Σε υψηλό διετίας «σκαρφάλωσε» το δολάριο, καθώς τις παγκόσμιες αγορές σαρώνει ένα κύμα αποστροφής κινδύνου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό Γουάν καταγράφει τριήμερο σερί ισχυρών απωλειών – των ισχυρότερων εδώ και τέσσερα χρόνια, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στον τρίτο μήνα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για νέο κύμα κορωνοϊού σε ολόκληρη την Κίνα να προκαλεί αναταράξεις στις κινεζικές μετοχές, οι επενδυτές απομακρύνονται από το αυστραλιανό δολάριο και το υπεράκτιο κινεζικό Γουάν.
Αποστροφή κινδύνου
Συγκεκριμένα, ο δείκτης δολαρίου – που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» ξένων νομισμάτων – ανήλθε στα 101.86, επίπεδο που είχε να αγγίξει από τον Μάρτιο του 2020, με αναλυτές να σημειώνουν ότι το αμερικανικό νόμισμα γίνεται ξανά ολοένα και περισσότερο «της μόδας», δεδομένων των δυσοίωνων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και της ρητορικής της Fed για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Την κυριαρχία του δολαρίου υποβοηθά ο αγώνας της Κίνας να περιορίσει την COVID-19, που ενισχύει την αποστροφή κινδύνου.
Στην Κίνα
Στον αντίποδα, το Γουάν της Κίνας υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους έναντι του δολαρίου, ευρισκόμενο τελευταία στα 6,5615 Γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών συναλλάγματος (RRR) κατά 100 μονάδες βάσης στο 8% από τις 15 Μαΐου, για να «βελτιώσει την ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρησιμοποιούν κεφάλαια συναλλάγματος», σύμφωνα με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην επιβράδυνση της υποτίμησης του Γουάν.
Γεν, κορώνα, ευρώ
Υποχώρηση καταγράφει όμως και το αυστραλιανό δολάριο, μετά την μεγάλη άνοδο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 0,7176 δολάρια ΗΠΑ και κατά 1,4% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 91,88 Γεν.
Η νορβηγική κορώνα υποχώρησε επίσης σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Ευρύτερα πάντως στην αγορά συναλλάγματος επικρατεί αστάθεια, η οποία επηρεάζει και το Ευρώ που υποχώρησε κατά 0,9% στα 1,0717 δολάρια.
Με βάση τα γερακίσια σχόλια της τελευταίας εβδομάδας από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Κεντρικές Τράπεζες, οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
Latest News
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Σε υψηλό διετίας το δολάριο - Πλησιάζει το parity με το ευρώ
Μειώνονται οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve γεγονός που επηρεάζει το δολάριο
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Στην… τάξη του 2025 η Metlen – Ποιοι θα είναι οι «rookies» των IPOs του Λονδίνου φέτος
Οι Financial Times συγκέντρωσαν τις εταιρείες που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Λονδίνο φέτος και τις παρουσίασε ανά κλάδο
Υπό πίεση και σήμερα οι ευρωαγορές – Ανησυχία στο Λονδίνο
Η αβεβαιότητα είναι ακόμη παρούσα
Αμερικανικές πιέσεις δέχτηκαν και οι ασιατικές αγορές
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,19%
Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο με φόντο τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ευρύτερες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού στους κορυφαίους αγοραστές της
Οι traders ποντάρουν σε περαιτέρω αδυναμία της στερλίνας
Η στερλίνα αποδείχθηκε το πιο εύθραυστο νόμισμα μεταξύ των ομολόγων της στις ανεπτυγμένες χώρες την περασμένη εβδομάδα
«Όλα τα λεφτά» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τις αγορές - Τι αναμένουν Fed, αναλυτές και επενδυτές
Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έφεραν τα πάνω-κάτω στις αγορές - Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια
Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και η ανησυχία στις αγορές
Αυτό που τρομάζει τις αγορές, είναι ότι η πρόσφατη ανόδος των αποδόσεων στα ομόλογα δεν φαίνεται να αντανακλά τις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.