
«Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή σε ό,τι αφορά την προμήθεια της χώρας». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας ότι «οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών εντός ΕΕ σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής».
Υπογράμμισε πως «η χώρα θα εξακολουθήσει να προμηθεύεται ενέργεια και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και να πληρώνει με τρόπο που δεν παραβιάζεται το πνεύμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση σε ευρώ πληρώναμε και σε ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε» είπε.
Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Θα πληρώσουμε την Gazprom με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας ακόμα και στην ακραία περίπτωση, που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή, για να μην έχουμε προβλήματα όσον αφορά τον εφοδιασμό της ενεργειακής μας επάρκειας.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει της μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Στρατηγικός στόχος είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Σημείωσε πως με αυτό το σχέδιο η χώρα μας θα είναι ασφαλέστερη ενεργειακά, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει την δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.
«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει στα 25 γιγαβάτ από τα 8,62 που είναι σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 γιγαβάτ».
Υπογράμμισε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης αδειοδοτήσεων, μείωσης των σταδίων αλλά και του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση, όπως επίσης μείωσης του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έκανε λόγο για ένα άλμα ποιότητας και προοπτικής της χώρας σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα όπως αυτόν της ενεργειακής αυτάρκειας.


Latest News

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα