Απίθανο θεωρεί η αγορά να κρατήσει περισσότερο από έναν μήνα η απαγόρευση που επέβαλε η Ινδονησία στις εξαγωγές φοινικέλαιου, καθώς η Τζακάρτα έχει περιορισμένες υποδομές για την αποθήκευση του πλεονάζοντος ελαίου και η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους αγοραστές να συνεχίσει τις αποστολές, εκτιμά η αγορά.

Η κορυφαία χώρα εξαγωγής φοινικέλαιου μπλόκαρε τις εξαγωγές για να ρίξει τις τιμές και να αυξήσει την διαθεσιμότητα στην εγχώρια αγορά, πυροδοτώντας ράλι στα βρώσιμα έλαια και στα αγροτικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές και σπέρνοντας πανικό στους εξαγωγείς φοινικέλαιου και στους καταναλωτές.

Μόνο για το RBD η απαγόρευση

Ο πανικός στην αγορά υποχώρησε από τη Δευτέρα, καθώς από την κυβέρνηση της Ινδονησίας διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για τις εξαγωγές εξευγενισμένου, λευκασμένου και αποσμημένου ελαίου (RBD) από την Πέμπτη και δεν θα επηρεάσει τις ροές ακατέργαστου φοινικέλαιου ή άλλων παραγώγων προϊόντων.

Το RBD αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων φοινικέλαιου της Ινδονησίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα διευρύνει την απαγόρευση «εάν υπάρχει έλλειψη εξευγενισμένου φοινικέλαιου».

Η προοπτική περαιτέρω τροποποιήσεων στους περιορισμούς των εξαγωγών έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ινδονήσιους παραγωγούς και μεταποιητές φοινικελαίου που εξάγουν συνήθως πάνω από το διπλάσιο φοινικέλαιο από αυτό που καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά.

Καθοριστικές οι υποδομές αποθήκευσης

Ωστόσο, το θέμα των υποδομών αποθήκευσης είναι καθοριστικό. Μόλις εξαντληθεί ο χώρος στις δεξαμενές, τα ελαιοτριβεία δεν μπορούν να επεξεργαστούν την εισερχόμενη πρώτη ύλη, που θα σαπίσει και θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή, σύμφωνα με το γ.γ. της μεγαλύτερης ένωσης φοινικελαίου της Ινδονησίας.

Η απαγόρευση της Ινδονησίας στις εξαγωγές φοινικολεΐνης RBD θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 28ης Απριλίου και θα διατηρηθεί έως ότου οι τιμές του μαγειρικού λαδιού πέσουν στις 14.000 ανά λίτρο, δήλωσε αργά την Τρίτη ο επικεφαλής υπουργός Οικονομικών Airlangga Hartarto.

Η Ινδονησία παράγει περίπου 4 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου κάθε μήνα και καταναλώνει περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους.

Πηγή: Reuters

Το 2021, η Ινδονησία κατανάλωσε 18,4 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου από τη συνολική παραγωγή 51,3 εκατομμυρίων τόνων.

«Καθώς η εγχώρια αγορά μαγειρικού λαδιού δεν είναι αρκετή για να απορροφήσει όλη την παραγωγή, μια πιο παρατεταμένη απαγόρευση στις εξαγωγές μπορεί να κάνει ζημιά στη βιομηχανία, ιδιαίτερα τους μικροϊδιοκτήτες», δήλωσε παραγωγός φοινικελαίου με φυτείες στο Βόρεια Σουμάτρα.

Οι τιμές των καρπών για επεξεργασία έχουν ήδη μειωθεί από την ημέρα της ανακοίνωσης της απαγόρευσης, στις 400 έως 1.000 ρουπίες ανά κιλό,  από 3.700-3.900 ανά κιλό που είχαν φτάσει προηγουμένως σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις