Η επιφυλακτικότητα και η αποστροφή κινδύνου σε ένα ναρκοθετημένο διεθνές περιβάλλον ήταν οι δύο αιτίες για τον τελικό απολογισμό σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και άρχισε τις συναλλαγές με σημαντικά κέρδη, το κλείσιμο ήταν κατώτερο των προσδοκιών.

Και αυτό διότι ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη που έφτασαν στο 0,71%, παραμένοντας στις 925,07 μονάδες.

Ο τζίρος μάλιστα έφτασε μόλις στα 73 εκατ. ευρώ, την ώρα που στη χθεσινή βίαιη πτώση πλησίασε ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ.Έτσι το ΧΑ δεν μπόρεσε να καλύψει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, καθώς το αρνητικό γύρισμα αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, όπως της Εθνικής, επέδρασαν ανασταλτικά, όπως άλλωστε και το ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες παραμένουν.Βέβαια το ΧΑ προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες για τις διεθνείς αβεβαιότητες που γεννούν οι χειρισμοί της Ρωσίας στο μέτωπο του φυσικού αερίου και να ανακτήσει τη ζώνη των 927 μονάδων, η οποία και οριοθετεί το ανοδικό momentum των τελευταίων πολλών ημερών. Δεν τα κατάφερε όμως καθώς δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει τους αγοραστές και να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, ώστε να αναιρέσει τα αρνητικά συμπεράσματα που εξήλθαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν η βουτιά συνοδεύτηκε με αυξημένες συναλλαγές.

Οι καταλύτες

Έτσι, με τους καταλύτες της πτώσης να μην έχουν εξαλειφθεί, η εστίαση είναι στα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, καθώς έχουν επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα, με το πτωτικό χάσμα μεταξύ 931 και 938 μονάδων να είναι αρκετά σφιχτή αντίσταση, με επόμενη στάση στην κάθοδο τις 902. Και, όπως επισημαίνει η Trader24, ενώ ο βασικός ύποπτος στην κακή αυτή εικόνα ήταν ο τραπεζικός κλάδος λόγω στάθμισης και όγκου συναλλαγών, αρνητικά κέντρισε το ενδιαφέρον η αδύναμη συμπεριφορά της ΔΕΗ (-5,51%) από όπου θα αναμέναμε κάποιου είδους ανθεκτικότητα, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, αυτοί που ξεχώρισαν ήταν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης, καθώς σημείωσαν κέρδη άνω του 2%, ενώ θετική ήταν και η συμβολή των Motor Oil, ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 1,65%, και ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι της αγοράς, ενώ με μικρές απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank, Titan, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών