
Τα τελευταία χρόνια, το φθινοπωρινό σκουλήκι, ένα παράσιτο των φυτών, συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας μαζικές καταστροφές στις καλλιέργειες παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή του. «Τρέφεται» με περισσότερες από 80 καλλιέργειες και επηρεάζει την υγεία των φυτών σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ πολλές άλλες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εισαχθεί στον τόπο τους.
Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) πρόκειται να επεκτείνει την προσπάθειά του σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια σε ένα από τα πιο διεισδυτικά φυτικά παράσιτα στον κόσμο – τον φθινοπωρινό σκώληκα – που εξακολουθεί να καταστρέφει καλλιέργειες αξίας δισ. δολαρίων.
«Το φθινοπωρινό σκουλήκι δεν γνωρίζει σύνορα και συνεχίζει την ταχεία πορεία του σε όλη την υδρόγειο», είπε ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu, καθώς ενέκρινε πρόταση για παράταση του χρονοδιαγράμματος αντιμετώπισής του μέχρι τα τέλη του 2023.
Μόλις το 2016, μόνο έξι αφρικανικές χώρες ανέφεραν το παράσιτο, το οποίο καταβροχθίζει δεκάδες διαφορετικές καλλιέργειες. Σήμερα, 78 χώρες στην Αφρική, την Εγγύς Ανατολή, την Ασία και τον Ειρηνικό έχουν προσβληθεί από το παράσιτο αυτό. Μόνο στην Αφρική, το φθινοπωρινό σκουλήκι εκτιμάται ότι προκαλεί έως και 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια απώλειες απόδοσης.
Η εξάπλωση του φθινοπωρινού σκουληκιού οδηγεί σε εντατική χρήση φυτοφαρμάκων, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία. Σε απάντηση, η Παγκόσμια Δράση του FAO για τον Έλεγχο του Φθινοπωρινού Σκουληκιού συντονίζει ολοκληρωμένα μέτρα σε όλη την Αφρική, την Εγγύς Ανατολή και την Ασία.
Τα υβρίδια αραβοσίτου που είναι ανθεκτικά στο σκουλήκι διατίθενται πλέον από το Διεθνές Κέντρο Βελτίωσης Σιτάρι και Αραβοσίτου (CIMMYT) για δοκιμή σε αφρικανικές χώρες.
Οι προσπάθειες κατάρτισης, σε συνεργασία με κυβερνητικούς εταίρους, έχουν φτάσει σε περισσότερους από 140.000 συμμετέχοντες, κυρίως αγρότες και εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας.
Οι εκθέσεις σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων είναι ελπιδοφόρες. Στη Μπουρκίνα Φάσο, οι απώλειες απόδοσης που προκαλούνται από το φθινοπωρινό σκουλήκι αναφέρεται ότι είναι σταθερά ή κάτω από το 5% από το 2020 και τα βιοπαρασιτοκτόνα και ο βιολογικός έλεγχος έχουν δείξει έως και 90% αποτελεσματικότητα πεδίου κατά του παρασίτου.
Παρά τα επιτεύγματα αυτά, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το παράσιτο συνεχίζει να εξαπλώνεται, εκθέτοντας νέους αγρότες και τα μέσα διαβίωσής τους.
Να σημειωθεί ότι ο FAO ξεκίνησε την Παγκόσμια Δράση για τον Έλεγχο του Φθινοπωρινού Σκουληκιού (2019-2022) τον Δεκέμβριο του 2019 ως επείγουσα απάντηση στην ταχεία εξάπλωσή του.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες