
Σε λιγότερο από 30 μέρες λήγει η προθεσμία πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού, της Ελλάδας, της προγραμματισμένης δόσης για την παραλαβή ποσοτήτων του καυσίμου από τη Gazprom.
Αυτό αναφέρουν πηγές του ΟΤ, και όπως συμπληρώνουν ως προς τον τρόπο πληρωμής που απαιτούν η Μόσχα και η Gazprom «υπάρχει χρονικό περιθώριο σχετικά με τον καθορισμό της τελικής στάσης που θα τηρήσει η δημόσια επιχείρηση».
Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως για το θέμα αυτό, δηλαδή στο αν η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πληρώσει την επόμενη δόση σε ευρώ κι έπειτα μέσω λογαριασμού που θα της ανοίξει η Gazprom Bank θα γίνει η μετατροπή του ποσού σε ρούβλια, υπάρχει στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Κλείνουν σήμερα οι στρόφιγγες φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία
Διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή επάρκεια
Πάντως, η Αθήνα διαβεβαιώνουν στον ΟΤ αρμόδιοι κύκλοι, έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε περίπτωση βίαιης διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου που φτάνει στο Εθνικό Σύστημα μέσω του Turk Stream και του βουλγαρικού αγωγού. Όπως έχει γίνει γνωστό ήδη αυξάνεται η εξόρυξη λιγνίτη για την επάρκεια καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, μονάδες που παράγουν ρεύμα ισχύος 1 GW έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, ενώ και ο ΔΕΣΦΑ δρομολογεί την πλωτή δεξαμενή για την αύξηση της χωρητικότητας σε LNG του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Συνεννοήσεις, φέρονται να έχουν γίνει και με τους Αζέρους για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού TAP.
Αξίζει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα το φυσικό αέριο αποτελεί κυρίαρχο καύσιμο για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεγαλύτερη ζήτηση των συνολικών ποσοτήτων που καταναλώνονται σημειώνεται από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Το πρώτο τρίμηνο του έτους πάνω από το 62% του φυσικού αερίου κατευθύνθηκε στους καθετοποιημένους ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μεγάλοι εισαγωγείς ρωσικού αερίου είναι η Mytilineos και η Προμηθέας Gas (όμιλος Κοπελούζου). Οι κινήσεις τους έναντι της Gazprom θα καθοριστούν εν πολλοίς από τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρέπει να τονιστεί πως οι προαναφερόμενοι παίκτες έχουν διαφορετική συμφωνία ως προς τον τρόπο πληρωμής. Πληροφορίες θέλουν να κάνουν προαγορές των ποσοτήτων που χρειάζονται, ενώ ήδη φέρονται να έχουν αυξήσει τις αγορές LNG.

Η Βουλγαρία και η Πολωνία
Ως προς τα γεγονότα με τη διακοπή της παροχής αερίου από τη Gazprom προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, πληροφορίες του ΟΤ, επισημαίνουν πως οι κρατικές εταιρείες των δύο χωρών έχουν συμβόλαια με την Gazprom τα οποία λήγουν στο τέλος του 2022. Οπότε έχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες για την κάλυψη των αναγκών τους και για το λόγο αυτό αρνήθηκαν την πληρωμή σε ρούβλια.
Ιδίως στη γειτονική Βουλγαρία, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι ανάγκες σε ρωσικό φυσικό αέριο αφορούν μόνο τη θέρμανση και τη βιομηχανία. Δηλαδή οι Βούλγαροι δεν χρειάζονται το συγκεκριμένο καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή. Έτσι οι ποσότητες είναι ελάχιστες. Για την ηλεκτροδότηση χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, ενώ η κυβέρνηση έχει αναγγείλει την αύξηση της χρήσης του λιγνίτη.
Επιπροσθέτως, η Σόφια έχει μεριμνήσει για την αντικατάσταση του αερίου της Gazprom. Έχει κλείσει αποθηκευτικούς χώρους στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα με το αέριο της να φτάνει στην αγορά της μέσω του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Επιπλέον έχει κάνει συμφωνίες για την παραλαβή ποσοτήτων από τον αγωγό TAP. Για το λόγο αυτό οι Βούλγαροι επείγονται στην ολοκλήρωση της κατασκευής και της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB (Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας).
Πηγές επίσης αναφέρουν ότι οι Βούλγαροι έχουν κάνει και σχετικές συμφωνίες και με Έλληνες παίκτες της αγοράς αερίου, δηλαδή να αγοράζουν από εκείνους τις ποσότητες που χρειάζονται.
«Συνεπώς», όπως καταλήγουν οι ίδιες πηγές του ΟΤ, «οι Πολωνοί και οι Βούλγαροι έχουν τα περιθώρια να αρνηθούν τον απαιτούμενο από τη Μόσχα τρόπο πληρωμής των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου».
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.


Latest News

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022