![Εκλογές – Γαλλία: Πόσοι επέλεξαν «άκυρο» ή «λευκό», πόσοι απείχαν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/2022-04-24T171942Z_746907644_UP1EI4O1C4RTL_RTRMADP_5_FRANCE-ELECTION.jpg)
Το 28% του εκλογικού σώματος στη Γαλλία ή αλλιώς 13.600.000 ψηφοφόροι απείχαν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για ένα ποσοστό ρεκόρ που «σημάδεψε» την εκλογική αναμέτρηση. Εάν σε αυτούς τους αριθμούς συνυπολογίσουμε και τα 2,2 εκατομμύρια λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια το αποτέλεσμα για τους δύο μονομάχους φαίνεται διαφορετικό.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που ισχύουν στο εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, η λευκή ψήφος υπολογίζεται χωριστά (από τα άκυρα ψηφοδέλτια), αλλά δεν αποτελεί μέρος των ψήφων που προσμετρώνται στο αποτέλεσμα.
Τα αποτελέσματα στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων
Εάν τα λευκά ψηφοδέλτια υπολογίζονταν στις προεδρικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα είχε εκλεγεί με 58,5% αλλά με 54,7% των αναγνωρισμένων ψήφων, ενώ το ποσοστό της Λεπέν θα ήταν 38,8% από 41,5%, με τα λευκά να ανέρχονται σε 6,5%.
Αν προσθέσουμε τα άκυρα ψηφοδέλτια και την αποχή, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επανεξελέγη με μόλις 38,5% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ενώ η Λεπέν από την άλλη συγκέντρωσε το 27,3% των ψήφων. Συνολικά οι δύο υποψήφιοι έλαβαν το 65,8% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/04/Screenshot-2022-04-25-093047.jpg)
Στο πρώτο σχεδιάγραμμα είναι οι ψήφοι όπως καταγράφηκαν επίσημα. Στο δεύτερο συμπεριλαμβάνεται η λευκή ψήφος και στο τρίτο εμφανίζονται τα ποσοστά στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των λευκών και άκυρων ψήφων μειώθηκε σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, στον οποίο συμμετείχαν οι ίδιοι δύο φιναλίστ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο
![«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/12_02_ot_botilia_EXO3-600x352.png)
«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]
Στα αζήτητα από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα προτάσεις για οδικά έργα που θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό της Αθήνας – Αργούν νέα λεωφορεία, βαγόνια και Γραμμή 4 του Μετρό
![Κωνσταντίνος Τασούλας: Εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήψους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/TASOUL-600x400.jpeg)
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Εξελέγη με 160 ψήψους
Γίνεται ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο
![Ακίνητα: Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/evakinita6045-600x400.jpg)
Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Πώς θα γίνει η διόρθωση
Μπορούν να δηλωθούν ακίνητα με τη διαδικασία του «πρόδηλου σφάλματος» – Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν συμβόλαια δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας