Θύμα του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη με αφορμή τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο και το φόβο μιας επιβράδυνσης της οικονομίας της περιοχής έπεσε και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε κάτω από το όριο των 1,06 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2017.

Συγκεκριμένα, το ευρώ έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου καταγράφοντας χαμηλό πενταετίας στα 1,05860 δολάρια. Σταδιακά κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους ξεπερνώντας το όριο των 1,06 δολαρίων, όμως είναι σαφές ότι βρίσκεται σε σταθερή πίεση τις τελευταίες εβδομάδες.

Για το σύνολο του Απριλίου οι μέχρι τώρα απώλειες του ξεπερνούν το 4% και αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες τότε θα συμπληρώσει το χειρότερο μήνα του εδώ και επτά χρόνια.

Την ίδια ώρα ο δείκτης δολαρίου που καταγράφει την επίδοση του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών έτερων νομισμάτων σημείωνε νέα άνοδο κατά 0,3% στο 102,7 φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο σημείο του από το Μάρτιο του 2020.

«Ο φόβος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη αναζωπυρώθηκε από τις ειδήσεις που είχαν να κάνουν με τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία (και τη Βουλγαρία)» τόνισε η Τζέιν Φόλι της Rabobank, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπολογιστεί και το καθοδικό ρίσκο από τα νέα lockdown στην Κίνα.

«Οι λόγοι για την αδυναμία (του ευρώ) έχουν να κάνουν με τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης και τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στις νομισματικές αντιδράσεις (από τις κεντρικές τράπεζες) σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη» πρόσθεσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING Germany.

Σημειώνεται, πάντως, πως σε συνεχή πίεση βρίσκεται και η στερλίνα. Οι απώλειες του αγγλικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχουν ξεπεράσει το 2% αυτή την εβδομάδα και μάλιστα στα 1,2536 δολάρια κινείται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές