Η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην κρίση της Ουκρανίας είναι ελλιπής. Το ταμείο, με έδρα την Ουάσιγκτον, περιγράφει εκτενώς, στην τελευταία του έκθεση, τις μόνιμες ζημιές που θα επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν συντονισμένη δράση. Ωστόσο, η έκκλησή του αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει, πρώτα, από την Ουάσινγκτον.
Η έκθεση του ταμείου, την Τρίτη, αποκαλύπτει τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3,6%, τη φετινή χρονιά, 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Ο πληθωρισμός θα είναι αρκετά υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά την εισβολή, το ΔΝΤ έχει διαθέσει μόλις 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα «ταχεία χρηματοοικονομικά του μέσα» στην Ουκρανία και έχει δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό, για να λαμβάνει κεφάλαια από δωρητές, ώστε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να καλύψει ανάγκες μιας χώρας της οποίας η οικονομία, σύμφωνα με το ταμείο, πρόκειται, φέτος, συρρικνωθεί κατά 35%.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τη φετινή χρονιά, η Ουκρανία θα χάσει περίπου το 9% του ΑΕΠ σε φορολογικά έσοδα– και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια συντηρητική εκτίμηση. Με βάση το ΑΕΠ του περασμένου έτους, αυτό θα μεταφραζόταν σε απώλεια δημοσιονομικών εσόδων ύψους σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με άλλα λόγια: η οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ στην Ουκρανία, μέχρι στιγμής, ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα χαμένων φορολογικών εσόδων για την κυβέρνηση του Κιέβου.
Είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις χώρες με προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους να σχεδιάσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές. H επικέντρωσή του στον σκοπό αυτό και η πολύπλοκη δομή του συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «οικονομικός πυροσβέστης» σε μεγαλύτερες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού ή ο σημερινός πόλεμος, όπως τόνισε, την περασμένη εβδομάδα, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Εντούτοις, όντας ο ύστατος δανειστής, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το Κίεβο πρέπει να πληρώσει τους δασκάλους και τους αστυνομικούς, αλλά και τους ιδιαίτερα αναγκαίους στρατιώτες, ώστε να συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί κανονικά. Και το ταμείο θα πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο να πείσει και τις υπόλοιπες χώρες, όπως τις κυβερνήσεις των μετόχων του, ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από πραγματική βοήθεια.
Η αδύναμη απάντηση του ΔΝΤ θα αποτελέσει «τροφή για σχόλια» για τους επικριτές του, όπως η Γέλεν, οι οποίοι θα αρχίσουν να σκέφτονται μήπως η διακυβέρνησή του αποτελεί το μεγαλύτερό του πρόβλημα. Ο κίνδυνος, λοιπόν, που αντιμετωπίζουμε, σήμερα, είναι η κατάρρευση, σε έναν πολωμένο κόσμο, ενός οργανισμού όπου η Κίνα και η Ρωσία μαζί έχουν σχεδόν τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Latest News
Ακριβή μου καφεΐνη - Το αυξανόμενο κόστος μίας δόσης
Το κλίμα, οι ασθένειες και οι λανθασμένοι κανονισμοί στριμώχνουν τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας
Πώς ο Μασκ απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, που τώρα υποστηρίζεται από τον Ζάγκερμπεργκ, κινδυνεύει να διασπείρει την παραπληροφόρηση
Ρίσκο και η ανθεκτικότητα, οι λέξεις-κλειδιά για το 2025
Όπως πάντα, η χρονιά που έρχεται θα επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν υπήρχαν ούτε στα πιο περίτεχνα σενάρια
Αυτή θα είναι η χρονιά του vivere pericolosamente στις επενδύσεις
Οι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο επανερχόμενος πρόεδρος Τραμπ
Γιατί η πολιτική κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
Ο Κάρτερ έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι οι ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και στους λογαριασμούς παντοπωλείων σε σχέση με μακροπρόθεσμα ζητήματα
Τα «ήξεις, αφήξεις» Πάουελ και οι παλινωδίες της Fed
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια
Πώς ο Πάουελ έκλεψε τα... Χριστούγεννα
Η προφανής χαλάρωση της Fed αναφορικά με τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έχει κάτσει άσχημα στις αγορές