Τρεις μήνες προθεσμία έχουν περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι (ξεχωριστά ΑΦΜ) για να υποβάλουν τη νέα φορολογική δήλωσή τους εν μέσω ακρίβειας και ανησυχίας ότι τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν θα κρύβουν πρόσθετους φόρους.
Από τη μεριά τους αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εφετινές δηλώσεις όχι μόνο δεν κρύβουν παγίδες, αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που θα έχουν ελάφρυνση της φορολογίας τους λόγω του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2021 από επιχειρηματική δραστηριότητα, από ενοίκια, από ελευθέρια επαγγέλματα, από αγροτικές εργασίες, από μερίσματα κ.λπ.
Eισφορά αλληλεγγύης
Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που και για εκείνους έχει «παγώσει» η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2021 και 2022 δεν θα δουν κάποια διαφορά στα εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς η όποια διαφορά έχει προκύψει απευθείας στον μηνιαίο μισθό τους λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου.
Από την άλλη, για εφέτος δεν ισχύει κάποια ιδιαίτερη – ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 30% του ετήσιου εισοδήματος σε αποδείξεις με ηλεκτρονικές πληρωμές, ούτε μειωμένα τεκμήρια για τους πληττόμενους από την πανδημία.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε και όσοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τα έντυπα της Εφορίας και πληρώσουν έως 29 Ιουλίου 2022 εφάπαξ τον φόρο στην περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος θα έχουν έκπτωση φόρου 3%.
Ομως όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής θα μπορέσουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2023.
Καινοτομίες
Πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από εφέτος προχώρησε σε σημαντικές καινοτομίες προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αλλά και να γίνουν πιο γρήγορες και πιο ουσιαστικές οι διασταυρώσεις σε εισοδήματα και δαπάνες ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Πριν καν μπορέσουν να ανοίξουν την προσυμπληρωμένη σε μεγάλο βαθμό φορολογική δήλωσή τους, οι φορολογούμενοι καλούνται να ενημερώσουν – επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021, παρέχεται εκ νέου δυνατότητα κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE. Η Εφορία ζητεί κινητό και σταθερό τηλέφωνο καθώς και ένα προσωπικό email του φορολογουμένου και, αν υπάρχει, και του λογιστή τους.
Ξεχωριστός πίνακας
Μόλις ολοκληρωθεί η αρχική αυτή διαδικασία, ο φορολογούμενος μπορεί να δει για πρώτη φορά έναν συγκεντρωτικό πίνακα (ξεχωριστό για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης) με τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.) όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων εφέτος γίνεται νωρίς, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τους φορολογουμένους και «προχωρήσαμε σε μια σειρά βελτιώσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών στην υποβολή των δηλώσεων, αλλά και την επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας τους, ώστε να αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα τις δυνατότητες έγκαιρης ψηφιακής ενημέρωσής τους». Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή του Taxis (www.aade.gr) στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημ. γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Οι υπόχρεοι υποβολής
Για εφέτος, υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση είναι μεταξύ άλλων:
– Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
– Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης.
– Οι κάτοικοι εξωτερικού όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδας.
– Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
– Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Οι 8 αλλαγές στο έντυπο Ε1
Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο βασικό έντυπο της Εφορίας (Ε1) δεν ξεπερνούν τις οκτώ και συγκεκριμένα αφορούν τους εξής κωδικούς:
1. Κωδικοί 043-044 για όσους έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
2. Κωδικοί 873-874 όπου αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
3. Κωδικοί 081, 082, 083 όπου στο ενοίκιο που καταβλήθηκε για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
4. Κωδικοί 084, 085, 086 όπου για ενοίκιο που καταβλήθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
5. Κωδικός 087 που αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν και πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
6. Κωδικοί 818, 820 και 822 οι οποίοι συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
7. Κωδικοί 633-634 στους οποίους δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ και οι οποίοι δεν ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
8. Κωδικός 033 που συμπληρώνεται από τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο και τα μη κοινά τέκνα του.
Εκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος και για φοιτητές
Επεκτείνεται και στους φοιτητές η έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος καθώς θα επιδοτηθούν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2022 για τους λογαριασμούς που αφορούν μισθωμένη φοιτητική στέγη. Για το λόγο αυτόν δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις εφετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του. Επίσης, για πρώτη φορά συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ