
Το πράσινο φως για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ισπανία και Πορτογαλία, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την μείωση της πίεσης που δέχονται τα νοικοκυριά τους από το ράλι του ενεργειακού κόστους.
Πρόκειται για «πολιτική συμφωνία», εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντίστοιχος ομόλογος της από την Πορτογαλία.
Η συμφωνία ορίζει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος περίπου κατά 40% τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία. Ο μηχανισμός θα είναι προσωρινός και η διάρκεια του ορίστηκε στους δώδεκα μήνες.
➡️España 🇪🇸 y Portugal🇵🇹 llegan a un acuerdo con la @ComisionEuropea
para activar un mecanismo temporal que abarate el precio de la electricidad👉Este mecanismo durará 12 meses
👉El precio medio del gas en este periodo será de alrededor de 50€ pic.twitter.com/VQ6PSEllhK— Transición Ecológica y Reto Demográfico (@mitecogob) April 26, 2022
«Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε όλους τους καταναλωτές που έχουν εκτεθεί στην ενεργειακή κρίση» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο επισημαίνοντας πως η τωρινή τιμή αναφοράς στην αγορά χονδρικής στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου στα 90 ευρώ.
Σημειωτέον πως η αρχική πρόταση από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε Μαδρίτη και Λισαβόνα ζήταγε ένα πλαφόν στα 30 ευρώ ανά MWh. Βασικό τους επιχείρημα δε, ήταν πως η απομόνωση της Ιβηρικής χερσονήσου περιόριζε τις ενεργειακές της διασυνδέσεις με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ισπανία και Πορτογαλία πίεζαν από κοινού τις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στο «ενεργειακό νησί της Ιβηρικής» ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, πριν και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία που έκανε τις συνθήκες στην ενεργειακή αγορά ακόμη πιο δύσκολες. Μάλιστα αμφότερες οι χώρες είχαν σχετικά χαμηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εισάγουν φυσικό αέριο κυρίως από την γειτονική Αλγερία, ενώ έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά και την εγχώρια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.


Latest News

Καμπανάκι Scope προς ΗΠΑ - Πότε θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητά της
Η Scope είναι η πρώτη εταιρεία αξιολόγησης που απευθύνει μια τόσο αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Honda «μετακομίζει» στις ΗΠΑ- Σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή απο Καναδά και Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Honda πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων

Μπαϋρού: Το χρέος και το δημόσιο έλλειμα καθιστούν τη Γαλλία ευάλωτη
Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι αποσταθεροποίησης», λέει ο πρωθυπουργός Μπαϋρού

ΕΕ και ΗΠΑ μιλούσαν επί δυόμιση ώρες για τους δασμούς... χωρίς αποτέλεσμα
ΕΕ και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για το θέμα των δασμών αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη

Bank of America: Νέο ρεκόρ από τις συναλλαγές μετοχών – Αύξηση εσόδων από δάνεια
Τα έσοδα της Bank of America από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 17% στα 2,18 δισ. δολάρια

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς