Με μια βουτιά που θύμισε τα τέλη του Φεβρουαρίου το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε σήμερα ότι δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από τα τεκταινόμενα στη Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση.
Εντονες ανησυχίες προκάλεσε η απόφαση του Κρεμλίνου να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου σε χώρες που δεν αποδέχονται τις πληρωμές του σε ρούβλια. Και αυτό αποτυπώθηκε στο -2,18% του γενικού δείκτη σήμερα, ο οποίος υποχώρησε στις 918,56 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 93 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: HSBC: Σύσταση «ουδέτερης θέσης» για τις μετοχές
Έτσι, μπορεί η Moody’s να έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και οι επενδυτές να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την επανέκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε έντονα πτωτική τροχιά. Ο μεγάλος κίνδυνος από την Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση βρίσκεται άλλωστε όλο και πιο κοντά, με τις ανησυχίες να έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, στον απόηχο της έλλειψης εμπορευμάτων και των προβλημάτων εφοδιασμού. Και σε αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ώστε να δοθεί “χώρος” στο οικονομικό επιτελείο για πιθανά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
Πάντως το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets παραμένει ενεργό, όπως φάνηκε και στην υψηλή ζήτηση για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%, με το κόστος δανεισμού αν και υψηλό – λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας – παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Διαβάστε ακόμη: Εκρηκτικό κοκτέιλ ξανά στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ελληνικό κόστος δανεισμού είχε αρχίσει να αυξάνεται από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο δεκαετής τίτλος είχε ανέλθει στο 1,338%, από το επίπεδο του 0,847 τον Σεπτέμβριο του 2021. Έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απόδοση είναι κοντά το 2,5%, ενώ από χτες κινείται στο επίπεδο του 3,1%.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, ΔΕΗ και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 5,51% και 5,11% αντίστοιχα, με τις Quest, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντη, να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε οτ 2%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil και ΟΤΕ.
Latest News
Η Goldman Sachs βάζει τις 1.475 μονάδες ως όριο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών