
Όλο και πιο πιθανή γίνεται η προοπτική δραστικής μείωσης των αεροπορικών πτήσεων από και προς τη Βαρσοβία από την 1η Μαΐου, εφόσον δε βρεθεί λύση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της πολωνικής ΥΠΑ σε σχέση με τις αμοιβές και τους όρους εργασίας τους.
Σχεδόν το 90% των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Βαρσοβία επέλεξαν να παραιτηθούν αντί να αποδεχτούν τον νέο κανονισμό εργασίας, ο οποίος, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, απειλεί την ασφάλεια των πτήσεων. Κάποιοι έχουν ήδη αποχωρήσει και η περίοδος προειδοποίησης για τους υπόλοιπους 136 λήγει στις 30 Απριλίου.
Αυτό θα αφήσει τα δύο κύρια αεροδρόμια της πολωνικής πρωτεύουσας με μόνο 26 ελεγκτές και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων από και προς τη Βαρσοβία, αλλά και στις διερχόμενες από τον εναέριο χώρο της, πτήσεις.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεις ότι από την 1η Μαΐου, τα διεθνή αεροδρόμια Chopin και Modlin θα λειτουργούν μόνο από τις 9.30 έως τις 17.00 τοπική ώρα λόγω έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Ποιες εταιρείες πλήττονται
Οι επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες θα περιλαμβάνουν την LOT Polish Airlines, τη Wizz Air και τη Lufthansa, καθώς και οι τρεις εκτελούν δρομολόγια εκτός του αεροδρομίου Chopin και τη Ryanair, η οποία πετά από το Modlin.
Η Ryanair δήλωσε την Τρίτη ότι είχε παραπονεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομοθεσία επειδή πιστεύει ότι η λίστα των προορισμών με προτεραιότητα ευνοεί άδικα την LOT.
«Η πολωνική κυβέρνηση πρώτα κακοδιαχειρίστηκε τη μισθολογική διαμάχη με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Βαρσοβίας και τώρα έδειξε πλήρη περιφρόνηση για τους επιβάτες της Ryanair, επιλέγοντας να προστατεύσει μη βασικά δρομολόγια της LOT… εις βάρος βασικών δρομολογίων της Ryanair όπως η Στοκχόλμη και το Μιλάνο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι.
Οι συνομιλίες μεταξύ του συνδικάτου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και του εργοδότη τους, της Πολωνικής Υπηρεσίας Αεροναυτιλίας (PANSA) ήταν προγραμματισμένο να επαναληφθούν την Τρίτη.
Μείωση αποδοχών και 12ωρες βάρδιες
Μεταξύ των προτάσεων που θεωρούνται απαράδεκτες από το συνδικάτο είναι η μείωση των αποδοχών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η αύξηση από οκτώ σε 12 στον μέγιστο αριθμό ωρών που μπορούν να εργαστούν σε μια βάρδια και η δυνατότητα των ελεγκτών να εργάζονται μόνοι τους.
Η κυβέρνηση λέει ότι αποδέχτηκε τις προτάσεις για την ασφάλεια και ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται πλέον σε ζητήματα μισθών, αλλά ότι οι προσδοκίες των ελεγκτών είναι πολύ υψηλές, ειδικά δεδομένης της μείωσης της εναέριας κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας COVID-19.
Ωστόσο, το συνδικάτο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας τονίζει ότι οι ανησυχίες του για την ασφάλεια δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς και ότι η κυβέρνηση παραποιεί το πόσα χρήματα πραγματικά κερδίζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.


Latest News

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον