Η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην κρίση της Ουκρανίας είναι ελλιπής. Το ταμείο, με έδρα την Ουάσιγκτον, περιγράφει εκτενώς, στην τελευταία του έκθεση, τις μόνιμες ζημιές που θα επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν συντονισμένη δράση. Ωστόσο, η έκκλησή του αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει, πρώτα, από την Ουάσινγκτον.
Η έκθεση του ταμείου, την Τρίτη, αποκαλύπτει τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3,6%, τη φετινή χρονιά, 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Ο πληθωρισμός θα είναι αρκετά υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά την εισβολή, το ΔΝΤ έχει διαθέσει μόλις 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα «ταχεία χρηματοοικονομικά του μέσα» στην Ουκρανία και έχει δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό, για να λαμβάνει κεφάλαια από δωρητές, ώστε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να καλύψει ανάγκες μιας χώρας της οποίας η οικονομία, σύμφωνα με το ταμείο, πρόκειται, φέτος, συρρικνωθεί κατά 35%.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τη φετινή χρονιά, η Ουκρανία θα χάσει περίπου το 9% του ΑΕΠ σε φορολογικά έσοδα– και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια συντηρητική εκτίμηση. Με βάση το ΑΕΠ του περασμένου έτους, αυτό θα μεταφραζόταν σε απώλεια δημοσιονομικών εσόδων ύψους σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με άλλα λόγια: η οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ στην Ουκρανία, μέχρι στιγμής, ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα χαμένων φορολογικών εσόδων για την κυβέρνηση του Κιέβου.
Είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις χώρες με προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους να σχεδιάσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές. H επικέντρωσή του στον σκοπό αυτό και η πολύπλοκη δομή του συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «οικονομικός πυροσβέστης» σε μεγαλύτερες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού ή ο σημερινός πόλεμος, όπως τόνισε, την περασμένη εβδομάδα, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Εντούτοις, όντας ο ύστατος δανειστής, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το Κίεβο πρέπει να πληρώσει τους δασκάλους και τους αστυνομικούς, αλλά και τους ιδιαίτερα αναγκαίους στρατιώτες, ώστε να συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί κανονικά. Και το ταμείο θα πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο να πείσει και τις υπόλοιπες χώρες, όπως τις κυβερνήσεις των μετόχων του, ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από πραγματική βοήθεια.
Η αδύναμη απάντηση του ΔΝΤ θα αποτελέσει «τροφή για σχόλια» για τους επικριτές του, όπως η Γέλεν, οι οποίοι θα αρχίσουν να σκέφτονται μήπως η διακυβέρνησή του αποτελεί το μεγαλύτερό του πρόβλημα. Ο κίνδυνος, λοιπόν, που αντιμετωπίζουμε, σήμερα, είναι η κατάρρευση, σε έναν πολωμένο κόσμο, ενός οργανισμού όπου η Κίνα και η Ρωσία μαζί έχουν σχεδόν τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Latest News
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Το νέα σενάρια της Disney παραβλέπουν τον… Ντάμπο στο δωμάτιο
Η Walt Disney παρουσίασε με τόλμη μια τριετή πρόβλεψη, αλλά της διαφεύγουν κάποια πράγματα
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Γιατί τελικά η μεγαλύτερη σύγκρουση του Μασκ είναι με τον Τραμπ
Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, είναι ήδη βαθιά συνυφασμένο με το κράτος
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της