
Η αντιμετώπιση των προσπαθειών της Ρωσίας για διεξαγωγή ηλεκτρομαγνητικού πολέμου (EW) στην Ουκρανία δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ανταποκρινόμαστε γρήγορα και να τερματίζουμε αμέσως τέτοιες επιθέσεις, δηλώνουν ειδικοί του Πενταγώνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Defense News (στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, ο πύραυλος Falcon 9 Starlink εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ).
Μπορούν να μάθουν πολλά
Αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερες στην ταχεία απόκρισή τους στον ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο, είπαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης C4ISRNET – την περασμένη εβδομάδα και μπορούν να μάθουν πολλά από το πώς ο ιδιωτικός τομέας χειρίστηκε αυτές τις καταστάσεις.
Ο στρατηγός Τέιντ Κλαρκ, επικεφαλής της Ανώτερης Διοίκησης Ηλεκτρομαγνητικού Φάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, είπε ότι οι σύγχρονοι πόλεμοι θα περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο, ιδιαίτερα για να διαμορφώσουν το πεδίο της μάχης όταν αρχίζουν οι συγκρούσεις.
Ο Ντέιβ Τρέμπερ, διευθυντής ηλεκτρονικού πολέμου για το Γραφείο του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, επισήμανε την ικανότητα της SpaceX τον περασμένο μήνα να ανακόψει γρήγορα τη ρωσική προσπάθεια να εμποδίσει την ευρυζωνική υπηρεσία του δορυφόρου Starlink, η οποία κρατούσε την Ουκρανία συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο.
Φωτογραφίες AP
Ο ιδρυτής της SpaceX, Ίλον Μασκ, κατηύθυνε χιλιάδες τερματικούς σταθμούς Starlink στην Ουκρανία, αφού αξιωματούχος τού έστειλε tweet ζητώντας βοήθεια για να κρατήσει την πολιορκημένη χώρα online.
«Ηταν εντυπωσιακό»
«Την επόμενη μέρα [αφού δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης αναφορές για την προσπάθεια παρεμβολής της Ρωσίας], το σύστημα Starlink εγκατέστησε μια γραμμή κώδικα και την αντιμετώπισε», είπε ο Τρέμπερ.
«Και ξαφνικά αυτή η [ρωσική επίθεση παρεμβολών] δεν ήταν πλέον αποτελεσματική. Από τη σκοπιά του τεχνολόγου του EW, αυτό είναι φανταστικό… και το πώς το έκαναν αυτό ήταν επίσης εντυπωσιακό για μένα» πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, έχει ένα «σημαντικό χρονοδιάγραμμα για να κάνει τέτοιου είδους διορθώσεις», καθώς μπερδεύεται με τις αναλύσεις του τι συνέβη, τις αποφάσεις για το πώς να το διορθώσει και τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη διόρθωση.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε αυτή την ευελιξία», είπε ο Τρέμπερ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την ηλεκτρομαγνητική μας στάση για να μπορέσουμε να αλλάξουμε, πολύ δυναμικά, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε χωρίς να χάσουμε την ικανότητά μας στην πορεία».
Η εφεδρεία είναι επίσης κρίσιμος παράγοντας, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε ένα άλλο σύστημα, εάν μια επίθεση EW καταφέρει να τις χτυπήσει, πρόσθεσε ο Τρέμπερ.
Να βρουν νέα συστήματα
Οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν πολύ πιο καινοτόμα όταν πρόκειται για την κατασκευή νέου εξοπλισμού EW, είπε ο Κλάρκ. Δεν θα είναι αρκετό να αγοράσουμε απλώς αναβαθμισμένες εκδόσεις παλαιότερων συστημάτων, – οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν νέα συστήματα που επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ταχύτητα, πρόσθεσε.
Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης σε συστήματα επόμενης γενιάς για να μπορούν να ανταποκρίνονται ταχύτερα.
Η αυξημένη χρήση της ψηφιακής μηχανικής μπορεί επίσης να βοηθήσει τον στρατιωτικό να μοντελοποιήσει νέο εξοπλισμό με υπολογιστή και να επιλύσει τις ατέλειες πριν περάσει από τη χρονοβόρα τυπική διαδικασία απόκτησης και δοκιμής.
Ο Κλάρκ είπε ότι το υπό ανάπτυξη Compass Call της Πολεμικής Αεροπορίας, το EC-37B, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η ψηφιακή μηχανική μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία προσεγγίζει τις νέες δυνατότητες ηλεκτρομαγνητικού πολέμου.
Οι κωδικοποιητές λογισμικού και οι μηχανικοί συνεργάζονται με τους χειριστές του Compass Call στο έδαφος για να βρουν δημιουργικούς τρόπους παρεμπόδισης των σημάτων του εχθρού, είπε ο Κλαρκ.
Η Ουκρανία έχει διδάξει πολλά
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διδάξει πολλά στις ΗΠΑ για την πολυπλοκότητα και την αξιοπιστία του ρωσικού εξοπλισμού, πρόσθεσαν, και την ικανότητα των στρατευμάτων τους να εκτελούν αποστολές με συγχρονισμένο τρόπο.
Συγκεκριμένα, μας έχει δείξει πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύεται σωστά το προσωπικό που έχει επιλεγεί για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, είπε ο Τρέμπερ.
Η προσπάθεια να πραγματοποιήσετε EW ενώ προχωράτε μέσα στην περιοχή στην οποία εισβάλλετε, και όχι σε ασφαλή τοποθεσία, το κάνει ακόμη πιο δύσκολο.
«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, εάν δεν έχετε καλά εκπαιδευμένους χειριστές», ανέφερε ο Τρέμπερ. «Ο βαθμός συντονισμού και συγχρονισμού αυτών των τύπων λειτουργιών είναι τέτοιος που ο υπό εκπαίδευση χειριστής θα έχει λιγότερο χρόνο να αντιμετωπίσει με επιτυχία τέτοιου είδους γεγονότα».
Ο Τρέμπερ ανάφερε ότι το Πεντάγωνο περίμενε μια «πολύ ισχυρότερη» εμφάνιση EW από τη Ρωσία – αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι προσπάθειές της απέτυχαν.


Latest News

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Στο... διάστημα ταξιδεύουν τα data centers
Η τοποθέτηση data centers στο διάστημα ή στο φεγγάρι θα λύσει πολλά προβλήματα

Γιατί κινδυνεύει η Silicon Valley από έναν εμπορικό πόλεμο
Τα συμφέροντα της Silicon Valley έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κίνημα που έβαλε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια