Αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με ένα ομόλογο; Έχει. Μέσα στην εορταστική ραστώνη, εμείς ανατρέξαμε σε καλά πληροφορημένες πηγές και μάθαμε το παρασκήνιο της επιλογής να βγει τώρα η Ελλάδα στις αγορές. Και η στήλη μας, έχει την απάντηση. Μεταφέρουμε λοιπόν το εξής απλό: Θετικά φιρμάνια- από τον Μάρτιο έως τη Μεγάλη Παρασκευή- έβγαλαν τη χώρα από τον «πάγο». Και για να γίνουμε πιο σαφείς, το τελευταίο διάστημα μετράμε δύο συνεχείς αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης (τον Απρίλιο η S&P σε ΒΒ+, τον Μάρτιο η DBRS σε BB high), το βελτιωμένο κατά σχεδόν 3,6 δισ. έλλειμμα του 2021 και τη συμβολή των γαλλικών εκλογών στο διεθνές κλίμα.
Καλοί γνώστες και συνομιλητές μας, μάς μεταφέρουν: Αν δεν βγούμε τώρα, πότε; Και συμπληρώνουν τη σκέψη τους: μετά τα θετικά νέα «υπάρχει καλύτερη στιγμή;»
Μένει τώρα να δούμε αν έχουν δίκιο. Το να βγει, δηλαδή, η Ελλάδα στις αγορές τα επόμενα 24ωρα εν μέσω γεωπολιτικής, ενεργειακής καταιγίδας και με τα spreads να κάνουν…. Σπαγκάτο. Μετά την ανακοίνωση της εξόδου το 10ετές αυξήθηκε στο 3,16% από 2,95%. Τον Ιανουάριο του 2022 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με επιτόκιο 1,84% και πήρε 3 δισ. ευρώ.
Στήριξη διαρκείας
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι επανέρχεται στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα. Επίσης, εάν οι αντοχές της οικονομίας το επιτρέψουν, θα αυξηθούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κάποια επιδόματα, όπως το επίδομα αναπηρίας.
Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τα μέσα Μαΐου. Αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τη νέα ενεργειακή στήριξη των νοικοκυριών.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι υψηλές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άμεσα. Ακόμη και εάν ο πόλεμος τελειώσει σε σύντομο χρόνο. Οι συνέπειες θα παραμείνουν τουλάχιστον για όλο το 2022. Άρα η όποια παρέμβαση στήριξης των καταναλωτών υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει διάρκεια.
Κορυφαίοι υπουργοί αναφέρουν πως το νέο κοινωνικό πακέτο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την θετική τουριστική περίοδο, διαμορφώνουν «παράθυρο ευκαιρίας» για εκλογές το φθινόπωρο.
Δυσαρέσκεια
Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός της πρόωρης αποχώρησης της Total από τις έρευνες στην Κρήτη. Είχε συμφωνηθεί να περιμένουν τουλάχιστον ενάμισι μήνα για να κάνουν την σχετική ανακοίνωση…
Τα κεφάλαια της EIB και η πραγματική οικονομία
Ως γνωστόν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η χώρα μας έχει εξασφαλίσει χαμηλότοκα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η υλοποίηση κάθε έργου προϋποθέτει την συμμετοχή του επενδυτή με τουλάχιστον το 20% των απαιτούμενων κεφαλαίων, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό που μπορεί να κυμαίνεται από 30% έως 50%.
Τη μερίδα του λέοντος, περί τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν εξασφαλίσει οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο πακέτο ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει δοθεί προς διαχείριση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Την επίσημη τράπεζα της ΕΕ. Ενώ όμως οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, τραπεζική πηγή μας έλεγε ότι ακόμη με τα κεφάλαια της ΕΙΒ δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το πώς θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία. Αν δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός κάποιας εμπορικής τράπεζας ή αν θα υπάρξει απευθείας δανειοδότηση επιχειρήσεων από την ΕΙΒ.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι η τράπεζα της ΕΕ θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό επενδύσεων με υψηλό αντίκτυπο και αποτελεσματικών δομών, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, θα μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση, παράλληλα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για ορισμένα από τα έργα που θα εξετάσουν και θα αποτιμήσουν οι ειδικοί της.
Ομιλία με ιδιαίτερη σημασία
Ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, θα ακολουθήσει δεξίωση.
Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η ομιλία που θα απευθύνει σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για κάτι που λίγοι ξένοι ηγέτες έχουν πράξει.
Προσέλευση – δημοψήφισμα
Η 15η Μαΐου θα είναι μια κρίσιμη ημερομηνία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τότε είναι προγραμματισμένη η κάλπη που θα εκλέξει το νέο πρόεδρο του κόμματος.
Δεδομένη θεωρείται η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Επίσης άμεσα ελεγχόμενη από τους προεδρικούς εκτιμάται ότι θα είναι και η διαδικασία ανάδειξης της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Για την Κουμουνδούρου, η προσέλευση στην κάλπη έχει χαρακτήρα δημοσκόπησης. Hδη σχεδιάζονται καμπάνιες που θα φέρουν τον κόσμο στα 500 παραβάν που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα.
Τα μέλη είναι 60.600, εκ των οποίων 40.500 προσήλθαν να ψηφίσουν για τους συνέδρους. Ο διπλασιασμός τους είναι ο στόχος γι’ αυτή την κάλπη.
Ο λευκός ιππότης για τον Μπουτάρη
Για τις 11 Μαΐου έχει οριστεί η δικάσιμος για τη συζήτηση επί του σχεδίου εξυγίανσης της οινοποιίας Μπουτάρη.
Να θυμίσουμε εδώ ότι τον ρόλο του «λευκού ιππότη» έχει αναλάβει η σουηδική εταιρεία Sterner Stenhus, του ομογενούς επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη. Σε συνεργασία με την Premia Properties, της οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Στο μυαλό του Ερντογάν
Μια δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν έχει μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «προετοιμάζουμε την εθελοντική και περήφανη επιστροφή των Σύρων αδελφών μας στη χώρα τους».
Πρόκειται περί «στροφής» της τουρκικής κυβέρνησης, που θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα. Πολλοί Σύροι, που δεν θα θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους και δεν θα μπορούν να παραμείνουν στην Τουρκία, θα περάσουν στην Ευρώπη…
Τατόι όπως Dumfries House
Προσκεκλημένος του πρίγκιπα Καρόλου, βρέθηκε χθες στη Σκωτία ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Dumfries House. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήμα του 18ου αιώνα, το οποίο είναι αυτοδιαχειριζόμενο.
Υπό μια έννοια, το μοντέλο του θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπλαση και την αξιοποίηση του Τατοΐου.
Ο Μπάιντεν και η τετραμερής
Σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα διεξαχθεί η επόμενη τετραμερής Ελλαδας – Ισραήλ – Κύπρου – ΗΠΑ. Με τη συμμετοχή του Αντονι Μπλίνκεν. Εκτός κι αν βρεθεί κενή ημερομηνία στο πρόγραμμα του, για μια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.
Το ραντεβού, λογικά θα κλειστεί προς τα μέσα Μαΐου. Λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
Επιβεβαίωση
Κι επισήμως επιβεβαιώνεται πλέον από το ελληνικό Πεντάγωνο ότι υποβλήθηκε αίτημα και για τους ρωσικούς S-300, από ουκρανικής πλευράς. Η απάντηση ήταν αρνητική.
Το τέλος ενός σίριαλ
Eληξε λοιπόν το σίριαλ του ανοίγματος της εφαρμογής για το επίδομα των καυσίμων (πετρελαίου κίνησης και βενζίνης) που προαναγγελλόταν κάθε εβδομάδα. Τελικά τι είχε συμβεί και δεν άνοιγε; Σε συνομιλία που είχαμε με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, η καθυστέρηση είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους δικαιούχους που θα λάβουν τα πρόσθετα 5 ευρώ, επειδή θα χρησιμοποιούσαν την έξυπνη εφαρμογή, και στους υπόλοιπους που θα λάβουν τα αρχικώς ανακοινωθέντα ποσά (30 έως 50 ευρώ ανά περίπτωση) με κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Κινητικότητα για τον EastMed
Κινητικότητα έχουν αναπτύξει οι Ιταλοί σχετικά με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.
Ήταν να μην κάνουν τη στροφή των 180 μοιρών και να υποστηρίξουν το μεγάλο project Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, αποσκοπώντας την κατάληξη του στην Ευρώπη μέσω της χώρας τους. Έτσι, λοιπόν όπως κάνουν γνωστό τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας τους Τζιανκάρλο Τζορτζιέττι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ όπου και συναντήθηκε και συνομίλησε με τις υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών Όρνα Μπαρμπιβάι και Ενέργειας Καρίν Ελχαρράρ.
«Ο αγωγός EastMed αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την Ιταλία και το Ισραήλ θα μπορούσε να συμβάλλει στις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας», φέρεται να δήλωσε ο Τζορτζιέττι μετά τη συνάντηση που είχε με την Ελχαρράρ.
Μένει λοιπόν να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες του ΟΤ, για το ενδεχόμενο η Ιταλία να συνυπογράψει μέσα στο επόμενο δίμηνο και τη διακρατική συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδα, ώστε το έργο να αναβιώσει και να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική στήριξη.
Τέλος στο σύστημα της διαχείρισης των λυμάτων διά των …βόθρων
Τέλος στο σύστημα της διαχείρισης των λυμάτων διά των …βόθρων επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Έτσι, καθιερώνει υποχρέωση σύνδεσης ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης, εντός έξι μηνών από την ειδοποίηση της αρμόδιας για την ύδρευση και αποχέτευση Αρχής, καθώς και πρόστιμο στους κύριους των ακινήτων σε περίπτωση που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο, εφόσον αυτό έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που εξυπηρετεί τον οικισμό είναι λειτουργική. Αυτό προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Αφορά οικισμούς που βρίσκονται είτε σε περιοχή αρμοδιότητας δήμου ή Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, είτε σε περιοχή αρμοδιότητας της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (Ε.Υ.Δ.Α.Π.) ή της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Εσωτερικών θα καθορίζονται οι φορείς που θα επιβάλλουν το πρόστιμο, ο τρόπος βεβαίωσης και είσπραξης, ο λογαριασμός στον οποίο τα καταβάλλεται και το ύψος του για κάθε έτος μη συμμόρφωσης. Πάντως, δίνεται και η δυνατότητα προκήρυξης δράσεων για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των ιδιοκτητών, προκειμένου να καλύψουν σημαντικό μέρος των δαπανών τους για την εσωτερική σύνδεση των ιδιοκτησιών τους με το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού. Να σημειωθεί ότι η χώρα ακόμη καταβάλλει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ευρω-πρόστιμα διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα και ακόμη λύματα καταλήγουν σε ευαίσθητους αποδέκτες (ποτάμια, ρέματα, θάλασσα κλπ.)
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»