράφηκε επίσης στο Ιράν, για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, έφθασαν τα 24,6 δισεκ. δολάρια. Ακόμη πιο θεαματική ήταν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Νιγηρίας, κατά 56%, στα 4,5 δισεκ. δολάρια, καθώς οι αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολλαπλές κρίσεις ασφαλείας — τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, συμμοριών κακοποιών, αυτονομιστικών οργανώσεων.
Latest News
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα