
«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα, με επιτυχία, στην επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, συνεχίζοντας σταθερά και μεθοδικά την υλοποίηση του δανειακού της προγράμματος για το 2022», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου.
«Παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας το τελευταίο διάστημα – όπως οι καλές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, αλλά και η διπλή αναβάθμιση της χώρας– έλαβε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα
«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα, με επιτυχία, στην επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, συνεχίζοντας σταθερά και μεθοδικά την υλοποίηση του δανειακού της προγράμματος για το 2022.
Η χώρα μας άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%.
Το κόστος δανεισμού αν και υψηλό – λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας – παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Συγκυρία στην οποία καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, η οποία διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους.
Αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη συνεχιζόμενη υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και την στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας το τελευταίο διάστημα – όπως οι καλές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, αλλά και η διπλή αναβάθμιση της χώρας– έλαβε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη – χώρας της Ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), συνεχίζει με διορατικότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική, ενισχύοντας σημαντικά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας.
Εκδοτική στρατηγική που συνδυαστικά με την περαιτέρω υλοποίηση του δανειακού προγράμματος και σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου του 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου, στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών κρατικών χρεογράφων και στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς τους
Έχοντας, πλέον, καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».


Latest News

Αναγκαία η καμπάνια e-katanalotis για την ενημέρωση των πολιτών - Η ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης
Στην πλατφόρμα, οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές και να αποφασίζουν καλύτερα για το συμφέρον τους ως προς τις αγορές τους

Συνάντηση Πιερρακάκη - Θεοδωρόπουλου - Τι συζήτησαν
Οι επενδύσεις και η τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων Πιερρακάκη με τον Θεοδωρόπουλο

Στουρνάρας: «Η πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί ευκαιρίες» - Τι λέει για κοινό ευρωπαϊκό χρέος
Ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως «με αίμα, ιδρώτα, δάκρυα και με βοήθεια από την ευρωζώνη, η Ελλάδα τα κατάφερε»

Μειώσεις σε φόρους και εισφορές επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος
Πλαφόν 3% στην ετήσια αύξηση των εμπορικών μισθώσεων, ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου στην ΕΣΕΕ

Παραμένει θετική για την Ελλάδα η JP Morgan... με έναν αστερίσκο
Η JP Morgan δηλώνει Overweight για την ελληνική αγορά και την εντάσσει στην «10άδα» των προτιμήσεών της
![Σπίτι μου 2: Οι περιοχές με τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akinita1-e1727899707686-600x401.jpg)
Σπίτι μου 2: Οι περιοχές με τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα [πίνακες]
Τι αποκαλύπτει έκθεση της Resolut Cepal Greece για το Σπίτι μου 2 - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

Ανοίγει τις πύλες του στις 9 Απριλίου το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2025, η ιστορική πόλη των Δελφών θα υποδεχτεί προσωπικότητες υψηλού επιπέδου από όλον τον κόσμο

Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Φεβρουάριο
Το περιθώριο επιτοκίου των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,64%

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές