
Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα, που θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα, το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση. Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για το 60-70% της γονιμοποίησης των φυτών και η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους έχει απασχολήσει σοβαρά τους επιστήμονες, καθώς η εξαφάνισή τους θα συνιστούσε απειλή για μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη.
Μάλιστα λένε πως εάν χαθούν οι μέλισσες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τελειώσει και ο άνθρωπος. Το είχε πει και ο ίδιος ο Αινστάιν: «Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει»
Το πείραμα
Και όμως το υπέροχο αυτό πλάσμα δεν μπορεί να πετάξει επάνω από ήρεμα νερά ή από κάποιον καθρέπτη. Πέφτει. Ένα πείραμα για το πέταγμα της μέλισσας που έγινε το 1963 κατέγραψε κάτι παράξενο.
Οι μέλισσες πετούσαν με άνεση και διέσχιζαν μια λίμνη μόνο εάν υπήρχαν κυματισμοί – έστω και μικροί – επάνω σε αυτή. Όταν η λίμνη ήταν «λάδι» οι μέλισσες πετούσαν για λίγο και μετά από κάποια δευτερόλεπτα, έπεφταν με το κεφάλι και πνίγονταν.
Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει το γιατί. Χρόνια μετά οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν το πείραμα του 1963 για να εντοπίσουν τον λόγο και διαπίστωσαν ότι μέλισσες παρακολουθούν το έδαφος από κάτω για να ρυθμίσουν το ύψος της πτήσης τους. (Eδώ η δημοσίευση)
Οι επιστήμονες έκαναν λοιπόν το εξής: Μέσα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο διάδρομο μήκους 220 εκατοστών τοποθέτησαν καθρέπτες στο πάτωμα και το ταβάνι τους οποίους αρχικά κάλυψαν.

Οι μέλισσες πέταξαν με άνεση από την μια άκρη στην άλλη, χωρίς να αλλάζουν καθόλου το ύψος τους. Στη συνέχεια αποκάλυψαν τους καθρέπτες στο πάτωμα (κάτι που έκανε το «έδαφος» να φαίνεται μακριά), οι μέλισσες ύστερα από 40 εκατοστά πετάγματος στο ίδιο ύψος, άρχισαν να πέφτουν.
Όταν δε αποκάλυψαν και τον καθρέπτη στο ταβάνι οι μέλισσες δεν προλάβαιναν να κάνουν έστω 10 εκατοστά πτήσης και έπεφταν. Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν πως όταν υπάρχουν οπτικές ανωμαλίες στο έδαφος οι μέλισσες μπορούν να διατηρήσουν το ύψος τους ενώ πετούν.
Όταν δεν υπάρχουν οπτικές ανωμαλίες στο έδαφος οι μέλισσες μειώνουν το υψόμετρο σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν τη διακοπτόμενη οπτική ροή επειδή νομίζουν πως βρίσκονται πολύ ψηλά. Έτσι, νομίζοντας πως βρίσκονται πολύ πιο ψηλά από ότι πραγματικά είναι, συγκρούονται με το έδαφος.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων